UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-10-14 09:06

Arany és ezüst szombaton

A kajakos Kiss Ádám szerezte meg a magyar csapat tizenkettedik aranyérmét Buenos Airesben, a kenus Gönczöl Laura pedig ezüstérmes szerzett. Ezzel sportág síkvízi megméretése véget ért: a Makrai Csaba vezette alakulat két arany-, egy ezüstérmet, valamint egy negyedik helyet szerzett.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A második versenynapon is remekeltek a magyar kajak-kenusok a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Mint arról már korábban beszámoltunk, pénteken Rendessy Eszter kajakban megnyerte a játékokat, a kenus Pállas Balázs pedig negyedik lett. Az éremkollekciót nem akárhogyan sikerült növelni; a kajakos Kiss Ádám megszerezte a magyar csapat tizenkettedik aranyérmét, Gönczöl Laura a dobogó második fokára állt fel.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!

Kiss Ádám szerezte a magyar csapat tizenkettedik aranyérmét Forrás: kajakkenusport.hu
Kiss Ádám szerezte a magyar csapat tizenkettedik aranyérmét Forrás: kajakkenusport.hu
„Négy szakágban két olimpiai bajnokunk, egy ezüstérmesünk és egy negyedik helyezettünk lett; úgy vélem, ez mindent elmond a felkészültségünkről − kezdi honlapunknak adott értékelését az utánpótlás szövetségi kapitány, Makrai Csaba. − Mind a négyen kihozták magukból a legtöbbet, büszke vagyok rájuk. A rengeteg szurkoló mellett a hangulat is felejthetetlen emlék marad.” A versenyeket nem a hagyományos módon bonyolították le: a fiatalok a selejtezőfutam után a 16-os vagy a 8-as főtáblára kerültek, és kiesés rendszerben folytatták a versenyt; párosával szálltak vízre, és két kört tettek meg. Aki hamarabb ért a célba, ő juthatott tovább a következő fordulóba. Kiss Ádám először kicsit elszámolta magát, hiszen nem került közvetlenül a főtáblára a selejtezőből. Ideje 1:43.36 perc volt, s ez csupán az ötödik helyre volt elegendő; a legjobb nyolc közé pedig automatikusan csak az első négy kvalifikálta magát. „Nem így terveztük, Ádám kicsit álmos volt. De végül jól jött ki a plusz futamból, mivel sokkal dinamikusabban evezett utána. Mindenkivel szemben annyit nyújtott, amennyit kellett” − foglalja össze a kapitány. Kiss a négy közé jutásért a cseh Tomas Hradilt győzte le, majd a hazai pálya előnyét élvező argentin, Valentin Rossi sem okozott neki problémát a döntőbe jutásért. Az aranycsatában a belga Jules Vangeel volt az ellenfele, ám magabiztos diadalt aratott a magyar: 1.110 másodperccel volt jobb vetélytársánál. Gönczöl Laura rendkívül stabil versenyzést mutatott be. A harmadik legjobb idővel (2:17.17) jutott tovább a főtáblára, ahol a nyolc közé jutásért a nigériai Toboh Blessing Amusart múlta felül 18 másodperccel. Ha valaki azt gondolta, hogy a sződligeti kenus erre nem tud rátenni még egy lapáttal, tévedett. A negyeddöntőben több, mint húsz másodperccel volt jobb, mint az ukrán Amina Palamarcsuk. A négy között bő egy másodpercet vert a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzmantra, tehát az aranyéremért szállhatott a hajóba. A fináléban ugyanakkor nem volt túl sok esélye az üzbég Bulbakor Fajzijevával szemben, aki megállíthatatlan volt. Laura tíz másodperccel kapott ki, azonban cseppet sem lehet elégedetlen, hiszen ezüstérmes lett az ifjúsági olimpián! Makrai elmondta, hogy Laura is a lehető legtöbbet hozta ki ebből a versenyből.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről!