- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Közepes teljesítmény

M. Sz. utanpotlassport.hu [1] Október 20-tól 30-ig rendezték meg 79 ország versenyzőinek részvételével az U18-as, U16-os és U14-es sakkvilágbajnokságot a görögországi Halkidikí-félszigeten. A magyarok közül kilencen vettek részt a nívós viadalon: ketten az U18-as, négyen az U16-os és hárman az U14-es korosztály mezőnyében.

A 11 éves Gaál Zsóka a 14 éves fiúk mezőnyében mérette meg magát a görögországi utánpótlás-világbajnokságon Fotó: Niki Riga [2]

A 11 éves Gaál Zsóka a 14 éves fiúk mezőnyében mérette meg magát a görögországi utánpótlás-világbajnokságon  •  Fotó: Niki Riga

Tizenegy fordulót játszottak le a sakkozók, többen a korosztályukban nagynevű ellenfelek ellen. A 11 éves Gaál Zsóka ‒ aki a 14 éves fiúk között indult el ‒ például az első parti során az U14-esek között első helyen rangsorolt Bjerre Jonas Buhl ellen ért el fantasztikus döntetlent, csakúgy, mint az U16-osok mezőnyében versenyző Kozák Ádám és Gombócz Zsófia, akik szintén pattal nyitottak. A 18 esztendős Szabó Márton Mihály és Egyed Judit pedig győzelemmel kezdett.

A mieink féltávnál a következőképp álltak: az U18-asok mezőnyében Szabó Márton Mihály a 46., Egyed Judit az 51. volt. Az U16-os korosztály versenyében Öngüt Tamás Günes az 52., Kozák Ádám a 71., Kovácsy Barnabás a 94., míg Gömböcz Zsófia a 35. pozíciót foglalta el. A 14 évesen között Juhász Ágoston az előkelő 16., Gömböcz Ferenc a 28.,  míg Gaál Zsóka a 91. helyről várta a folytatást. Végül a legnagyobb sikert Juhász Ágoston 34. helye jelentette.

„Nem úgy jött ki a lépés, ahogy terveztük, többet vártam ‒ értékelt honlapunknak Varga Péter, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke. ‒ A versenyt megelőzően a legnagyobb esélye az éremszerzésre Kozák Ádámnak volt, de nem nem játszott a tőle megszokott jó formában, bár kiemelném: a rapid-világbajnokságon bravúros negyedik helyet ért el. Tanulni kell a hibákból, és dolgozni tovább azon, hogy legközelebb nagyobb esélyekkel szálljunk harcba. Ám annak ellenére, hogy most a középmezőnyben végeztünk, továbbra is bizakodva tekintek a hazai sakkutánpótlásra, mert óriási potenciál van többekben is.”

A GÖRÖGORSZÁGI SAKKUTÁNPÓTLÁS-VILÁGBAJNOKSÁGON RÉSZTVEVŐ MAGYAR VERSENYZŐK HELYEZÉSEI
Fiúk.
U18: Szabó Márton Mihály – 54.
U16: Öngüt Tamás Günes – 64.
Kozák Ádám – 68.
Kovácsy Barnabás – 78.
U14: Juhász Ágoston – 34.
Gmbócz Ferenc – 35.
Gaál Zsóka – 67.
Leányok.
U18: Egyed Judit – 38.
U16: Gömböcz Zsófia – 35.

További korosztályos híreink SAKKBAN [3] a sportági aloldalunkon.