UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-10-22 15:00

Egyre kevesebben

Négy fordulón vannak túl az élvonalban a felnőtt kosárlabdázók, akik között egyre kevesebb számban lépnek pályára az 1998. január 1. után született játékosok, vagyis az utánpótláskorúak. A hétvégén is folytatódott a tendencia: mindössze négyen voltak eredményesek, összesen 12 pontot szerezve.

M. Sz.utanpotlassport.hu Régóta nagy dilemma a kosárlabdázók felnőtt NB I A-csoportjában az utánpótláskorúak szerepeltetése, hiszen a fiatal játékosok nagyobb szerepre, több lehetőségre vágynak, az edzők azonban jobban preferálják a légiósokat. A fiú utánpótlás-nevelést is rendre bírálat éri, a kérdés az: hova vezet mindez? Ami tény: hétről hétre kevesebb esély nyílik az 1998. január 1. után született kosárlabdázóknak a pályára lépésre, szemben a női élvonallal, ahol ráadásul kötelező pályán lenniük, legalább az első félidőben.

A 20 esztendős szegedi Kerpel-Fronius Gáspár Forrás: fiba.basketball
A 20 esztendős szegedi Kerpel-Fronius Gáspár Forrás: fiba.basketball
Mindössze négy fiatal volt eredményes a legjobbak között a negyedik fordulóban, a hétből három mérkőzésen. A DEAC‒Serco-TF-Budapest párharcon mindkét oldalon volt pontszerző utánpótláskorú játékos, a hazaiaknál a már alapembernek tekinthető 18 éves nigériai Omenaka Godwin Ekene, a Tehetséges Fiataloknál pedig a 20 esztendős Krnjajski Boris. Mindketten négy-négy ponttal segítették együttesüket. A találkozót a debreceniek nyerték 74‒70-re, de fővárosiak mutatott játéka már ígéretesebbnek tűnt az eddigiekhez képest. Az éllovas Zalakerámia ZTE KK a Naturex-SZTE-Szedeák gárdáját fogadta csütörtökön. A tét a zalaiaknál a veretlenség megőrzése, a szegedieknél pedig a tabellán történő előrelépés volt. A hazaiak magabiztos előnnyel, 74‒57-re felülmúlták ellenfelüket, a küzdelemben pedig mindkét oldalon megvillant fiatal tehetség: a zalaegerszegieknél a 20 éves Durázi Krisztofer, a túloldalon pedig az U20-as válogatott irányítója, Kerpel-Fronius Gáspár. A két játékos egyaránt két-két egységet szerzett.

JP Auto-JKSE‒Alba Fehérvár 81‒82 J: ‒ F: ‒ Atomerőmű SE‒Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 75‒82 A: ‒ Sz: ‒ Kaposvári KK‒Szolnoki Olaj KK 91‒98 K: ‒ Sz: ‒ Egis Körmend‒Sopron KC 95‒78 K: ‒ S: ‒ DEAC‒Serco-TF-Budapest 74‒70 D: Omenaka Godwin Ekene (18) 4 pont S: Krnjajski Boris (20) 4 pont KTE-Duna Aszfalt‒Pécsi VSK-Veolia 84‒82 K: ‒ P: ‒ Zalakerámia ZTE KK‒Naturex-SZTE-Szedeák 74‒57 Z: Durázi Krisztofer (20) 2 pont Sz: Kerpel-Fronius Gáspár (20) 2 pont

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.