UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-10-27 16:42

Váncza hetedik

Utánpótláskorú birkózóink számára véget ért a budapesti felnőtt-világbajnokság. A mindössze 19 esztendős, 63 kilogrammos Váncza István úgy lett hetedik, hogy legyőzte az idei felnőtt Európa-bajnok román, Mihai Mihutot. A 60 kilósok között versenyző Torba Erik két szoros ütközet után búcsúzott a versenytől.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Az utánpótláskorú birkózók közül a legnagyobb meglepetést a mindössze 19 esztendős kötöttfogású, Váncza István okozta a budapesti felnőtt-világbajnokságon.

Váncza István nagyot küzdött, és hetedik lett a felnőtt-vb-n Forrás: birkozoszov.hu
Váncza István nagyot küzdött, és hetedik lett a felnőtt-vb-n Forrás: birkozoszov.hu
Váncza nagyon simán győzte le tussal a marokkói Fuad Fadzsarit az első meccsén, így a nyolcaddöntőben jöhetett az idei felnőtt Európa-bajnok román, Mihai Mihut. Természetesen a román volt a párharc esélyese, azonban Vánczát nem lehetett leírni. Ezt Mihut valószínűleg megtette, mivel nagyon álmosan kezdte a meccset. Edzője sem számított a meglepetésre, unott tekintettel ült a szőnyeg mellett. A vérnyomása viszont láthatóan megemelkedett mindkettejüknek, amikor Mihai 4−1-es hátrányban vonult le a szünetre. A mester kiabált, Mihut pedig igyekezett hajtani, ám nem tudom mit kezdeni Vánczával, aki előnyét tovább tudta növelni a második menetben; óriási bravúrral 10−4 lett a vége a magyar javára. Az FTC birkózója a folytatásban a későbbi győztes, Sztepan Marjanjannal találta szemben magát, akitől technikai tussal kapott ki. Istvánnak még a vigaszágon is volt lehetősége bizonyítani (egy meccset kellett volna nyernie, hogy a bronzért birkózhasson), ám alulmaradt az olimpiát is megjárt török, Rahman Bilici ellen. „Amikor legyőztem a románt, azt gondoltam, bármire képes lehetek” −így Váncza. − „Marjanjannal sajnos nem tudtam tartani a lépést, de azt hittem, meglehet a bronzérem. Nagyon csalódott vagyok, hogy nem sikerült, de abból próbálok meríteni, hogy azért csak megvertem egy felnőtt Európa-bajnokot. A tanulság az, hogy rengeteget kell még tapasztalnom és fejlődnöm erőnlétben.”
Torba Erik (pirosban) nem bírt német ellenfelével a vigaszágon Fotó: Mura László
Torba Erik (pirosban) nem bírt német ellenfelével a vigaszágon Fotó: Mura László
Mivel István csupán a későbbi arany- és bronzérmessel nem bírt el, így a parádés hetedik helyen zárta a vb-t. A 60 kilogrammos, 22 éves felnőtt Európa-bajnoki ötödik, szintén kötöttfogású Torba Erik nagy reményekkel indult neki a megméretésnek, ám két vereséggel kellett búcsúznia a viadaltól. Erik először a későbbi döntős moldovai, Viktor Ciobanutól kapott ki nagyon szoros csatában 3−3-ra (az utolsó pontot a moldovai csinálta), majd a vigaszágon a német Etienne Kinsinger is túl nagy falatnak bizonyult. Torba a némettel szemben is vezetett öt percig, azonban az utolsó pillanatokat a német bírta jobban, tehát 5−3-ra nyert. „Az első meccsen rettenetesen elfáradtam, nem bírtam a végét. Nem szeretnék mentségeket keresni, miért, ez van. A német fiút sosem győztem még le; most kaptam ki tőle harmadszorra, ugyanakkor ez nagyon fájó volt most. Igaz, két vállalható vereséggel búcsúztam, de nem vagyok elégedett magammal. Át kell értékelnem a történteket, és levonnom a tanulságokat” − összegez Torba. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.