UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-10-31 07:55

Mosoly és egyéniség

Teniszedzőnek lenni kiváltság! Herbert Schnaubelt német szakember fogalmazott eképpen a hazai teniszszövetség négynapos edzőképzésén, amelynek témája az U10-es korosztály fejlesztése volt. Pelva Gábor edzőképzési igazgató szerint ebben az életkorban az oktató személyiségén van a legnagyobb hangsúly.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huA 10 éven aluli korosztályok felkészítésével foglalkozó szakemberek számára rendezett a hazai teniszszövetség PTR (Professional Tennis Registry) edzőtovábbképzést a Nemzeti Edzésközpontban. Az esemény sztárelőadója és vezetője a közel húsz éve Olaszországban tevékenykedő német Herbert Schnaubelt volt. A PTR nemzetközi és olaszországi oktatási bizottságának tagja, aki valamennyi olaszországi, németországi, ausztriai és svájci edzőképzésért felelős, elégedetten nyilatkozott az eseményt követően a magyarországi szervezéssel és helyszínnel kapcsolatban. Elmondása szerint Budapesten kiváló körülmények között csak az oktatással kellett foglalkoznia, ezért a jövőben is szívesen visszatér, ha hívják. Mivel az MTSZ továbbképzési programjában ezentúl évente kétszer szerepel majd hasonló összejövetel, az újabb lehetőségre vélhetően nem kell majd sokáig várnia. Az eseményre 35 utánpótlásedző regisztrált, ilyen nagy számú érdeklődőre a legfiatalabbakra fókuszáló továbbképzések történetében korábban nem volt példa. A szervezést a magyar szövetség edzőképzési igazgatója, Pelva Gábor vállalta magára Juhász Gábor sportigazgató felügyeletével. A szakemberek szerint a rendezvény elérte célját, azon túl, hogy értékes információkat szerezhettek a résztvevők, gyakorlati és írásbeli vizsgával is tesztelhették tudásukat.

Teniszedzőnek lenni kiváltság, hangzik a német szakember első szlogenje Forrás: MTSZ/Facebook
Teniszedzőnek lenni kiváltság, hangzik a német szakember első szlogenje Forrás: MTSZ/Facebook
− Különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a gyakorlatban jól használható tudást adjunk át utánpótlásnevelő edzőinknek, egyébként a PTR-képzéseknek ez az egyik nagy erőssége – mondta honlapunknak Pelva Gábor, akitől azt is megkérdeztük, mely szakmai kérdést tartja a négynapos képzés legfontosabb részének. – Ha egyvalamit kell kiemelnem, az mindenképpen az oktató személyisége, mégpedig nem feltétlenül a tenisz, sokkal inkább a pedagógia oldaláról megközelítve. A kérdést úgy tettük fel: milyen személyiséggé kell válnia az edzőnek ahhoz, hogy ezzel a fiatal korosztállyal sikeresen dolgozhasson? A tíz éven aluliak esetében ugyanis még az az elsődleges célunk, hogy a gyerekek megmaradjanak a sportág számára. A tenisz alaptechnikáit nem könnyű elsajátítani, ezért nagyon kell figyelni arra, hogy az érdeklődésük és a kedvük a nehézségek ellenére is megmaradjon. Herbert Schnaubelt oktatási filozófiájáról remekül árulkodik néhány kiragadott mondata. Mind közül talán a legfontosabb, hogy szerinte teniszedzőnek lenni egyenesen kiváltság. Ami a gyermekekhez való viszonyát illeti, azzal kapcsolatban úgy fogalmazott, a jó utánpótlásedző cégére a mosolya. Egy gyereket vidámság és játék nélkül nem lehet fejleszteni. Sem a teniszben, sem más sportágban. S hogy az oktató személyisége milyen fontos tényező, arra csak annyit mondott: az önök egyénisége nem más, mint az önök névjegykártyája. Az edzőképzés a Play and Stay-rendszerből ismert piros, narancs és zöldpályákra vonatkozó oktatási elvekre épült fel, annak különbségeit és hasonlóságait egyaránt bemutatva. Pelva Gábor szerint az írásbeli vizsgákból az derült ki, hogy az elméleti tudás terén, vagyis a különböző szintű pályákon alkalmazandó gyakorlatok kiválasztásában van leginkább javítanivalójuk a hazai szakembereknek. A kurzusnak éppen ez jelentette a legnagyobb hasznát, hiszen nemcsak új ismeretekkel, de a már meglévő régiek rendszerezésében és alkalmazásában is útmutatót kaphattak a résztvevők. − Szakmai programjaink következő állomását a november végi edzőkonferencia jelenti, amelyen a tizenkét és tizennégy év közötti korosztályok játékos fejlesztése lesz a központi téma – ismertette a képzés terén tervezett újabb fontos lépést Pelva. – A jelentkezők száma már most meghaladta a hatvanat, aminek azért örülünk különösen, mert sportágunk fejlődésének kulcskérdése a szakszerű és modern szakemberképzésben rejlik. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.