UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-11-01 17:26

A fizikát és a kémiát is le kell győzni

Szűcs Luca remekül kezdte a 2018–2019-es idényt, már ami a hazai válogatóversenyeket illeti, hiszen mind a két Magyar-kupa-fordulóban győzni tudott. A BVSC tehetsége ennek ellenére sem elégedett, a nemzetközi mezőnyben ugyanis többet vár magától.

K. T. I. - utanpotlassport.hu „Sajnos a nemzetközi verseny nem sikerült így” – reagál érezhető keserűséggel a hangjában Szűcs Luca a 2018–2019-es szezonban elért második Magyar-kupa-győzelméért járó gratulációra. A BVSC kadétkorú tehetsége kettőből két fordulót nyert meg a hazai válogatóversenyen, a döntőben ezúttal klubtársát, Jankovics Annát verte ellentmondást nem tűrő kardozással 15:6-ra.

A szeptemberi első forduló döntősei - a dobogó legtetején Szűcs Luca Forrás: hunfencing.hu
A szeptemberi első forduló döntősei - a dobogó legtetején Szűcs Luca Forrás: hunfencing.hu
Tény, az idény első nemzetközi viadalán, a gödöllői Ek-versenyen a legjobb 64 között búcsúzott, az ukrán Irina Kupovykh 15:7-re verte a harminckettő közé kerülésért. „Bosszús voltam, mert jó formában éreztem magam, mégse jött ki a lépés. Az idén a legfőbb célom, hogy a nemzetközi mezőnyben sikerüljön összeszedettebben vívnom, mint tavaly. Örülök a hazai versenyeken elért győzelmeknek, ezek is fontosak, jót tesznek az önbizalmamnak, de a lényeg kadét- és junior korosztályban is az Európai körversenyeken és a világkupákon való jó szereplés” – fogalmazza meg világosan céljait Bódy István 16 esztendős tanítványa. Luca az előző idényben elsőéves kadétként a világranglista 16. helyén zárt, míg egy korosztállyal feljebb, a junioroknál 60. lett. A veronai kadét-vb-n a nyolcaddöntőig jutott. A szocsi Európa-bajnokságon az ezüstérmes válogatott tagja volt.
A szoci Eb-ezüstérmes kardcsapat, jobbról a második helyen Szűcs Luca Forrás: hunfencing.hu
A szoci Eb-ezüstérmes kardcsapat, jobbról a második helyen Szűcs Luca Forrás: hunfencing.hu
„Nagyon sokféle sportot kipróbáltam, mielőtt vívni kezdtem. Korcsolyáztam, teniszeztem és kicsiként az iskolában lehetett választani, hogy táncolni vagy focizni kezdünk, én pedig sosem voltam az a táncos típus, úgyhogy fociztam is” – meséli a kezdetekről Luca, akinek sok kortársához hasonlóan a londoni olimpiai közvetítéseket nézve jött meg a kedve a víváshoz. „Szilágyi Áron mai napig a példaképem” – mondja, felidézve, hogy a Vasas kardvívójának győzelme után pár nappal kérte meg a szüleit, nézzenek meg egy-két klubot, hátha ez lesz az a sport, amit végképp megszeret. A tipp bejött. „Tízéves voltam, mikor az első edzésemre lementem, szóval viszonylag későn kezdtem. Igazából nem is éreztem magam különösen tehetségesnek, egyszerűen csak tetszett amit csinálunk, még akkor is, ha az első évben szerintem nem is vívtunk igazából – teszi hozzá a zuglói tehetség, aki már az első versenyén a legjobb BVSC-s lett a korosztályában. – Jöttek a versenyek, s ott valahogy mindig a jobbak közé tartoztam. Talán ez is az erősségem, hogy téthelyzetben jobban tudok koncentrálni.” Luca az egykori vasutasnál együtt készülhet a friss ifjúsági olimpiai bajnok, a kadétok közül éppen csak kiöregedett Pusztai Lizával. „Jó barátnők vagyunk. Pontosan látom, hogy mennyit dolgozik és jól ismerem, milyen ember. Nagyon felnézek rá. Motiváló látni, mi mindent ért el ilyen fiatalon – mondja a kétszeres kadét-vb-győztesről. – Buenos Airesben is nagyon szurkoltam neki, még ha élőben nem is tudtam nézni a döntőjét, mert nagyon későn vívott, másnap pedig iskola volt." Luca azt reméli, hogy a korosztályos válogatott barátnője nélkül is elég erős marad ahhoz, hogy csapatban is eredményesek lehessenek. Miként egyéni sikerek terén is szeretné megközelíteni Lizát, például az idény végén egy Európa-bajnoki vagy világbajnoki éremmel.
Szűcs Luca Forrás: FIE.org
Szűcs Luca Forrás: FIE.org
„A sok versenyt és utazást nem mindig könnyű összeegyeztetni a sulival. Tavaly voltam nulladikos a Xántusban, jó bizonyítványom lett, így kérhettem sportolói státust. Így most könnyebb, mert korábban nem könnyen engedtek el – főleg az egyhetes edzőtáborokba. Magántanuló viszont nem szeretnék lenni, mert nem biztos, hogy egyedül rá tudnám venni magamat a tanulásra. Idén bejött például a fizika és a kémia, és ezeket annyira nem szeretem. Figyelnem is kell, nehogy sokat rontsak az átlagomon, mert akkor oda a versenyzői kedvezményem” – meséli a diák- és az élsportolói lét nehézségeiről. „A nagy álmom természetesen nekem is az olimpiai részvétel” – tekint a jövőbe Luca, aki ugyanakkor tudja, még hosszú utat kell bejárnia ahhoz, hogy gyerekkori vágya valósággá váljon. London után tizenkét évvel, a 2024-es párizsi játékokon viszont minden esélye meglehet rá, ha hasonlóan folytatja, mint ahogy az idény első két Magyar-kupa-versenyén nekikezdett. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.