UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-11-09 12:23

Tengerentúli tapasztalatok

Calgary és Salt Lake City világkupa-versenyei közötti időben beszélgettünk az utánpótláskorúakról a rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai válogatottjának menedzserével, Bánhidi Ákossal .

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Négy napja ért véget Calgaryban a rövid pályás gyorskorcsolyázók idei világkupa-sorozatának első állomása. Megállni ugyanakkor nem lehet, hiszen pénteken már el is rajtol a második verseny, a házigazda Salt Lake City.

Bácskai Sára Lucának nem úgy kezdődött a szezon, ahogyan azt eltervezte Fotó: M4
Bácskai Sára Lucának nem úgy kezdődött a szezon, ahogyan azt eltervezte Fotó: M4
A magyar keretet erősíti három, még utánpótláskorú leány is, akik között ott van például a felnőtt világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai negyedik Bácskai Sára Luca is. A 19 éves sportolónak azonban nem úgy sikerült az első megméretés, ahogyan azt eltervezte: Calgaryban az 500 és az 1000 méteren egyaránt jégre lépett, de nem sikerült továbbjutnia egyetlen futamból sem. „Teljesen más mércét kell mellé állítani, mint a többi fiatalhoz – kezdi Bánhidi Ákos, a magyar olimpiai válogatott menedzsere –, hiszen nagyon komoly eredményeket ért már el. Úgy vélem, hogy az első megméretésen az egész csapatból ő került a legmélyebb hullámvölgybe. De nem azért, mert felkészületlen volt; olyan fiziológiai problémákkal bajlódik, amelyekbe most nem akarok részletezni. Szeretnénk, hogy ezeket a gondokat mihamarabb kiküszöbölje, mivel rengeteg potenciál van benne, nagyon jó koris.” Sziliczei-Német Rebeka 500 és 1500 méteren korcsolyázott Calgaryban, és ő is hasonló cipőben járt, mint Bácskai; nem jutott tovább egyik számban sem. Bánhidi szerint jól versenyzett a fiatal, és érdemes vele komolyan számolni a következő olimpiai ciklusban. „Rebekának már nem ez az első éve a felnőttkeretben. A testi adottságai kiemelkedőek, hiszen nagyon laza (ezt annak is köszönheti, hogy a korcsolyázás előtt balettozott). Úgy vélem, ha hasonló ütemben fejlődik, akkor a következő olimpián már ütőképes tagja lehet a váltónak.” Somogyi Barbara az olimpiai keret legújabb tagja, és a bizalmat azzal hálálta meg, hogy 500 méteren másfél másodperccel megjavította az egyéni legjobbját. Igaz, ez is kevés volt a továbbjutáshoz. „Nemrégiben figyeltünk fel igazán a tehetségére. Tulajdonképpen minden elvárásunknak megfelelt, tehát úgy gondoltuk, érdemes vele komolyabban foglalkozni. Most belevágtuk őt a mélyvízbe.  Annyit várunk tőle, hogy nézzen körbe, hol van, kik veszik körül, és ebből nyerjen minél több motivációt” − vélekedik Bánhidi. Salt Lake City világkupaversenyén Bácskai Sára Luca kétszer indul el 1000 méteren, Sziliczei Német Rebeka 500 és 1500 méteren szerepel, míg Somogyi Barbara 1000 és 1500 méteren bizonyíthat. Bácskai és Sziliczei-Német a 3000 méteres váltót is erősíti. Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.