UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-11-14 12:13

Két fiatal a fedélzeten

Két utánpótláskorú játékos került be a németországi Európa-bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda-válogatott keretébe. A 20 éves Háfra Noémi beválogatása borítékolható volt, rá a csapat egyik húzóembereként számít Kim Rasmussen szövetségi kapitány. Rajta kívül a debreceniek 19 éves beállósa, Tóvizi Petra szerezhet rutin élete első felnőtt-világversenyén.

B. V. – utanpotlassport.huMegvan a 18 fős keret, kiderült, kik kezdhetik el a jövő hét elején a felkészülést a női kézilabda-válogatottal a decemberi, franciaországi felnőtt Európa-bajnokságra. Között két utánpótláskorú játékos is helyet kapott.

Háfra Noémire vezérszerep várhat Németországban Forrás: MKSZ
Háfra Noémire vezérszerep várhat Németországban Forrás: MKSZ
A 20 éves Háfra Noémi beválogatásán egy cseppet sem kell csodálkozni. Az FTC balátlövője már a tavalyi németországi világbajnokságon is a keret tagja volt, sőt a csapat egyik erősségének számított. A nyári, debreceni junior-világbajnokságon pedig az egész tornán a végül aranyérmes alakulat vezéregyénisége volt. Most, az utánpótlástornákat maga mögött hagyva itt lehet az idő, hogy – ahogyan időközben az FTC-ben is – a nagyválogatottban is kulcsszereplővé váljon. Legalábbis a szövetségi kapitány, a dán Kim Ramussen mindenképpen arra utalt, amikor azt mondta: a belső posztokon Kovacsics Anikó és Klivinyi Kinga mellett ő lehet a csapat egyik meghatározó játékosa. Háfra csatasorba állításánál mindenképpen meglepőbb Tóvizi Petra meghívója, ugyanis a 19 éves debreceni beállós korábban nem szerepelt a felnőtt „A”-válogatottban. Ugyanakkor csak úgy, mint az FTC kiválósága, ő is tagja volt a junior-világbajnok együttesnek, azóta pedig remekel a hajdúságiak együttesével a felnőttek élvonalában, nyolc mérkőzésen tizenkilenc gólt szerzett a mostani évadban. Rasmussen az újonc játékosról, és a beállóposztról is nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.
Tóvizi Petra kisebb meglepetésre került be a felnőttválogatott Eb-keretébe Forrás: MKSZ
Tóvizi Petra kisebb meglepetésre került be a felnőttválogatott Eb-keretébe Forrás: MKSZ
„Mészáros Reára biztosan nagy szerep hárul majd, de természetesen a megfelelő terhelésére és pihentetésére is figyelnünk kell. Ezért mellette Szabó Laura és Tóvizi Petra segíthet, valamint szerezhet rutint.” Egyébként látszik, hogy két fiatal mellett a szövetségi kapitány számol további junior-világbajnok játékosokkal is. A bő keretnek ugyanis tagja volt az FTC jobbszélsője, Faluvégi Dorottya (20), a Dunaújváros jobbátlövője, Klujber Katrin (19) és a Vác irányítója, Lakatos Rita (20). A társaság november 19-én, hétfőn kezdi meg a közvetlen felkészülést a kontinensviadalra. Csütörtöktől vasárnapig a norvégiai Möbelringen-kupán szerepel, amelyen a házigazda mellett a francia és a dán csapattal találkozik. Az Eb december 1-jén kezdődik, a csoportkörben a holland, a horvát és a spanyol nemzeti együttessel meccsel a Rasmussen-csapat.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EURÓPA-BAJNOKI KERETE: Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO) Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE) Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC-Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia) Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd) Beállósok: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC-Schaeffler) Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klivinyi Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.