UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-11-16 16:06

10-esekről tizenéveseknek (is)

Világszámok címmel új kötettel jelentkezett a neves sportújságíró, Hegyi Iván. Pénteken bemutatott – a Sprint Kft. gondozásában – megjelent könyve a futballhistória olyan korábbi és jelenlegi legendás játékosairól szól, akik az ikonikus 10-es mezben léptek pályára. Amint azt a szerző elmondta, a korábbi idők nagyjait gyerekkoruktól bemutató sorozat első részeként megjelent művet jó szívvel ajánlja sportoló és sportkedvelő tizenéves fiataloknak, akiket nemcsak a labdarúgás jelene, hanem múltja is érdekel.

Munkatársunktól – utanpotlassport.hu Puskás, Pelé, Maradona, Platini, Zico, Gullit, Zidane, Totti, Ronaldinho, Messi, Neymar… Micsoda tizenegy! Sőt: micsoda 10-es tizenegy! Ők a főszereplői a Világszámok című sorozat első kötetének, s bár a felől semmi kétség, hogy mindannyiuknak bombabiztos a pozíciójuk a labdarúgás történetének aranylapjain, ugyanígy igaz: rajtuk kívül befért volna a 10-es számmal játszók álomcsapatába Baggio, Del Piero, Hagi és még sok más nagyágyú, ha a futballt éppenséggel nem tizenegyen játszanák…

Hegyi_könvy
Hegyi_könvy
A szerző, Hegyi Iván meghívta a pénteki sajtótájékoztatóra a nem is olyan régi idők hazai klasszisát, a hétszeres világválogatott Détári Lajost, aki a kötetben helyet kapók közül jó néhánnyal szerepelt egy pályán, s ott volt a közönség soraiban a korábbi válogatott Vidáts Csaba, valamint Szendrei József is. Hogy ezek a nevek – vagy éppen a „Dream Team” bizonyos tagjainak nevei – mennyit mondanak a mai ifjaknak, nem tudjuk, az ellenben bizonyos: ha elolvassák a Világszámok első részét, kedvet kapnak a másodikhoz, a harmadikhoz, meg a negyedikhez is… Ahogyan a tinédzser futballisták – s akár más sportágat űző társaik – is motivációt meríthetnek Puskás, Zidane vagy Ronaldinho történetéből. Hegyi ki is emelte a bemutatón: eltökélt szándéka volt úgy megírni a könyvet, hogy az mind stílusában, mint formai megjelenésében megfeleljen a mai módinak. E cél érdekében a klasszisok életpályáját nem egy-egy hosszú, egybefüggő fejezetben, hanem rövid, színes, olvasmányos sztorikban dolgozta fel. A kötet ajánlásában a bemutató moderátoraként jelenlévő sportriporter, Hajdú B. István egyebek mellett ezt írja: „A sorozat természetesen folytatódik majd, a kapusokat kedvelők remegve várják, hogy végre 1-est kapjanak, a nagykörúti villamosmegállókban pedig izgatott találgatás lesz úrrá, melyik jön előbb: a 4-es vagy a 6-os…” Nos, jöjjön bármelyik is, csalódástól biztosan nem kell tartanunk. A Világszámok 2900 forintért már kapható a könyvesboltokban. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.