UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-11-15 14:00

Megmászná az összes lépcsőt

A 18 éves Fekete Gergő a millenniumi év egyik legkiválóbb vízilabdázója, aki amellett, hogy számos utánpótlás-világeseményen részt vett már a – sokszor idősebb – válogatottak tagjaként, az OB I-ben szereplő Debreceni Vízilabda Sportegyesületben is alappillérnek számít. A hajdúsági pólós a kezdetekről, a meghatározó időszakokról, a nyári megméretésekről és céljairól egyaránt beszélt honlapunknak.

M. Sz.utanpotlassport.hu Debrecenben korántsem a vízilabda a legnépszerűbb sportág, illetve kilenc esztendővel ezelőtt, amikor a ma már 18 éves Fekete Gergő elkezdte, biztosan nem volt az. A DVSE, vagyis a Debreceni Vízilabda Sportegyesület mostanra a férfi OB I középmezőnyéig küzdötte fel magát, és idén sem kisebb a célja, mint a legjobb nyolcba kerülés.

Nagyon jó úton halad céljai elérése felé a 18 esztendős Fekete Gergő Forrás: MVLSZ
Nagyon jó úton halad céljai elérése felé a 18 esztendős Fekete Gergő Forrás: MVLSZ
A debreceniek egyik legnagyobb ígérete az említett Fekete Gergő, aki fiatal kora ellenére fényes sikereket, komoly érdemeket tudhat magáénak. Tehetsége nagyon hamar szemet szúrt a trénereknek, ugrásszerűen fejlődött, és két-három év elteltével meghívták a tehetséggondozó program résztvevői közé is. Tizenhárom évesen már medencébe ugorhatott a nagyok egyik élvonalbeli mérkőzésén is. Ő azonban ‒ maximalista ember lévén ‒ úgy érzi: első időszakában jócskán voltak elmaradásai, legfőképp az úszásban. „Pályafutásom első éveiben adódtak úszásbeli problémáim, ami miatt nagy hátrányom volt a többiekhez képest ‒ mondja Gergő, aki a megoldásról is beszél. ‒ Jártam külön úszóedzőhöz, hogy javítsuk a technikámat. Neki köszönhetően rengeteget tudtam fejlődni, ami azért is volt fontos, mert sokszor úgy éreztem, csapattársaim nem ismernek el.” Gergő egyáltalán nem bánja, hogy amíg iskolatársai, barátai szórakoztak, ő mindinkább azon volt, hogy minél több munkát végezzen céljai elérésének érdekében. És, hogy mik a céljai? Nos, azt is elmondta. Az ifjús pólós a magyar válogatott legfiatalabb tagjaként részt vett már a 2015-ös bakui Európa Játékok keretein belül megrendezett U18-as Európa-bajnokságon is, amelyen a csapat a hetedik helyen végzett. „Bakuban ugyan nem értünk el jó eredményt, a torna mégis fordulópontja volt a karrieremnek. Megéreztem annak az izét, hogy milyen is egy felnőtt világesemény, mert alapvetően az volt, csak az utánpótlásnak is rendeztek versenyt. Maga a környezet és az, ahogyan kezeltek minket, rengeteget motivált. Azóta is az a célom, hogy olimpiára is kijussak. Nyilván ehhez rengeteg lépcső hátra van még, de szeretném ezeket sikerrel venni. Mindent meg fogok tenni, hogy megvalósítsam az álmaimat.” A Baku utáni időszak remekül sikerült a debreceni pólósnak: 2016-ban, ugyanúgy a nála két évvel idősebb korosztály játékosaként bronzérmet szerzett a podgoricai U18-as világbajnokságon, majd tavaly, a máltai U17-es Eb-n ismét felállhatott a dobogó harmadik fokára a Horváth János vezette alakulattal. Az idén augusztusban Szombathelyen rendezett korosztályos világbajnokságon szintén a bronzérmes együttes tagja volt, ráadásul nagyszerű teljesítményének köszönhetően felkeltette a szakemberek érdeklődését, így a nyár végén tagja lehetett a juniorok, vagyis az egy évvel idősebbek minszki Európa-bajnokságán hetedik helyet elért gárdának is. „Nagyon szép emlékeim vannak a nyárról, annak ellenére, hogy Szombathelyen az aranyért vágtunk neki a világbajnokságnak. Bízom benne, hogy hasonlóképp jól alakul a folytatás, és az OB I-ben is meghatározó játékosa tudok lenni a csapatnak.” A 18 éves pólós jó úton halad céljai elérése felé, az élvonalban is remekül teljesít: az eddig lejátszott négy találkozón hat gólt szerzett. További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.