UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-10-17 14:59

Újabb brit a királykategóriában

Az elmúlt napokban újabb ülést töltöttek be a Forma‒1-ben, hiszen hivatalossá vált, hogy a 20 éves George Russell, a GP2-es sorozat listavezetője jövő évtől a királykategóriában szereplő Williams pilótája lesz.

M. Sz.utanpotlassport.hu A Williams Forma‒1-es csapata nemrégiben bejelentette, hogy a Mercedes kötelékébe tartozó 20 éves George Russell a következő szezonban megkapja a lehetőséget a csapatnál. Ezzel Lando Norris és Lewis Hamilton mellett ő lesz a harmadik brit nemzetiségű pilóta a 2019-es rajtrácson. A szerződéséről annyit tudni, hogy több évre írtak alá a felek, és fontos volt az ügyben a Williams motorbeszállítójának, a Mercedesnek a közbenjárása is. Az pedig nyilvánvaló, hogy a 20 éves autóversenyző nem tehetségtelen, ugyanis két futammal a GP2-es szezon vége előtt 37 pontos előnnyel rendelkezik.

A 20 éves George Russell Forrás: motorsportal.hu
A 20 éves George Russell Forrás: motorsportal.hu
„Százszázalékosan készen állok a Forma‒1-re – nyilatkozta a brit sajtónak Russell, aki az Orosz Nagydíjon tudta meg, hogy övé az ülés, de akkor még nem beszélhetett róla. ‒ Rendkívül motiváltan várom az előttem álló feladatokat. Mindig is ez volt a célom és az álmom, most pedig megkapom a lehetőséget…” Russell igazolásával a 2009-es év bajnokának, Jenson Buttonnek a nyomdokaiba lép, a honfitárs 2000-ben, 20 évesen debütált a Williams csapatánál. Eddig két brit tudott bajnoki címet nyerni a Williamsszel, Nigel Mansell 1992-ben és Damon Hill 1996-ban. A Williams idei autója azonban korántsem sikerült kiválóan, lassú, és nehezen vezethető a jármű. Idén eddig hét pontot szereztek, ami a brit istálló gazdag történelmének az egyik leggyengébb éve. De az utóbbi években sem volt erős a Williams, utolsó futamgyőzelmüket 2012-ben ünnepelték, akkor Pastor Maldonado tudott diadalmaskodni a Spanyol Nagydíjon. Vajon az újonccal előrébb léphet a csapat? A brit pilóta King's Lynnben, Norfolkban látta meg a napvilágot 1998. február 15-én. 2006-ban kezdett gokartozni, számos brit bajnokságot megnyert 2014-ig, amikor nyílt karosszériás autóban is debütált, a Formula Renault 2.0 Alps bajnokságban. Ezután folyamatosan lépkedett előre: előbb a Formula 4-ben, majd a Formula 3-ban szerepelt, aztán következett a számára  legnagyobb sikert hozó GP3-as sorozat.
Sikerrel járta végig a ranglétrát a jövőre már a királykategóriában versenyző brit pilóta  Fotó: Zak Mauger / FIA
Sikerrel járta végig a ranglétrát a jövőre már a királykategóriában versenyző brit pilóta Fotó: Zak Mauger / FIA
2017. január 19-én írt alá a GP3-ban szereplő ART Grand Prixhez. Magabiztos és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva kezdte a szezont, a Spanyol Nagydíjon negyedik és ötödik helyet szerzett. A következő futamon, a Red Bull Ringen első győzelmét is megszerezte. Hazai versenyén, Silverstoneban megismételte ugyanezt a teljesítményt. Győzött még a belga és az olasz versenyen is, majd az évadzáró előtt egy futammal Jerezben megszerezte a bajnoki címet. 2017. január 19-én aláírt a Mercedeshez, és csatlakozott az istálló fiatal versenyzőket támogató programjához. Jelenleg az ART Grand Prix csapatát erősítve magabiztosan, éllovasként várja a hátralévő két futamot a GP2-ben, hogy aztán bajnokként kezdje meg jövőre a szereplést a királykategóriában.

A Forma‒1 2019-es pilótalistája jelenleg: Mercedes: Lewis Hamilton (brit), Valtteri Bottas (finn). Ferrari: Sebastian Vettel (német), Charles Leclerc (monacói). Red Bull: Max Verstappen (holland), Pierre Gasly (francia). Renault: Nico Hülkenberg (német), Daniel Ricciardo (ausztrál). Haas: Romain Grosjean (francia), Kevin Magnussen (dán). McLaren: Carlos Sainz Jr. (spanyol), Lando Norris (brit). Force India: ?, ?. Toro Rosso: Danyiil Kvjat (orosz), ?.  Sauber: Kimi Räikkönen (finn), Antonio Giovinazzi (olasz). Williams: George Russell (brit), ?.

További korosztályos híreink AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.