UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-10-19 08:27

Kell egy csapat!

Harald Stein személyében igazi sztáredzőt szerződtetett augusztusban a Vasas Kosárlabda Akadémia férfi szakosztálya. A német szakember feladatai sokrétűek, nemcsak az U16-os fiúcsapat vezetőedzői posztját tölti be érkezése óta, de felel a tehetséggondozásért, valamint szakmai vezetőként a felnőtt játékosképzést is irányítja.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Ha valaki, Harald Stein biztosan tudja, hogyan kell fiatal kosarasokból jó csapatot kovácsolni. Tíz éven át dolgozott a különböző német korosztályos fiúválogatottakkal, legnagyobb sikerét két évvel ezelőtt az akkori U18-asokkal érte el. Csapata a kontinensviadal elődöntőjébe jutva kivívta a kvalifikációt az U19-es világbajnokságra, s ugyanebben az évben a nem hivatalos U18-as vb-ként számon tartott Albert Schweitzer-tornán is aranyérmet nyert velük. Ő ült a 2015-ös EYOF-on bronzérmes német fiúegyüttes kispadján is.  

Harald Stein az U16-os fiúcsapatnak tart edzés előtti eligazítást a Pasaréti úton
Harald Stein az U16-os fiúcsapatnak tart edzés előtti eligazítást a Pasaréti úton
„A siker titka, hogy tíz év alatt olyan edzői csapatot sikerült összeraknunk, amely egységesen, egy irányban fejlesztette az utánpótlásprogramunkat” – magyarázta Harald Stein, amikor a hazájában elért eredményeiről kérdeztük. – Ebben a törekvésünkben minden klub partner volt, és a helyi fiatalokkal foglalkozó edzők valamennyien segítették a koncepciónk fejlesztését. A győzelemhez tehát nemcsak a pályán, de azon kívül is képzett, összetartó csapatra van szükség.” Az U19-es vb-szereplés kivívásával Németországban történelmi sikert elérő szakember nem véletlenül választotta a Pasaréti utat állomáshelyéül. Barátja, Nagy Zoltán hívására érkezett, aki egy évvel korábban vállalta el az akadémia U10–U16-os szakmai igazgatói posztját. A 61-szeres magyar válogatott játékos közel húsz évig dolgozott német kluboknál, s kétszer is megválasztották az év legjobb utánpótlásedzőjének. Innen tehát az ismeretség, mi több, barátság. Harald Stein szerződtetéséhez ez persze korántsem lett volna elegendő. A szakmai kihívás miatt tavaly hazaköltöző Nagy Zoltán számára az elmúlt egy év a felkészülés és tervezés jegyében múlt el, és ennek lezárásaként, az érdemi munka megkezdéseként értékeli a kiváló német edző érkezését: „Minőségi utánpótlás-nevelésünk révén a legjobb magyar akadémia szeretnénk lenni. Ennek megvalósítására új szakmai koncepciót dolgoztunk ki, amelynek fontos része egy fiatal, ambiciózus stáb kialakítása. Haraldot hozzám hasonlóan érdekelte ez a kihívás, nekünk pedig éppen rá volt szükségünk.  A németországi elitképzésben szerzett tapasztalatait szeretnénk hasznosítani. Hiába állítunk fel szakmai stábot, koncepciót, struktúrát, ha mindezt nem tudjuk tartalommal megtölteni. Ehhez kellenek a topedzők, akik nélkül nem juthatunk el oda, ahová szeretnénk.” Az akadémián kiemelt fontosságú lesz a tehetségkutatás és -gondozás, amelyről még a témában jártas Harald Stein is elismeri, nehezen
Harald Stein (középen), Nagy Zoltán (jobbról) és Szabó Domokos (háttal)  megbeszélik az U16-os csapat teendőit
Harald Stein (középen), Nagy Zoltán (jobbról) és Szabó Domokos (háttal) megbeszélik az U16-os csapat teendőit
körülírható fogalom: „Számomra azt jelenti, hogy ideális kereteket biztosítunk a gondosan kiválasztott gyerekek számára tehetségük kibontakoztatásához. Úgy látom, itt is sok az ígéretes játékos, kérdés, a sikerhez elengedhetetlen munkát is hajlandóak-e befektetni?” Az U16-os csapat tagjaiban a kezdeti meglepődöttséget mára felváltotta a büszkeség érzése. A nyelvi akadályokat könnyen és gyorsan áthidalták, viszont új mesterük ritmusát még nem minden esetben tudták felvenni. „Más kosárlabdát tanít nekünk, mint amit eddig megszoktunk. Sokkal gyorsabban játszunk, az időt nem pazaroljuk felesleges labdavezetésre, és a védekezésben sem lankadhatunk. Korábbi edzőinknél sokkal többet vár el tőlünk. De mi örülünk ennek, hiszen így jobb játékosok lehetünk” foglalta össze eddigi tapasztalatait Horváth Botond és Lakatos Máté, a Vasas Kosárlabda Akadémia két 15 éves játékosa.