UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2018-11-02 09:04

Nem mindennapi esély

Páratlan lehetőség kapujába ért a BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztálya, tudniillik a klub közel áll ahhoz, hogy együttműködési megállapodást kössön a kínai Talien városának pingpongiskolájával. Azt pedig nem kell nagyon magyarázni, hogy a távol-keleti ország sportolóitól van mit tanulni ‒ és érdemes is. A részletekről Herendi Iván szakosztály-igazgató beszélt.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu „Fontos leszögeznem: ez az együttműködés még csak kialakulóban van ‒ kezdi a részletek feltárását Herendi Iván, a BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztályának igazgatója, aki nemrégiben hosszú utat tett meg Kínába, hogy előkészítse a zuglói klub és Talien pingpongiskolájának összefogását. ‒ A történet egy kínai hölggyel, Fang Jannal kezdődött, aki betelefonált hozzánk, hogy mikor jöhetne el a fiával játszani. Miután adtunk egy időpontot, ők pedig eljöttek a szabadidő-sportolók közé ütögetni, feltűnt számunkra, hogy nagyon képzett. Kiderült: egykori válogatott sportolónőről van szó, aki immár másfél éve Budapesten él.”

Herendi Iván (hátul) bízik abban, hogy kínai segítséggel újra magasabbra emelkedhet a magyar asztaliteniszsport Forrás: BVSC-Zugló
Herendi Iván (hátul) bízik abban, hogy kínai segítséggel újra magasabbra emelkedhet a magyar asztaliteniszsport Forrás: BVSC-Zugló
A korábbi élvonalbeli versenyző már utánpótlásedzőként is tevékenykedett a sportágban, így nem volt meglepő a Szőnyi úti klub lépése: felkérte Fang Jant, hogy vegyen részt trénerként a kezdőcsoport munkájában, ő pedig mindezt szívesen vállalta. Így immár majdnem egy éve ‒ Herendi elmondása szerint magas színvonalon, a kínai nevelés szisztémája szerint ‒ zajlanak a foglalkozások. Nyáron pedig újabb lehetőség adódott a fejlődésre és a kapcsolatok építésére távol-keleti pingpongosokkal. „Fang Jan a nyáron másfél hónapra hazautazott, én pedig megragadtam a lehetőséget, és az egyeztetések után vele tartottam. A cél együttműködési megállapodás létrehozása volt a Sárga-tenger partján fekvő Talien város nagynevű egyetemének asztalitenisz-iskolájával. Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részem, és abszolút nyitottak voltak.” Herendi beszámolójának alapján a folyamat hamarosan révbe ér, ugyanis a kínai egyetem rektora, a sportiskola elnöke és annak kiemelt vezetője december közepén Magyarországra látogat, hogy véglegesítsék az együttműködést a BVSC-Zuglóval és a vendégségbe érkezők indítványozására a folyamatba időközben bekapcsolódó Testnevelési Egyetemmel. Sőt már az is biztos, hogy a február 7. és 9. között rendezendő Molnár János Emlékversenyre a kínaiak is delegálnak egy csapatot, amelynek tagjai néhány napon keresztül közösen készülnek a zuglói fiatalokkal. Az egyesület erre a néhány napra vendégül látja az ázsiai küldöttséget, akik ezt a gesztust egy későbbi időpontban viszonozzák. „Mérföldkő lehet a számunkra ez, hiszen rengeteget lehet tanulni a világ élvonalába tartozó kínai pingpongosoktól. Ha idővel erősödik ez a kapcsolat, biztos vagyok benne, hogy nagyban elősegíti majd a sportág hazai fejlődését. Mindent meg szeretnénk tenni annak érdekében, hogy a legapróbb részletekig rálássunk a kínaiak edzésmódszereire, és segítséget kapjunk: mit lehetne tenni, hogy a magyar asztalitenisz a tradícióknak megfelelően a legmagasabb szintre emelkedhessen”‒ zárja a szakosztály-igazgató.