UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-10-29 19:59

Megmutatnák a világnak

Tornagyőzelemmel mutatkozott be a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott a mostani évadban. Kárpáti Krisztián együttese az egyiptomi, a francia és az olasz csapatot is legyőzte a párizsi felkészülési tornán, a szövetségi edző a siker jelentőségéről, a csapat hiányosságairól és a nagy célokról is beszélt.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNem talált legyőzőre a párizsi nemzetközi tornán a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott, amely az egyiptomi, a francia és az olasz csapatot is felülmúlta a 2018/19-es szezon első megméretésén. A csapat és a Kárpáti Krisztián, Pásztor István vezette új szakmai stáb bemutatkozása tehát remekül sikerült, a szövetségi edző elégedetten értékelt a torna után.

Kárpáti Krisztián győzelemmel mutatkozott be az ifiválogatott élén Forrás Tiby Handball
Kárpáti Krisztián győzelemmel mutatkozott be az ifiválogatott élén Forrás Tiby Handball
„Rengeteg pozitívumot láttam a franciaországi megméretésen, a srácok remekül álltak bele a közös munkába, profi volt a hozzáállásuk – kezdte Kárpáti Krisztián. –  A torna előtt töltött három nap alatt persze nem váltottuk meg a világot, hanem az előző stáb által lerakott jó alapokra építkeztünk. Örömteli, hogy sikerélménnyel tudtuk kezdeni a közös munkát.” A tornán egyébként az utánpótlás-eseményeken szokatlan – a legmagasabb szintű felnőttviadalokon általános – körítés mellett játszhattak a fiatalok: látványos bevonulással, telt házas csarnokban, fotózással és akár a meccs utáni angol nyelvű interjúkkal. A legyőzött riválisokat nézve az olasz és az egyiptomi együttes legyőzése bármilyen korosztályról is legyen szó, elvárható eredmény a magyar válogatottól. Viszont Párizsban megverni a franciákat, mindig nagy fegyvertény. De vajon jelent-e valamit a bravúr a jövőre nézve? „Azt hiszem, ebből a győzelemből nem lehet hosszú távra következtetni. Megdicsértük a fiúkat, fontos, hogy örüljenek neki, de a helyén kell kezelni a sikert, nem szabad túldimenzionálni. A franciák csapata most alakul, mint ahogyan miénk is. Valamennyien a nyári világbajnokságra készülünk, mindenki ott lesz csúcsformában.” S hiába a három győzelem, mindig van min javítani. Ezt így látja, Kárpáti is, aki mindhárom kapus teljesítményével és a gárda védekezésével is elégedett volt, ugyanakkor lát még tartalékot a lerohanások utáni második-harmadik szándékú támadásokban, valamint a felállt fal elleni játékban. Erre még kilenc hónapja van a társaságnak. Ami az esztendő hátralévő programját illeti, a csapat novemberben részt vesz egy rövid összetartáson, majd az év végén decemberben a világbajnokság helyszínére, Macedóniába utazik egy felkészülési tornára, amelyen az ottani körülményekhez is alkalmazkodhat a csapat, amely nagy célokat tűzött maga elé. „A mostani torna is megmutatta, hogy roppant kiegyenlített a nemzetközi mezőny, ezt bizonyítja például, hogy az olaszok el tudták kapni a franciákat. Azt hiszem, a mi csapatunkra is igaz: bármely válogatottat képesek vagyunk legyőzni, azért dolgozunk, hogy ezt a lehető legtöbbször bizonyítsuk. Mert nem titok: a nyári vébén meg akarjuk mutatni, hogy a világ élmezőnyébe tartozunk.”

A FIÚ IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT KERETE A FRANCIAORSZÁGI TORNÁN: Kapusok: Győri Kristóf (NEKA), Merkovszki Pál (FTC), Nagy Benedek (Telekom Veszprém) Mezőnyjátékosok: Czakó Áron (Németország), Holdosi Bence (FTC), Bálint Bence (NEKA), Tóvizi Tamás (Balatonfüredi KSE), Határ Péter (Balatonfüredi KSE), Bognár Alex (Váci KSE), Kőhegyi Ákos (Telekom Veszprém), Vetési Bence (NEKA), Dely Márton (NEKA), Papp Bence (PLER-Budapest), Tóth Péter (NEKA), Szász Bálint (Balatonfüredi KSE), Gál Dominik (NEKA), Vajda Huba (Balatonfüredi KSE), Draskovics Gellért (Balatonfüredi KSE) Szövetségi edző: Kárpáti Krisztián Másodedző: Pásztor István

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.