UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-10-30 19:18

Áttört a gát

Bár az összetett dobogóról lemaradt, az utolsó hétvégéig megvolt a matematikai esélye az Európa-kupa-győzelemre Nagy Dánielnek, a M1RA 21 esztendős pilótájának a TCR Europe-ban. A versenyzővel a szezon legemlékezetesebb pillanatairól és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

K. T. I. – utanpotlassport.hu Nagy Dániel egy győzelemmel és további öt dobogós helyezéssel zárta a TCR Európa-kupa 14 futamból álló 2018-as szezonját. Megszerzett 138 pontjával a sorozat 5. helyén zárt.

Nagy Dániel dobogóval zárta az idényt Forrás: tcr-series.com
Nagy Dániel dobogóval zárta az idényt Forrás: tcr-series.com
Barcelona után azt írta az Instagram-oldalán a dobogóról kitett képpel, hogy sikerült úgy befejezni az idényt, ahogyan azt érdemes. – Nagyon-nagyon örültem a második helynek. A tavalyi, meg a tavaly előtti szezonhoz képest óriási előrelépés, hogy futamgyőzelmekért tudtam harcolni, és a bajnoki címért is harcban maradtam az utolsó hétvégéig. Elégedett vagyok a szezon nagy részével. Visszatekintve mit gondol, melyik volt a szezon csúcspontja? – Igazából nem kérdés, hogy melyiket emeljem ki. Nagyon hamar jött a fénypontja a szezonnak. Rögtön az első hétvégén vendégszereplő voltam a túraautó-világkupán a WTCR-ben, és ott dobogóra tudtam állni a második futamon. Erre nem nagyon számított senki, még a Hungaroringen sem. Olyan neveket sikerült stabilan előznöm, akikhez az előző években közöm nem volt. Nem lett igazuk azoknak, akik leírtak, mondván, lassú pilóta vagyok. Az igazat megvallva bizonyítanom kellett már magamnak is, mert nehezen tudtam mibe kapaszkodni. Ezzel együtt is azt gondoltam, hogy az első TCR-es futamgyőzelmét, az asseni hétvégét emeli majd ki. – Az sem volt rossz, de ha valaki megkérdezi tőlem, melyikre emlékszem szívesebben, az mégis a Hungaroring. A karrierem szempontjából az jelentette a hirtelen áttörést. Sokezer ember előtt dobogóra állhattam, a barátaim, a családom, a támogatóim előtt, mindjárt az első éles megmérettetésemen a M1RA pilótájaként, vadonatúj autóval, új edzővel – lényegében minden új volt – ebből, azt hiszem, sikerült kihozni a maximumot.
Nagy Dániel az első TCR-es futamgyőzelmét ünnepli. Forrás: tcr-series.com
Nagy Dániel az első TCR-es futamgyőzelmét ünnepli. Forrás: tcr-series.com
  Mélypont? – Egyértelműen Monza. Úgy érkeztünk Olaszországba, hogy pontosan tudtuk, a súlykiegyenlítő és kompenzációs rendszer miatt nehéz hétvége vár ránk. Visszavették a motorerőt is, Monza viszont arról szól, hogy az egyenesekben milyen tempója van az autónak. Tudtuk, hogy nekünk ezzel sok gondunk lesz. Plusz ott volt a nyomás, hogy életemben először nemzetközi szinten partiban voltam egy bajnoki címért. Még ha itthon sokan nem is nagyon tudják megkülönböztetni a WTCR-től, a TCR Europe-nak elképesztő presztízse van a kontinensen, a komolyabb döntéshozók, csapattulajdonosok, szponzorok nagyon komolyan veszik ezt a sorozatot. Ezért is szerettem volna jól szerepelni, és a legjobb háromban zárni az év végén. Ehhez pedig kellett volna, hogy Monzából a lehető legtöbb pontot hozzuk el. Ebből lett két nullapontos futam. Gyakorlatilag ez a bajnoki reményeimnek a végét jelentette. Mik a tervei a folytatásra? – A szezon második felében többször eszembe jutott, hogy ezekkel az eredményekkel – egyáltalán, hogy vannak végre eredményeim, amivel oda tudok lépni bárkihez, hogy ezt és ezt elértem, ezért érné meg, ezért segítsetek a jövő évben -, a korábbi évekhez képest más téli szünet várhat majd rám. Mindez idény közben nyomást jelentett, most viszont csak kellemes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Végre úgy kezdünk el egy holtszezont, hogy komoly tárgyalási alapjaink vannak. Konkrétumokat még nem tudok mondani…
Nagy Dániel a tizenhatodik helyről rajtolva nem ért célba Monzában Forrás: tcr-series.com
Nagy Dániel a tizenhatodik helyről rajtolva nem ért célba Monzában Forrás: tcr-series.com
– El tud-e képzelni még egy TCR Europe-idényt a M1RA-val, vagy esetleg lépne egyet felfelé a WTCR irányába? Mi a tárgyalási alap az Ön fejében? – Remélem, hogy nem tévedek, ha azt mondom: mind a M1RA, mind én szeretnénk a közös folytatást. Erről szezon közben, futtában beszéltünk is már. De az, hogy ez összejöjjön, sok mindennek kell klappolnia. A fejlődésem szempontjából a legjobb az lenne, ha ugyanígy mennénk még egy évet az Európa-kupában. Azt gondolom, jövőre egyértelműen bajnoki esélyesek lehetnénk a Hyundai-jal azzal a tapasztalattal, amit idén összegyűjtöttünk. Így vérmesebb reményeink is lehetnének. További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.