- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Egységben az erő

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu [1]  A Varsóban megrendezett Olimpiai Reménységek versenyéről érmekkel megrakodva tértek haza legfiatalabb öttusázóink. Az U17-es és U19-es kategóriában összesen 7 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet nyert a magyar delegáció, s több értékes helyezéssel is gazdagodott. A verseny tapasztalatairól és a csapat további terveiről Szloboda Józsefet, az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitányát kérdeztük:

Érmekkel megrakodva tértek haza Lengyelországból fiatal öttusázóink Forrás: MÖSZ [2]

Érmekkel megrakodva tértek haza Lengyelországból fiatal öttusázóink  •  Forrás: MÖSZ

− Az ORV mindig kiváló alkalom a legfiatalabbak számára, hogy nemzetközi szinten összemérhessék tudásukat a vetélytársakkal. Még akkor is, ha az alapozó időszakot nemrégiben kezdtük el, tehát formaidőzítés szempontjából jobb helyet is lehetne találni számára a versenynaptárban. De ez részletkérdés, az a fontos, hogy remekül helytállt a csapat. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy idén a tavalyinál kevesebb résztvevő nevezett. Akkor az ifjúsági olimpiai kvalifikációhoz is lehetett pontokat szerezni, ezért alaposan felértékelődött a viadal jelentősége.  A legjobbak azonban most is itt voltak, így méltán lehetünk büszkék az eredményre. Az utánpótlás-válogatott két hét múlva Tatán táborozik majd az irányításom alatt, miközben a felnőttek Tokióba utaznak a közelgő olimpia helyszínének tesztelésére. A téli felkészülés csúcspontja decemberre esik, hiszen januárban a fedettpályás Világ-kupával már rajtol is az új idény. Remélem, hogy az utánpótláskorú versenyzők is szóhoz jutnak majd, tavaly például Gulyás Michelle remekelt a felnőttek között. De ez elsősorban attól függ, hogy a nagyok milyen formában és egészségi állapotban lesznek.

Az utánpótlás-szakember azt is elmondta honlapunknak, hogy a sikeres ORV-vel stílszerűen zárult fiatal öttusázóink idei éve, amelyről egyébként is csak az elismerés szavaival tud nyilatkozni. A sportág jövője szerinte biztosított, s ez a versenyzők, edzők és klubok közös érdeme. A négy csapatarany ráadásul azt is bizonyította, hogy valamennyi versenyzőnk kiegyensúlyzott, jó teljesítményt nyújtott.

A lengyel városban az U17-es korosztály két fiatalja, Tóth Dorka Sára és Koleszár Mihály hívta fel leginkább magára a figyelmet. Mindketten három-három aranyéremmel térhettek haza Varsóból, egyéni, csapat és vegyesváltó győzelemnek egyaránt örülhettek. Utóbbinak ráadásul éppen együtt.

− Három aranyra semmiképpen sem számítottam, de abban mindenképpen bíztam, hogy egyéniben a legjobbak között leszek majd – mondta honlapunknak Tóth Dorka Sára, aki mindössze 14 éves, mégsem talált legyőzőre a tizenhétévesek korosztályában. – Az elmúlt hónapok kemény munkájának gyümölcse ez az eredmény, még a nyári szünetben, a nyaralás alatt is naponta edzettem. Ehhez persze szükségem volt a családom támogatására, édesapám a lovaglás és a vívás kivételével mindenben komolyan segít nekem, édesanyám pedig a táplálkozásom ellenőrzésével és az edzéseken részvételhez szükséges logisztikával járul hozzá a sikeremhez. Úszásban egyéni csúcsot úsztam, aminek nagyon örülök, de alapvetően a futás az erősségem, és ha nem izgulok, akkor a lövészet is. A kombinált szám megy tehát a legjobban.

A fiatal öttusázó hölgy nagyszerű párra talált a fiúknál hozzá hasonlóan remeklő Koleszár Mihály személyében, akivel – ahogy azt az eredmény is bizonyítja –, nagyon jól megértik egymást. Az úszást követően a hatodik helyről várták a kombinált számot, amelyben mindketten alaposan kitettek magukért. Dorka másodikként adta át a stafétát Misinek, aki nagy csatában győzte le a házigazda lengyelek versenyzőjét. A KSI SE idén egyéniben és csapatban egyaránt Európa-bajnoki címet nyert fiatal öttusázója Dorkához hasonlóan jó eredményre igen, de három aranyra azért mégsem számított az ORV előtt. Különösen azért nem, mert az alapozási időszakban nem könnyű csúcsteljesítményt produkálni.

− Nagyon örülök az eredménynek, de szeretném hangsúlyozni, hogy ebben csapatunknak is óriási szerepe volt – tért ki kérdezés nélkül is Szakály Bence és Gáll András személyére Koleszár Mihály. – A dobogó mindhárom fokát elfoglaltuk, ami szenzációs érzés volt. Egyébként is nagyon jó haverok vagyunk, számunkra természetes, hogy a verseny közben is biztatjuk, segítjük, hajtjuk egymást. Hiába egyéni sportág a miénk, végülis úgy működünk, mint egy igazi csapat. Ami az egyéni teljesítményemet illeti, annak örültem a legjobban, hogy nemcsak egy, de két napon is ki tudtam magamból hozni a maximumot.

A magyar csapat érmesei:
Aranyérem: Tóth Dorka Sára (U17),  Koleszár Mihály (U17), U17-es leánycsapat (Tóth Dorka Sára, Basa Lili, Deák Melinda) U17-es fiúcsapat (Koleszár Mihály, Szakály Bence, Gáll András), U19-es leánycsapat (Marschall Réka, Haraszin Gréta, Eszes Noémi), U19-es fiúcsapat (Gyurka Márk Manó, Viczián Bence, Gábor Gergely), U17-es vegyes váltó (Tóth Dorka Sára, Koleszár Mihály).
Ezüstérem: Basa Lili (U17), Szakály Bence (U17), Marschall Réka (U19), Gyurka Márk Manó (U19).
Bronzérem: Gáll András (U17).

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [3]  a sportági aloldalunkon.