- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Huszárcsínyben bízva

M. Sz. utanpotlassport.hu [1] Még csak most tértek haza az U18-as, U16-os és U14-es korosztály sakkozói a görögországi utánpótlás-világbajnokságról, szombaton újabb magyar tehetségek ülnek tábla elé Spanyolországban, hiszen Santiago de Compostela városában rendezik az U12-es, U10-es és U8-as vébét.

Sűrű a program az utánpótláskorú sakkozóknak [2]

Sűrű a program az utánpótláskorú sakkozók között; Görögország után Spanyolországban rendeznek világbajnokságot, ezúttal az U12-es, U10-es és U8-as korosztálynak

„Mindig azt mondom: ha hagyományos játékidejű egyéni világversenyen érmet szerzünk, az már bravúros teljesítménynek és kifejezetten jó évnek számít” ‒ vélekedik Varga Péter, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke. A tizenéves versenyzők Görögországban ugyanis a hagyományos változatú partikat játszották, személyenként tizenegyet ‒ naponta egyet ‒, s többen a korosztályukban nagynevű ellenfelek ellen. Spanyolországban ugyanez lesz a helyzet, kérdés: hasonló eredményekkel-e? Tudniillik a mieink Halkidikíben a középmezőnyben zártak.

„Azt hiszem: jövőre nagyobb esélyekkel vágunk neki a világversenyeknek, versenyzőink java része ugyanis egy évvel fiatalabb a korosztályánál. A 11 éves Gaál Zsókának lett volna nagy esélye az éremszerzésre, de ő fejlődése céljából – edzői javaslatra – a 14 évesek között indult el. De bízom benne – mint ahogy mindig –, hogy valaki tud majd meglepetést  okozni.”

A szakembertől azt is megkérdeztük: miben tartanak előrébb az élmezőnyt jelentő országok versenyzői, valamint mi kellene ahhoz, hogy újabb sakkvilágbajnoka legyen Magyarországnak Polgár Zsuzsa után?

„Sokkal összetettebb e kérdésre a válasz, mint gondolnánk, mivel a világbajnoki cím megszerzéséhez nincs általánosan felhasználható recept. Nagyon nehéz a mai felgyorsult világban lépést tartani a nagy hagyományokkal bíró és a hozzájuk felzárkózó nemzetekkel. Kínában, Indiában és Oroszországban összehasonlíthatatlanul többen sakkoznak, amiben segítséget nyújt a rohamléptékkel fejlődő számítástechnika is. Ezen országokban a sportágak rangsorában a sakk előkelőbb helyen szerepel mind elismertségét, mind támogatottságát tekintve. A tehetségen kívül nagyon sok munkára, elhivatottságra, a korral haladó képzésre, utóbbihoz és a nemzetközi versenyeken részvételhez jelentős anyagi támogatásra van szükség. De garanciát a világbajnoki cím megnyeréséhez ezek a feltételek sem nyújtanak.”

További korosztályos híreink SAKKBAN [3] a sportági aloldalunkon.