UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-10-18 12:47

Évszázados lehetőség

Hatalmas fejlesztés előtt áll a váci Dunakanyar Kézilabda Akadémia: minden igényt kielégítő létesítménykomplexum épül a Pest megyei városban. A két évvel ezelőtt létrejött intézmény legfőbb célja, hogy a Dunakanyar régió, valamint Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legtehetségesebb leány kézilabdázóit karolja fel.

B. V./UP-infoVácott rendre komoly szerepet kapnak az utánpótláskorú játékosok az élvonalbeli felnőtt női kézilabdacsapatban. A legutóbbi évadban az azóta már junior-világbajnok Lakatos Rita volt az első számú irányító, a jelenlegiek közül pedig az ifjúságot képviseli Kácsor Gréta, a nemrégiben megsérült Kuczora Csenge, Szabó Kitti vagy éppen a kapuban Suba Sára.

Hatalmas lehetőség előtt áll a Dunakanyar Kézilabda Akadémia Forrás: Dunakanyar KA
Hatalmas lehetőség előtt áll a Dunakanyar Kézilabda Akadémia Forrás: Dunakanyar KA
És minden jel arra utal, hogy az utánpótlás továbbra is biztosított lesz a Pest megyei klubban. Az egyesülethez kapcsolódó, két évvel ezelőtt indult Dunakanyar Akadémia óriási fejlődés előtt áll. Jelenleg két évfolyamban, hozzávetőlegesen négyszáz fiatal részvételével zajlik a munka Vácot. Az intézmény célja, hogy bentlakásos rendszerben működő csoportjai a Dunakanyar régió, valamint Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legtehetségesebb leány kézilabdázóiból álljanak. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint évszázadonként egyszer adódik olyan lehetőség egy város és egy sportág életében, mint a váci Dunakanyar Kézilabda Akadémia építése. „Ez a létesítmény éke és jó kiegészítője lesz annak, ami a váci sportéletben eddig is zajlott. Olyan lehetőség a mostani, ami nem generációnként, hanem évszázadonként egyszer adódik egy város és egy sportág életében” – mondta az államtitkár. Az akadémia 3000 négyzetméteres területén a kétemeletes, száz fő befogadására alkalmas kollégium, a kiszolgáló épületek és a sportcsarnok építése is idén kezdődött, és a tervek szerint jövő nyárra készül el. „Ekkora vállalkozásba belekezdeni bátorságot kíván, és a váciak voltak olyan bátrak, hogy belekezdjenek. A most induló beruházás mindenki számára igazolni és bizonyítani fogja, hogy a magyar sportnak, benne a kézilabdának olyan lehetőségei vannak, amelyek nemcsak a jelen, de a jövő sikereit is megalapozhatják, ha valaki élni tud velük” – mondta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke. Hozzátette, az észak-magyarországi régióban egyedülálló akadémia jön létre, amely lehetőséget ad a váci kézilabdának, hogy „kinyújthassa csápjait”. Kocsis Máté úgy fogalmazott, a váciak közelmúltbeli példája bizonyította, hogy sokkal érdemesebb magyar fiatalokra fordítani a figyelmet, mint külföldiekkel feltölteni egy csapatot, és mindez erőt ad az MKSZ-nek ahhoz, hogy megkezdett útját járja tovább. Ezzel arra utalt, hogy a női NB I-ben a számos magyar fiatallal felálló Vác szeptemberben meglepetésre győzni tudott a szinte kizárólag külföldi játékosokat foglalkoztató Siófok otthonában. „Nincs már sok ilyen hely az országban. A magyar kézilabdában az utánpótlás képzése elképzelhetetlen egy ilyen patinás műhely nélkül, amely sokak számára mutat példát a munkájával és az eredményeivel” – jelentette ki a sportági szövetség elnök. Kirsner Erika, a DKA elnöke, korábbi 138-szoros válogatott játékos megköszönte, hogy az önkormányzati tulajdonú területet tartós használatba kapták. Hozzátette, Németh András szakmai igazgató vezetésével számos klubbal már együttműködési megállapodást kötöttek a sikeres munka érdekében. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.