UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-11-02 12:55

Szép eredmények, további nagy célok

A MAFC-ban kezdte a pályafutását, majd fejlődése érdekében a Vasas Akadémiához igazolt. A hagyományos kosárlabda mellett a korosztályos 3x3-as válogatottnak is tagja, és 2017-ben a debreceni Európa-bajnokságon szerzett aranyérme mellett a torna legértékesebb játékosa címet is bezsebelte. De nemrég részt vett a szintén hazai rendezésű U18-as 3x3-as kontinensviadalon, ahol nyolcadik lett csapatával, valamint a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, ott ötödik helyen végzett. Az elmúlt időszakról és az élvonalbeli várakozásairól egyaránt beszélt honlapunknak a 18 éves Tóth Orsolya.

M. Sz.utanpotlassport.hu „Mindenféleképpen szeretnénk megvédeni Európa-bajnoki címünket, és utána koncentrálhatunk az olimpiára. A világmezőnyt nem nagyon ismerjük még, így nagyon nehéz lesz felkészülnünk. Nem tudjuk, mire számítsunk. Biztosan izgulunk majd, hiszen új közeg lesz ez a számunkra, de minél jobb eredményt szeretnénk elérni ott is. Nagyon örülnék a dobogónak”‒ nyilatkozta a nyár elején honlapunknak Tóth Orsolya, az U18-as 3x3-as kosárlabda-válogatott játékosa, aki a tavalyi korosztályos kontinensviadalon aranyérmet szerzett csapatával.

Tóth Orsolya (fehérben) sokak szerint az egyik legígéretesebb hölgy kosárlabdázó hazánkban Forrás: FIBA
Tóth Orsolya (fehérben) sokak szerint az egyik legígéretesebb hölgy kosárlabdázó hazánkban Forrás: FIBA
Nos, a Vasas Akadémia 18 éves kosarasa azóta túl van a megméretéseken: a debreceni korosztályos Európa-kupán nyolcadik, míg a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián ötödikként zárt együttesével. „Rengeteg új dolgot tapasztaltam Argentínában, hiszen ez volt az első ilyen szintű világversenyem. Van bennem némi hiányérzet, mivel nagyobb célokkal vágtunk neki, és az első pár meccsünk alapján meg is volt az esélyünk az éremszerzésre, aztán a negyeddöntőben  egy ponttal kikaptunk a franciáktól, így végül az ötödik helyet szereztük meg. Ettől függetlenül jó emlékként őrzöm meg.” A fiatal lánynak a sportág hagyományos változatában azonban sikerült éret szereznie a nyáron: az U18-as udinei Európa-bajnokságról bronzzal a nyakában tért haza. Jelenleg pedig a pasaréti klub felnőttgárdájában lép pályára hétről hétre az NB I A-csoportjában. Neki és csapatának is komoly kihívás az élvonal, hiszen a Vasas Akadémia átlagéletkora 18,94 év. „Nagyon nagy dolog lenne, ha bekerülnénk a legjobb nyolc közé. Eddig sajnos három vereséggel állunk, de ebben erősen közrejátszott, hogy később tudtuk elkezdeni a közös felkészülést a korosztályos világversenyeken való szereplés miatt, így nem szokott még össze eléggé a társaság. Nehéz dolgunk van, de mindent megteszünk, hogy megvalósítsuk a célkitűzéseinket. Hosszú az évad, és bármikor okozhatunk meglepetést.” További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.