UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-11-09 09:18

Újabb nagy tettekre készen

Káprázatos teljesítménnyel rukkoltak ki a korosztályos kézilabda-válogatottak az idény végi, nyári világversenyeken. Az igazán nagyot szóló sikereket a lányok érték el: a juniorok világbajnokságot nyertek Debrecenben, a serdülők a nyílt Eb-n győztek Svédországban, míg az ifjúságiak ezüstéremmel tértek haza a lengyelországi vb-ről. A fiúk pedig az U20-asok és az U18-asok kontinensviadalán is kiharcolták a részvételi jogot a következő világbajnokságra. Megismételhető-e a parádés sikersorozat? Mi várható a jövő nyáron?

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Augusztusban egyetlen mérkőzésre voltunk attól, hogy a leány utánpótlás kézilabda-válogatottak veretlenül zárják az idei világversenyeket. Bohus Bea együttese akkor az oroszok elleni fináléra kézült az U18-as vb-n. S bár hatvan perccel később a jobb napot kifogó rivális örülhetett, a magyar csapatok mérlege egy cseppet sem vesztett fényességéből: két arany- és egy ezüstérem bizonyította, hogy a hazai leányutánpótlás nem csak a nemzetközi élmezőnybe tartozik, hanem 2018-ban egyenesen a legjobb volt. A fiúk is megtették a magukét, a juniorok a tizenegyedik, az ifjúságiak a tizedik helyen zárták az Európa-bajnokságot, s ezzel biztossá vált: a bajnoki évadot követően hat nagy tornán bizonyíthatnak a korosztályos csapatok.

Augusztusban ezüstérmesek lettek az ifi vb-n, most már a jövő nyári győri Eb-re készülnek a junior lányok Forrás: IHF
Augusztusban ezüstérmesek lettek az ifi vb-n, most már a jövő nyári győri Eb-re készülnek a junior lányok Forrás: IHF
Több szempontból is a sor elejére kívánkoznak az ifikorosztályból immár a juniorok közé lépő U19-es leányok. Részint, mert a világbajokság után kétségkívül az Európa-bajnokság egyik esélyeseként készülnek, részint, mivel hazai pályán, Győrben mutathatják meg magukat. A sikercsapat éléről leköszönt a társulattal EYOF-arany-, vb-ezüst- és Eb-bronzérmet nyerő Bohus Bea, helyére pedig az előző juniorválogatottat Debrecenben csúcsra vezető Golovin Vlagyimir érkezett. A párhuzamosan az MTK Budapest NB I-es női együttesét is irányító szakvezető előtt tehát nem kisebb feladat áll, mint hogy újra hazai környezetben vezesse sikerre a két évvel fiatalabb, de nem kevésbé ígéretes juniorválogatottat. Biztosan lendületet ad a csapatnak és elősegíti a játékosok fejlődését, hogy közülük többen rendszeresen lehetőséget kapnak a hazai felnőttélvonalban. A Vácban rendszeresen játszik Kácsor Gréta és Kuczora Csenge, az MTK-ban Bánfai Kíra és Tóth Nikolett, az Érdben Schatzl Natalie és Simon Armilla lép pályára hétről hétre, és persze még folytathatnánk a sort… Ahogyan az elmúlt években, az idén is játszik felkészülési mérkőzéseket élvonalbeli felnőttcsapatokkal a nemzeti együttes. Az első két ilyen találkozón már túl is esett a társaság: előbb sima vereséget szenvedett az MTK-tól, kedden viszont nagy bravúrral legyőzte a Kisvárdát. Golovin azt mondja, lehet, hogy e meccsek többségén vereséget szenvednek majd a fiatalok, de hosszú távon nagyon hasznosak lehetnek a találkozók. „Rengeteget fogunk profitálni ezekből a mérkőzésekből. Az előző juniorválogatott tavaly nyert néhány meccset az NB I-es csapatok ellen, de nem könnyű azonnal felvenni a ritmust. Az ellenfelek rutinja, a játékosok gyorsasága rengeteget számít. Az a cél, hogy ezt a játéksebességet megszokják, és át tudják vinni a saját korosztályukba.”
Az U17-es lányok a nyílt Eb megnyerésével hangoltak a "hivatalos világversenyekre Forrás: EHF
Az U17-es lányok a nyílt Eb megnyerésével hangoltak a "hivatalos világversenyekre Forrás: EHF
Tizenkilenc fellépés, tizenkilenc győzelem. Így nyitották közös kalandjukat a nemzeti csapatban a leány U16-os kézilabda-válogatott tagjai a 2017–18-as idényben, melynek végén aranyéremmel zártak a svédországi korosztályos nyílt Európa-bajnokságon. Ifj. Kiss Szilárd csapata az ifjúsági korosztályban immár az első hivatalos világversenyére készül. Az idény első „válogatott” hetén, Balatonbogláron újabb három győzelmet aratott a társaság: 37–26-ra legyőzte a kínai felnőtt B-válogatottat, aztán előbb 36–16-ra, majd 41–23-ra múlta felül a szlovénok U17-es együttesét. A szlovénok elleni mérkőzés egyébként azért is fontos volt, mert a jövő nyári U17-es Európa-bajnokság házigazdája volt az ellenfél. A magyar válogatott a felkészülés során a mostani mérkőzések „visszavágójaként” ellátogat Celjébe, ahol ízelítőt kap a kontinensviadal körülményeiből. A serdülő korosztályban veretlen együttesnek az ifik között sem változnak a céljai. A NEKA trénereként is dolgozó szakvezető abban bízik, hogy hasonló ütemben folytatódik a lányok fejlődése. „Egy lépéssel közelebb vagyunk a felnőttkorhoz, közelegnek az első igazán nagy erőpróbák. A tervek szerint minőségi csapatokkal szemben tudunk készülni. A csapat magja kialakult, de szeretném hangsúlyozni, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll mindenki előtt. Azt szeretnénk, hogy nagy verseny, egészséges rivalizálás alakuljon ki az egyes posztokon a csapatba kerülésért. Ha így lesz, akkor jó úton járunk.” A válogatott jövő nyáron sűrű program elé néz, hisz két eseményen is részt vesz: az Európa-bajnokság előtt ugyanis a bakui EYOF-on (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) is pályára lép az alakulat.
Borzas Uros sokat tehet azért, hogy a férfi juniorválogatott elérje a céljait Forrás: EHF
Borzas Uros sokat tehet azért, hogy a férfi juniorválogatott elérje a céljait Forrás: EHF
Csakúgy, mint a női juniorválogatottból, a fiúk mezőnyéből is a legtöbben hétről hétre az NB I-ben bizonyítanak, ráadásul hétről hétre lövik a gólokat is. Nemrégiben a nemzetközi héten együtt is pályán voltak a csapat játékosai, a norvégok korosztályos gárdájával játszott két mérkőzést a társaság. Az elsőn a mieink győztek hat találattal, míg a második találkozó kilencgólos skandináv sikert hozott. Gyurka János szövetségi edző elmondta, bár nem kezdték rosszul az idényt, akad még javítanivaló bőven. „Ez volt az első közös együttlétünk, így természetesen még nem működött minden tökéletesen, egyes játékosokon látszik, hogy nem kapnak elég játéklehetőséget a klubjukban, így nehezebben tudják felvenni a kellő frekvenciát. Van időnk, hogy a meglévő hibáinkat kijavítsuk, ehhez minél több hasonló meccsre lenne szükségünk.” A társaság utolsó utánpótláseseményére készül, a nyári U21-es, spanyolországi világbajnokságra. A játékosok természetesen szépen búcsúznának a korosztályos sporttól.  Tökéletes példa lehet előttük az eggyel korábbi juniorválogatott, amely akkor ötödik hellyel „köszönt el” Marokkóban. A csapat az évad során januárban itthon, áprilisban pedig Franciaországban vesz részt rangos nemzetközi tornán. „A válogatottban fejleszteni már nem nagyon lehet, a játékosoknak a klubjukban kell elvégezniük azt a többletmunkát, ami szükséges ahhoz, hogy a legjobbak ellen is helyt tudjanak állni. Ha hasonlóan zajlik tovább a munka, akkor akárcsak az előző juniorválogatottból – amely öt felnőttválogatott játékost adott –, a mostaniból is három-öt játékos kerülhet be a nagyok közé. Ha ezt a folyamatot tartani tudjuk, azt jelenti, hogy a fiúszakág is jó irányba tart.”
Az ifiválogatott párizsi tornagyőzelemmel kezdte az évadot Forrás: Tiby Handball
Az ifiválogatott párizsi tornagyőzelemmel kezdte az évadot Forrás: Tiby Handball
Nem talált legyőzőre a párizsi nemzetközi tornán a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott, amely az egyiptomi, a francia és az olasz csapatot is felülmúlta a 2018–19-es szezon nemzetközi nyitányán. A csapat és a Kárpáti Krisztián, Pásztor István vezette új szakmai stáb bemutatkozása tehát remekül sikerült. Kárpáti Krisztián szövetségi edző elégedetten értékelt a torna után. „Rengeteg pozitívumot láttam a franciaországi megméretésen, a srácok remekül álltak bele a közös munkába, profi volt a hozzáállásuk. A torna előtt töltött három nap alatt persze nem váltottuk meg a világot, hanem az előző stáb által lerakott jó alapokra építkeztünk. Örömteli, hogy sikerélménnyel tudtuk kezdeni a közös munkát.” Ami az esztendő hátralévő programját illeti, a maga elé nagy célokat kitűző csapat novemberben részt vesz egy rövid összetartáson, majd decemberben a világbajnokság helyszínére, Macedóniába utazik egy felkészülési tornára. „A mostani torna is megmutatta, hogy roppant kiegyenlített a nemzetközi mezőny, ezt bizonyítja például, hogy az olaszok el tudták kapni a franciákat. Azt hiszem, a mi csapatunkra is igaz: bármely válogatottat képesek vagyunk legyőzni, azért dolgozunk, hogy ezt a lehető legtöbbször bizonyítsuk. Mert nem titok: a nyári vébén meg akarjuk mutatni, hogy a világ élmezőnyébe tartozunk” – zárta Kárpáti.
Kopornyik Zsolt vezetőedző egyelőre felmérni a serdülőválogatott helyét a nemzetközi mezőnyben Fotó: Rosta Tibor
Kopornyik Zsolt vezetőedző egyelőre felmérni a serdülőválogatott helyét a nemzetközi mezőnyben Fotó: Rosta Tibor
Az első felkészülési mérkőzésein esett át nemrégiben a fiú serdülő kézilabda-válogatott. Kopornyik Zsolt együttese a múlt évad után, amikor a játékosok kiválasztásán volt a hangsúly, immár első „éles” szezonjára készül, amelynek a végén nyáron a nyílt Európa-bajnokságon vesz részt. Az U17-es válogatott felkészülési meccseket játszott déli szomszédunkban: az első találkozón a macedón együttest győzte le 37–22-re, míg a másodikon a házigazdától kapott ki 23–22-re. A szövetségi edző úgy véli, csapata hasznos napokat töltött Szerbiában. Kopornyik szerint a másfél hét múlva kezdődő kecskeméti Olimpiai Reménységek Versenye előtt fontos volt, hogy pályára lépjen a csapat. Bár a négycsapatos viadalon (magyar, lengyel, cseh, szlovák) sem az elért helyezés lesz a legfontosabb. „Semmiképpen nem szeretnénk hajszolni az eredményeket, a legfontosabb, hogy minél több mérkőzést játszunk. Részint, hogy információt kapjunk a játékosokról, de még fontosabb, hogy szokják a nemzetközi légkört, az ott elvárható szintet. Építjük a csapatot, célunk, hogy a következő évadra, amikor már hivatalos világversenyen veszünk részt, kész gárdánk legyen.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.