UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-10-26 16:53

Pinocchio nem hazudik

Az osztrák válogatott sízőkkel együtt készülő Tóth Zita az előző idényben már letette névjegyét a nemzetközi mezőnyben is: több FIS serdülőverseny megnyerése mellett az U16-os korosztály egyik legnagyobb megmérettetésének számító Pinocchión ezüstérmes lett. A MOL Alapítvány támogatottjára idén európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) és korosztályos világbajnokság vár.

K. T. I. - utanpotlassport.hu A Vasas 16 esztendős sportolója szenzációs éven van túl, 2018 tavaszán, magyar sízőtől még nem látott teljesítménnyel második lett az abetonéi Pinocchio-viadalon – mindezt erős, nemzetközi mezőnyben, a lett Dzenifera Germane mögött, az osztrák Teresa Fritzenwallnert megelőzve a dobogón.

Tóth Zita napról napra a legtehetségesebb osztrák sízőkkel készülhet együtt, ami a teljesítményén is meglátszik Forrás: Tóth Zalán
Tóth Zita napról napra a legtehetségesebb osztrák sízőkkel készülhet együtt, ami a teljesítményén is meglátszik Forrás: Tóth Zalán
Bár a 2018–2019-es szezon első versenyéig még több mint egy hónap hátra van, a felkészülés javában tart. A mindennapokat Ausztriában, a saalfeldeni sígimnáziumban töltő Tóth Zitának hasonló céljai vannak, mint az előző idényben. „Már túl vagyok a felkészülés 20. olyan napján is, amikor léc volt a lábamon, a szárazedzésekkel pedig igazán le sem álltam. Már mértünk is néhány időt, a tavalyi év hasonló eredményeihez képest kifejezetten biztatóan állok, látszik a fejlődés” – meséli Zita, aki igazi sportcsaládból származik, a teljesség igénye nélkül: édesapja és nagybátyja is síző volt, nagymamája országos bajnok atléta, unokatestvére pedig profi futballista. A lány szeptemberben már a második tanévét kezdte meg Saalfeldenben. „Amikor iskolát kellett választanom, szerettem volna bekerülni Ausztria egyik legjobb sígimnáziumába, mert számomra a sport mellett a tanulás is fontos. Amikor felvettek, először aggódtam, hogy furcsa lesz a szüleimtől és a barátaimtól távol, de szerencsére nagyon befogadó a közeg. A sport mindenkit összeköt. Ráadásul itt tényleg a korosztályom legjobbjaival készülhetek együtt. A céljaik engem is motiválnak. Az egész környezet nagyon inspiráló. Havonta egyszer haza is tudok látogatni, így a régi életemtől és a családomtól sem kellett teljesen elszakadnom.” Zita, mivel elérte a korhatárt, idén először elindulhat a nemzetközi szövetség (FIS) versenysorozatában is. „Egyetlen célom, hogy kihozzam magamból a maximumot, és minél több tapasztalatot szerezve fejlődjek” – meséli a már felnőtt magyar bajnok alpesisíző. „Az előző szezonban először indulhattam a felnőttbajnokságon, sok kellemes emlékem van az évről, de ez talán az egyik legjobb. Nagyon büszke vagyok rá, s bízom abban, hogy képes leszek megismételni. Idén viszont a főversenyeim a szarajevói EYOF, s az azt követő ifjúsági világbajnokság lesz. A formámat is ahhoz időzítjük.”
Tóth Zita és a remekül működő lécek Forrás: Tóth Zalán
Tóth Zita és a remekül működő lécek Forrás: Tóth Zalán
A FIS-évad a magyar versenyző számára november utolsó hétvégéjén Söldenben rajtol. A helyszín különleges Zitának, mivel négyévesen ugyanitt indult el élete első síversenyén. „Látom, hogy megvan a kemény munka eredménye, és az európai elittel együtt tudok fejlődni, versenyezni. Ez plusz erőt és motivációt jelent. Nem akarok konkrét helyezéseket kitűzni magam elé, mert ez lesz az első ifjúsági szezonom, új a sorozat és új a korosztály is. De bizakodó vagyok.” A MOL Alapítvány támogatottja új sífelszerelést vásárolt magának az elnyert összegből, a lécek, mint mondja, eddig remekül teljesítenek. „A technika és a rutin mellett a felszerelés is rengeteget számít a jó eredményben. Szerencsére ezzel most nem lesz gondom, sikerült tényleg csúcskategóriás léceket vásárolnunk, és ez az edzéseken mutatott teljesítményemen is meglátszik. Nagyon hálás vagyok a támogatásért, amivel ezt a szintet is megléphettem” – tette hozzá Tóth Zita, akinek a következő nagy célja, hogy 2020-ban a lausanne-i ifjúsági olimpián képviselhesse a magyar színeket.