UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-11-16 15:14

Felszabadult energiák

Korosztályos Európa-bajnokként és ifjúsági olimpiai ezüstérmesként zárta a 2018-as szabadtéri atlétika-szezont Huller Dániel, a Dunakeszi VSE 400 méteres gátfutója. A fiatal tehetséggel az év csúcspontjairól és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

K. T. I. - utanpotlassport.hu A 17 esztendős Huller Dániel Győrben a francia Martin Fraysse-szel holtversenyben, 50,63 másodperces idővel lett ifjúsági Európa-bajnok 400 méter gáton. Győzelme Buenos Aires-i kvótát ért, ahol egy újabb dobogós helyezéssel, ezúttal egy ezüstéremmel koronázta meg 2018-as teljesítményét.

Huller Dániel az ifjúsági olimpiai dobogón   Forrás: atletika.hu
Huller Dániel az ifjúsági olimpiai dobogón Forrás: atletika.hu
A győri ifjúsági Európa-bajnokság vagy a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia volt az idény fénypontja? – Az Európa-bajnokság volt a fő versenyem, s az is volt a legfőbb cél, hogy ott sikerüljön felállnom a dobogóra. Már csak azért is, mert az ifjúsági olimpiai részvétel egyáltalán nem volt biztos, a kvótát is az Eb-n lehetett megszerezni. Arról nem is beszélve, hogy egészen különleges élmény volt hazai pályán futni. – Több szempontból is sporttörténelmet írtál. Egyfelől az első magyar lettél, aki 400 gáton korosztályos Európa-bajnoki címet szerzett, másfelől az sem gyakori – ha jól tudom ez volt az első – hogy holtversenyben, két győztest hirdettek. – Több száz, talán ezer szurkoló előtt olyan energiák szabadultak fel bennem, amire nem is számítottam. Örülök, mert nagyon jól sikerült futás volt, kiadtam magamból a maximumot. Furcsa volt úgy állni a dobogó tetején, hogy mellettem volt a francia fiú, de igazából csak arra gondoltam, hogy ugyanúgy ott van a nyakamban az aranyérem, mintha egyedüli győztes lettem volna. – Ha már furcsaságok… az októberi ifjúsági olimpia versenykiírása sem volt éppen hétköznapi. – Nem volt jó, de ebből kellett kihozni a lehető legtöbbet. – Gondolom, kevésbé a két egyenértékű verseny jelentette a problémát, hanem inkább az, hogy az előfutamnak beillő futásnál gyengébb mezőnybe kerültél, mint a legfőbb rivális, későbbi győztes Degucsi Haruto… – A japán fiú egyszerűen jobb formában volt, így utólag azt mondom, nem sokat számított a két futam közötti erőkülönbség. Számára ez volt a szezon főversenye, korábban megvolt a kvalifikációja, így nyugodtan időzíthette ide a legjobb formáját. Nem érzem rosszul magam emiatt. Boldog vagyok az ezüstéremmel. – Érett gondolkodásra vall. Én biztos bosszús lennék a mai napig. – Ez az ifjúsági olimpia, akárcsak Dél-Amerika, egészen más világ volt. Igyekszem a jóra emlékezni belőle. Például arra a szurkolásra, amit a magyar csapat tagjaitól kaptam. Nagyon ritka, hogy kihallom a lelátóról a magyar szavakat, de ezúttal így volt, és ez is sok erőt adott. Nem lehet panasz a szurkolótáboromra. Egyébként így volt ez az egész ifi olimpián, amikor csak tehettük jártuk az eseményeket és szurkoltunk egymásért. Külön örültem annak, hogy van néhány argentin ismerősöm, akik szintén kijöttek.

„Dani olyan szintű fejlődést mutatott eddigi, közel hatéves pályafutása alatt, amely mindenki számára példaértékű lehet. Tavaly a hazai rendezésű EYOF (európai ifjúsági olimpiai fesztivál) volt az első nagy nemzetközi megmérettetése, ahol azonnal döntős lett, és fontos versenytapasztalatot szerzett. Idén az ifjúsági Európa-bajnokság is fantasztikusan sikerült a győri közönség előtt. Az eddigi edzésmunka, illetve a tapasztalat ennél a versenynél csúcsosodott ki igazán: aranyérem lett a vége. Mivel az Eb volt számára a fő verseny, a formáját arra időzítettük, ettől kezdve a feladat az volt, hogy minél jobb állapotban tartsuk Buenos Airesig. Nem volt könnyű, de tudtuk, éreztük, hogy benne lehet az újabb dobogós helyezés” – mesélte Huller olimpiai ezüstéremig vezető útjáról a Dunakeszi Vasutas SE trénere, Orosz Ákos.

 
Huller Dániel, a csodafutó (balra) holtversenyben győzött Forrás: atletika.hu
Huller Dániel, a csodafutó (balra) holtversenyben győzött Forrás: atletika.hu
– Még Buenos Airesben voltál, amikor edződdel, Orosz Ákossal a siker hátteréről beszélgettünk, s ő kiemelte klubtársad, a két évvel ezelőtt 110 gáton ifjúsági Eb-t nyert Eszes Dániel szerepét. Milyen a viszonyotok? – Kifejezetten baráti. Az edzéseken és utána is sokat beszélgetünk. Bár viszonylag kicsi a korkülönbség, tanácsaival sokat segít. Az ő eredményessége és hozzáállása is mutatja az utat. De az edzőim szerepe, Orosz Ákosé és Maracskó Pálé szintén elengedhetetlen. Nagyon hálás vagyok nekik, mert nélkülük egyáltalán nem tarthatnék itt. – Alig ért véget a szabadtéri szezon, gondolom már készültök is a fedett pályás idényre! – Az olimpia után volt két hét pihenőm, de valóban, már edzésben vagyunk. A következő szezon fő versenye az ifjúsági világbajnokság lesz, szeretnék ott is minél jobban szerepelni. – Mi a cél? – Helyezésben nem gondolkodom, inkább időben. Jó lenne 51 másodperc körüli időt futni. Az a korosztályhoz képest jó eredmény lenne, és azt jelentené, hogy a fejlődésem is megfelelő. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.