- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Tucatnyi aranyos emlék

Bruckner Vince, Kocsmár-Tóth István, Krasznai Bence − utanpotlassport.hu [1] Íme, a magyar aranyérmek krónikája szigorúan időrendi sorrendben.

Az úszóknak minden okuk megvolt az örömre, Milák Kristófék hét aranyérmet szállítottak Buenos Airesben [2]

Az úszóknak minden okuk megvolt az örömre, Milák Kristófék hét aranyérmet szállítottak Buenos Airesben  •  Fotók: Szalmás Péter/MOB

1.
MILÁK KRISTÓF
úszás, 400 m gyors

Milák Kristófról a legtöbb embernek alighanem a pillangóúszás jut eszébe – a tavalyi budapesti világbajnokság miatt is, amelyen a 100 m döntőjében óriási meglepetésre ezüstérmet szerzett. De említhetnénk az idei, glasgow-i Európa-bajnokságot is, amelyen kétszázon leiskolázta a kontinens mezőnyét, és aranyérmes lett.

Azt valószínűleg kevesebben tudták, hogy nem csak pillangón klasszis. Legalábbis eddig. A junior Európa-bajnokságon már győzött gyorson, de azért az ifjúsági olimpia más. Már az első napon megmutatta, hogy nem veti vissza sem a betegség, sem a tét, parádésan felépített versenyzéssel, a végén „milákos” hajrával csapott célba elsőként, megszerezve a magyar küldöttség első aranyérmét.

Nem mellesleg egyéni csúcsot úszott. Szokásos visszafogottságával csak annyit mondott: ahhoz képest, hogy ilyenkor nem nagyon szoktunk versenyezni, nem is rossz idő. Mindenesetre a Buenos Aires-i bejelentkezés jól sikerült…

2.
RABB KRISZTIÁN
vívás, kard egyéni

Az állás 8:7, a dél-koreai Hjun Jun vezet. Rabb Krisztián a szövetségi edző intelmeit hallgatja a pást szélénél. „Nyugalom, menj minél mélyebb vívóállásba, mozgasd ki, meglesz. Csak úgy, mint eddig, tusról tusra, semmi nem számít, csak a következő találat” – szinte hallja az ember, hogy valami ilyesmi hagyhatja el Ravasz Etele száját.

Rabb Krisztián kortyol kettőt a palackozott vízből, aztán visszahúzza a sisakot a fejére, beköt és ismét szemben áll a koreaival. Nyolc találat, négy perc, és ez a 16 éves fiú: ennyi választja el az ifjúsági olimpiai bajnoki címtől. „Allez!” – harsan a bíró hangja. Rabb Krisztián elindul… és talál. Egál! Aztán ismét csak talál! 9:8 ide!

14:10. „Gyerünk Krisztián, csak úgy, mint egész nap! Tusról tusra” – gondolhatja Ravasz, s gondolja az egyszeri tévénéző magyar, csaknem tizenkétezer kilométerrel odébb. De az aranytus csak nem akar megszületni. Mi több! A koreai zárkózni kezd. 14:13! Felsejlik egy korábbi emlék: magyar–koreai döntő Rióban. De nem lehet újra. Nem lehet újabb fehérarany a vége.

„Gyerünk Krisztián, csak úgy, mint egész nap!” „Csak egy találat és nyersz!” „Egy perc se, és nyersz!” És talál! Talál! Talál!

A cselgáncsozó Özbas Szofi megállíthatatlan volt Buenos Airesben [3]

A cselgáncsozó Özbas Szofi megállíthatatlan volt Buenos Airesben

3.
ÖZBAS SZOFI
cselgáncs, 63 kg

Másfél nap telt el az ifjúsági olimpia kezdete óta, és már a harmadik aranyéremnél járt a magyar csapat. Lehetett bizakodni a 63 kilogrammos ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó Özbas Szofi jó szereplésében, ám amit produkált, az minden várakozást felülmúlt…

„Bemelegítésként” a kanadai Rachel Krapmant győzte le, aztán jöhetett a legnehezebbnek ígérkező feladat a holland Marin Visser ellen. A két dzsúdós az idén már kétszer is találkozott egymással. Májusban a kolozsvári Európa-kupa-viadalon (ekkor Szofi nyert), majd júniusban a korosztályos Európa-bajnokságon, ahol a holland visszavágott, s végül meg is nyerte a kontinensviadalt. Most azonban a magyar lány győzött, ráadásul magabiztosan.

A ceglédi sportolót a folytatásban sem lehetett megállítani; az elődöntőben az Eb-bronzérmes belga Alessia Corraót múlta felül, míg a fináléban a tunéziai Mariem Hlifivel bánt el aranyponttal.

4.

BERECZ BLANKA
úszás, 200 m pillangó

Nagyot, sőt hatalmasat úszott a Kőbánya SC 16 esztendős – azaz a mezőny legnagyobb részénél két évvel fiatalabb – sportolója, Berecz Blanka is. A szám junior Európa-bajnoki címvédőjeként – csakúgy, mint a délelőtti előfutamban – lassan kezdett, de utána olyan pazarul felépített úszással hagyott maga mögött mindenkit, hogy a hajrára már nem maradt kérdés.

Berecz egyébként fantasztikus sorozatot folytatott Buenos Airesben, ugyanis valamennyi nagy nemzetközi versenyen, amelyen pályafutása során eddig elindult, aranyérmet nyert. Tavaly a győri EYOF-on és a netánjai junior Európa-bajnokságon, az idén pedig a helsinki korosztályos Eb után az ifjúsági olimpián is győzött. Azt sem szabad elfelejteni, hogy még jövőre is utánpótláskorú…

5.

MILÁK KRISTÓF
úszás, 200 m gyors

A 18 éves érdi klasszis a második napon ott folytatta, ahol az elsőn abbahagyta. A négyszázhoz hasonlóan a 200 m gyorson is győzött. A futamot szinte végig vezetve nyerte, lehengerlő magabiztossággal, igaz, valamelyest szorosabb hajrával, mint vasárnap – de sikeréhez ezúttal sem férhetett kétség.

Immár nemcsak aktuális korosztályos Európa-bajnoka, hanem ifjúsági olimpiai bajnoki címvédője is a számnak. Ahogyan edzője, Selmeci Attila elmondta, versenyzője kétszer is olyan jól felépített úszással nyert, amit tanítani nem lehet, amire születni kell.

6.
KÉSELY AJNA
úszás, 800 m gyors

Késely Ajna tizenötszörös korosztályos Európa-bajnokként, felnőtt Eb-ezüst- és bronzérmesként érkezett a Buenos Aires-i uszodába, és bár 200 m vegyesen nem kvalifikálta magát a fináléba, utána következtek a gyorsszámok.

A Kőbánya SC 17 éves kiválósága gyorsan egyértelművé tette, ő bizony az aranyért fog harcolni. Az első négyszáz méteren végig fej fej mellett – a mezőny előtt több testhossznyi előnnyel – haladt legnagyobb riválisával, a szám junior-világbajnokával, Delfina Narella Pignatiellóval. A táv második feléhez érve aztán robbantott, és a hazai környezetben úszó argentint is kezdte leszakítani.

A végére kényelmesnek látszó nagy fölénnyel, 8:27.60-as idővel nyerte meg első olimpiai érmét Buenos Airesben, a második helyezettet csaknem öt másodperccel maga mögött hagyva.

A kardvívó Pusztai Lizának összejött a mesterhármas: az Európa- és világbajnokság után az ifjúsági olimpián is győzött [4]

A kardvívó Pusztai Lizának összejött a mesterhármas: az Európa- és a világbajnokság után az ifjúsági olimpián is győzött

7.
PUSZTAI LIZA
vívás, kard egyéni

„What a superb talent” – vagyis: micsoda elképesztő tehetség, zengte a Buenos Aires-i kommentátor, miközben a vívócsarnok a „Ria, ria, Hungária!” kántálástól, valamint Pusztai Liza örömittas sikolyától zengett.

Pedig alig hét órával korábban még nem így nézett ki. A nyolcaddöntő könnyed, 15:7-es sikere után jött Joana Ilieva, az az Ilieva, aki Szocsiban, az Eb-elődöntőben megállította Lizát. Ezúttal is közel járt hozzá. 8:3-ról felzárkózott, 12:12-nél pedig milliméterekre járt a vezetéstől a bolgár lány. De aztán Pusztai rendezte a sorokat, tust adott, aztán újabbat… 14:13-nál pedig az utolsó találatot is bevitte. Hét órával később minden olajozottabban ment. Az aranyasszó vége 15:9. Pedig a másik oldalon régi nagy ellenfele állt: a junior-világbajnok Natalia Botello Mexikóból.

És akkor már tényleg a „Ria, ria, Hungária!” kántálástól és Pusztai sikolyától zengett a vívócsarnok. No meg a Wellhello Balatoni nyár feldolgozásától.

8.
KÉSELY AJNA
úszás, 200 m gyors

Aki azt gondolta, hogy az uszodai magyar csoda nem tarthat négy napon keresztül, tévedett. Késely Ajna a 800 m gyorson szerzett aranya után kétszázon folytatta a nagyszerű sorozatot. S bár nem a fő számáról van szó, ismét parádésan versenyzett, az egyébként roppant kiélezett futam utolsó ötven méterére már előnnyel fordult, akkor már érezni lehetett: ezt a 17 éves klasszis nem veszítheti el.

Milák Kristófhoz hasonlóan ő is két aranynál tartott, és mindkettejüknek hátravolt még a legerősebb száma, a 200 m pillangó, illetve a 800 m gyors.

9.
RENDESSY ESZTER
kajak egyéni

A kajak-kenusok versenyét nem a hagyományos módon bonyolították le. A fiatalok a selejtező futam után a tizenhatos vagy a nyolcas főtáblára kerültek, és kieséses rendszerben folytatták a versenyt; párosával szálltak vízre, majd két kört tettek meg. Aki hamarabb ért a célba, továbbjutott a következő fordulóba.

Bízhattunk abban, hogy megszületik a kilencedik magyar aranyérem is, hiszen elsőként a serdülőként 500 méteren junior-világbajnok kajakos, Rendessy Eszter bizonyíthatott.

A selejtezőben úgy tűnt, hogy csupán felméri a mezőny erősségét, ugyanis nagyon könnyed evezéssel is toronymagasan az ő ideje volt a legjobb. Eszter a nyolcaddöntőben tizenkét, a negyed- és az elődöntőben pedig egyaránt hat másodperces különbséggel nyert – pedig rosszabb időt ment, mint a selejtezőben.

A fináléban három másodperccel evezett jobbat, mint az előfutamokban, így verte el több mint öt és fél másodperccel a szlovák Katarina Pecsukovát. Rendkívül magabiztos, okos versenyzésének köszönhette, hogy ifjúsági olimpiai bajnok lett Argentínában.

10.
MILÁK KRISTÓF
úszás, 200 m pillangó

Az érdiek ifjú sztárja az úszóversenyek utolsó napján legerősebb számára, a 200 m pillangóra koncentrált, ezért – bár hetedik idővel finalista volt – visszalépett a 100 m gyors döntőjétől. Azt már nem tudjuk meg, mi sült volna ki abból, ha szűk fél órán belül kétszer is a medencébe ugrik, de az biztos, hogy „kétszáz pillén” ismét bizonyította klasszisát.

Erősen kezdett, csak az olasz Federico Burdisso bírta valamelyest a tempóját, de ő is csak egy darabig… Az utolsó hosszra fordulva már nem lehetett kérdés, hogy meglesz a hatodik magyar elsőség az uszodában. Milák 1:54.89-es idővel, a mezőnyből megint kiemelkedve győzött. Átvehette harmadik aranyérmét az ifjúsági olimpián – egy másik ötkarikás aranyérmestől, Gyurta Dánieltől.

 11.
KÉSELY AJNA
úszás, 400 m gyors

Utolsó magyar esélyesként Késely Ajna lépett színre az uszodában. Milákhoz hasonlóan ő is már az elején erős tempót diktált, féltávnál azonban még rátett egy lapáttal, és minimális esélyt sem hagyott riválisainak. Több mint három másodperccel hagyta le (4:07.14) az ezüstérmes argentin Pignatiellót.

A célegyenesbe fordulva a kommentátor csak annyit mondott: „Ajna Kesely is another class!” Nehéz lenne vele vitatkozni. Késely Buenos Airesben valóban bebizonyította: magasabb osztályban, külön dimenzióban úszik kortársaihoz képest. Három aranyéremmel zárt az ifjúsági olimpián, csakúgy, mint példaképe és mentora, Egerszegi Krisztina 1992-ben, Barcelonában, a nagyok között.

A magyar kajakosok két egyéni érmet nyertek Argentínában, a fiúk mezőnyében Kiss Ádám győzött [5]

A magyar kajakosok két egyéni érmet nyertek Argentínában, a fiúk mezőnyében Kiss Ádám győzött

12.
KISS ÁDÁM
kajak egyéni

A kajakos Kiss Ádám először elszámolta magát a selejtezőben, hiszen nem került közvetlenül a főtáblára. Ideje 1:43.36 perc volt, és ez csupán az ötödik helyre volt elegendő (a legjobb nyolc közé automatikusan csak az első négy kvalifikálta magát).

„Nem így terveztük, Ádám kicsit álmos volt. De végül jól jött ki a plusz futamból, sokkal dinamikusabban evezett utána. Mindenkivel szemben annyit nyújtott, amennyit kellett” – foglalta össze a lényeget az utánpótlás szövetségi kapitány, Makrai Csaba.

Kiss a négy közé jutásért a cseh Tomás Hradilt győzte le, majd a hazai pálya előnyét élvező argentin Valentin Rossi sem okozott neki problémát a döntőbe jutásért.

Az aranycsatában a belga Jules Vangeel volt az ellenfele, ám Kiss itt is magabiztos diadalt aratott: 1.110 másodperccel volt jobb vetélytársánál, így végül a dobogó tetejére állhatott.

Magyarok a dobogón
Ezüstérmesek:
Milák Kristóf (úszás, 100 m pillangó), Gönczöl Laura (kenu egyéni), Balázs Krisztián (torna, talaj), Bácskay Csenge (torna, ugrás), Szél Anna (birkózás, 57 kg), Endrész Klaudia (atlétika, távolugrás), Huller Dániel (atlétika, 400 m gát)
Bronzérmesek: Vég Zsombor (cselgáncs, 100 kg), leány strandkézilabda-válogatott (Hadfi Gréta, Mátéfi Dalma, Benzsay Rebeka, Braun Laura Csenge, Gajdos Dorottya Fanni, Léránt Sára, Király Réka, Pintér Klaudia, Landi Gabriella), Gulyás Michelle (öttusa, egyéni verseny), Balázs Krisztián (torna, nyújtó), Buzsáki Virág, Vas Blanka (kerékpár, kombinált csapatverseny)