- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Mámorba ejtő bronz

YOG_511x365_acf_cropped [1]G.G. utanpotlassport.hu [2] – „Mámoros állapotban vagyunk, elképesztően büszkévé tettek minket. Nemcsak azért, mert két rendkívül kedves, szorgalmas és tehetséges lányról van szó, hanem azért is, mert az olimpiai eredményesség a mi sportágunkban eddig váratott magára, így nekünk minden ötkarikás eredmény tízszeres szorzóval számít” – mondta Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség főtitkára, aki szerint ezt a dobogós helyezést a magyar kerékpársport legnagyobb sikerei között kell emlegetni.

A lányok komoly kitartásról és technikai tudásról tettek tanúbizonyságot az öt számból álló versenyen. A 17 éves Vas Blanka, megnyerve az utolsó versenyszámot (országúti kritérium), a korosztályos hegyikerékpáros és az országúti világbajnokságon is győztes osztrák Laura Stiggert is maga mögé utasította.

„Ami miatt különösképpen büszkék vagyunk rájuk, az az, hogy alapvetően mindketten hegyikerékpárosok, nem sokat tudtak készülni erre a viadalra. Vas Blanka ráadásul a kritérium versenyben az osztrákok háromszoros világbajnokát tudta legyőzni, aki hazájában nemzeti hősnek számít” – mondta a főtitkár, aki hangsúlyozta, külön köszönettel tartozik annak a plusz kétmillió forintos támogatásnak, amelynek köszönhetően az olimpia előtt a versenyzők magaslati- és országúti edzőtáborban is részt tudtak venni.

A kombinációs versenyben a csapatoknak öt nap alatt öt számban kellett helyt állniuk: a magyarok negyedik helyen végeztek a csapatidőfutamban, a mezőnyversenyben Vas az ötödik, Buzsáki a 18. lett. Ezt követte a hegyikerékpáros kieséses verseny, amelyben a 18 esztendős Buzsáki az elődöntőig jutott.
A kombinált hegyikerékpáros rövidpályás küzdelmek során Vas hetedikként, Buzsáki nyolcadikként zárt, majd szerdán a kritériumversenyben Vas diadalmaskodott, és ezzel a magyar duó felállhatott a dobogóra.

A fiúk versenyében Fetter Erik és Fülöp Ádám a technikai problémák ellenére is remek teljesítményt nyújtott, s bár az összetettben dobogós helyen álló egység az utolsó versenyszámban visszacsúszott két helyet, így is az ötödik, pontszerző helyen végeztek. Az eredmények jelentőségét még tovább növeli, hogy mind a négy versenyző a hegyikerékpáros szakág képviselője, mégis egy kombinációs versenyszámban tudtak ilyen bravúros eredményt felmutatni, ahol országúti számokban is jeleskedni kellett.

A kerékpársport számára az elért eredmények kimagaslónak tekinthetők. Vízer Barnabás megjegyezte, a kombinációs számban aratott siker alapvetően „értelmezhetetlen”, egy ifjúsági olimpiai érem mégis kiváló „ajánlólevél”, hiszen számos nagy versenyző kezdte pályafutását hasonló eredményekkel. Hozzátette, ezeknek az eredményeknek köszönhetően a sportolók a jövőben akár ösztöndíjakra pályázhatnak, vagy külföldi tanulmányi felkérésekben részesülhetnek, s ezeknek köszönhetően tovább fejlődhetnek.

További híreink KERÉKPÁRBAN [3] sportági aloldalunkon.