UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-10-19 07:12

Kialudt a láng

„Jó, hogy most együtt ünnepelhetünk, hiszen fantasztikus napokat éltünk át közösen. Remek volt látni azt, ahogyan versenyeztek. Mindent betartottatok, amit az olimpiai eszme magában foglal, ti voltatok a legjobbak" − mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia záróünnepségén.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Magyar idő szerint péntekre virradóan, éjfél után harminc perccel vette kezdetét a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia záróünnepsége. Hasonlóan fiatalos hangulatban kezdték a műsorvezetők a ceremóniát, mint a megnyitón, ugyanakkor érezni lehetett, hogy igyekeztek még barátságosabb atmoszférát teremteni, mint 12 nappal ezelőtt, amikor ez az igazán különleges esemény kezdetét vette.

Tizenkét nap után aludt el az olimpiai láng Buenos Airesben Forrás: buenosaires2018.com
Tizenkét nap után aludt el az olimpiai láng Buenos Airesben Forrás: buenosaires2018.com
Ékes példája volt a fiatalok összekovácsolódására az, hogy gyakorlatilag egyszerre skandálták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak a nevét, hogy mondja el a beszédét. Ám erre még nem kerülhetett sor, mivel először a zászlóvivőké volt a főszerep; egymást követve vonult be az összes résztvevő ország legeredményesebb sportolója. A magyar lobgót a játékokon három arany- és egy ezüstérmet szerző úszó, Milák Kristóf vitte. Az előző, nanjingi játékokon ez a megtiszteltetés szintén egy úszót, az akkor kétszeres bajnok Szilágyi Liliánát érte. Mint ahogyan azt már a játékok alatt bejelentették, a következő, negyedik nyári ifjúsági olimpiát Szenegálban, Dakarban rendezik. Éppen ezért Thomas Bach Dakar polgármesterével, Soham El Wardinival érkezett a színpadra, és mindketten meglobogtatták az olimpiai zászlót, ezután meghallgatták Szenegál himnuszát. Bach csak dicsérni tudta a sportolókat és a rendezőket: „Jó, hogy most együtt ünnepelhetünk, hiszen fantasztikus napokat éltünk át közösen. Remek volt látni azt, ahogyan versenyeztek. Mindent betartottatok, amit az olimpiai eszme magában foglal, ti voltatok a legjobbak! Bízom benne, hogy Afrikában is hasonlóan jól sikerül négy év múlva ez a kivételes esemény. Szeretnék köszönetet mondani Argentínának, Buenos Airesnek, mert minden tökéletes volt. Sajnos eljött az ideje annak, hogy lezárjam a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát." Természetesen Gerardo Werthein, Buenos Aires polgármestere is köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy ez az esemény megvalósuljon. Ezt követően az olimpiai lángot elaltatták, és egy fenomenális tűzijátékkal hivatalosan is véget ért a III. ifjúsági olimpia. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról szóló írásainkat  ITT olvashatják.