UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-11-05 08:35

Tengerentúli pontgyűjtés

Ötállomásos tengerentúli túrára indult az MTK 17 esztendős teniszezője, Nagy Adrienn. A lawrence-i felnőtt, 25 ezer dollár összdíjazású női tornán a kvalifikáció első körében búcsúzni kényszerült, de a folytatásban következő négy korosztályos versenyen jó eredményt vár tőle edző-édesapja Nagy Tamás. A két mexikói és két egyesült államokbeli viadalból álló sorozatot a rangos Orange Bowl tornával zárja.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Nagy meneteléssel zárja az idei évet Nagy Adrienn a teniszezők junior ITF világranglistájának pillanatnyilag egyetlen Top50-es magyar játékosa. Az MTK 17 éves versenyzője a napokban a tengerentúlra utazott edzőjével Csurgó Virággal, hogy nem kevesebb, mint öt tornán próbálja meg bebiztosítani a jövő évi szezon előkelő helyezéséhez szükséges ranglistapontokat. Az első, egy felnőtt 25.000 dolláros viadal volt a Kansas állambeli Lawrence városában, ahol a hétvégén a kvalifikáció első körében 6:4, 2:6, 6:3-as vereséget szenvedett az amerikai Emma Jacksontól.

Nagy Adrienn a junior US Open után gyorsan visszatért a tengerentúlra Fotó: MTSZ/Zádor Péter
Nagy Adrienn a junior US Open után gyorsan visszatért a tengerentúlra Fotó: MTSZ/Zádor Péter
− Bosszantó vereség volt, hiszen amint a második szett alakulása mutatja, Adri nyerhetett volna – elemezte a mérkőzést honlapunknak az edző-édesanya Csurgó Virág – Nem volt gond, hogy az első szett elment, hiszen a másodikat simán hozta, jól játszott, azt csinálta amit kell. A harmadikban viszont váratlanul szétesett játéka, elmondása szerint nem érezte a ritmust. Adrienn több hetes magyarországi felkészülés után vágott neki az amerikai túrának, amely a kansasi felnőttviadalt követően Mexikóban két juniorversennyel folytatódik, majd az Egyesült Államokba visszatérve részt vesz a legrangosabb utánpótlástornák közé számító Eddie Herr bajnokságon, majd pedig az Orange Bowl-on. A felnőtt 25 ezres a szabályváltozások miatt lett volna fontos, mert a jövő évtől a 15 ezreseken elért eredmény már nem fog  beszámítani a WTA-pontokba, ami a felnőttkor küszöbén álló játékosok, így Adrienn számára is lényeges változás. A junior-tornákon viszont az év hátralévő idejében még bebiztosíthatja a jövő évi korosztályos Grand Slam-tornák főtábláján induláshoz szükséges Top50-es helyezést. − Az utóbbi néhány hét valóban az edzésekről szólt, ám ez korántsem jelentett Adrienn számára pihenést – mesél a felkészülésről a fiatal játékos edző-édesapja, Nagy Tamás, aki itthonról követi az amerikai eredményeket. – Kézsérülése szerencsésen meggyógyult, így nagyon keményen tudtunk edzeni. Ennek köszönhetően remek formában utazott el, biztos vagyok benne, hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét. Éppen ezért, a hétvégi vereség ellenére is jó eredményt várok tőle a folytatásban. Az utóbbi időben már mindig főtábláról indulhatott, talán túl nagy tehernek érezte, hogy ezúttal a selejtezőben kellett kezdenie. Nagy hajtás vár Adrira ebben a bő egy hónapban, de ő pontosan tudja mi a dolga, s hogy  másképp nem lehet eredményt elérni. Amennyiben ez a túra az elvárásoknak megfelelően alakul, és a januári ausztráliai előversenyen is helyt tud állni, akkor annyi pontot tud szerezni, hogy jövőre a korosztályos Grand Slamek kivételével már nem kellene juniortornán indulnia. Márpedig az MTK fiatal játékosa számára egyértelműen egyre inkább a felnőtt mezőny jelenti majd az igazi kihívást. Még akkor is, ha elméletileg maradt egy kis ideje arra, hogy a WTA-touron bizonyítson. A gyakorlatban hatalmas a nyomás a fiatal játékosokon, hogy a nagyok között is minél gyorsabban kiharcolják maguknak a legelőkelőbb helyezéseket. − Az edzések itt Amerikában is remekül mentek, Adri gyorsan, erősen játszik, tényleg jó formában van. Úgy látom, túl van a vereségen, helyre tette a dolgokat. Most a párosra koncentrál, azután pedig utazunk tovább az elsőkategóriás juniortornánkra, Mexikóba – összegezte a történteket Csurgó Virág, aki sikeres versenyzőként maga is éveken át járta a világot tornáról tornára. A szakszerű támogatáson tehát biztosan nem múlik majd a tengerentúli túra sikere. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.