UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-11-17 22:04

Ötödik hely, és nincs tovább

Elfogytunk. Több mint huszonnégy órával a hivatalos zárás előtt a magyar csapatnak már véget ért a bukaresti U23-as világbajnokság. Asarin Roman nem tudta megnyerni a bronzmérkőzést, ötödik lett, a két, szombaton rajtolt magyar egy vereséggel esett ki. Két-két japán és grúz, valamint egy szlovák arany született.

Krasznai Bence, Szekeres István – utanpotlassport.hu Egy nappal korábban ért véget a magyar csapatnak a bukaresti U23-as birkózó világbajnokság, miután mind a két, szombaton szőnyegre lépett szabadfogású fiú kiesett a versenyből.

Asarin Roman (pirosban) az ötödik helyig jutott Bukarestben MTI/Czagány Balázs
Asarin Roman (pirosban) az ötödik helyig jutott Bukarestben MTI/Czagány Balázs
Az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth Bendegúz a 92 kilogrammosok mezőnyében mérettette meg magát, ám az ukrán Bogdan Hricaj az első körben leorsózta, és technikai tussal (10−0) győzött. Az ukránt az elődöntőben kikapott azeri ellenfelétől, így Bendegúz nem folytathatta a vb-t. A kadét Eb-ezüstérmes, 125 kilós Nagy Mihály szintén a nyolcaddöntőben fejezte be szereplését, miután szoros csatában (3−2) alulmaradt a grúz Rolandi Andriadzéval szemben. „Mihály nagyon jól birkózott, ugyanakkor nem volt kellőképpen felkészülve” − mondta a szabadfogásúak vezetőedzője, Gulevszkij Kosztantyin. − „A probléma az volt, hogy csak az elmúlt egy-két hónapban kezdett el igazán keményen dolgozni. Ahhoz, hogy igazán ütőképes legyen, egész évben hasonló minőségű munkát kellett volna végeznie.” A szabadfogásúak közül a 65 kilogrammos Asarin Roman volt legközelebb az  éremszerzéshez. Az Ukrajnából honosított fiú pénteken egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban az azeri Ali Rahimzade, aki tavaly junior Eb-t nyert, és bronzérmes volt az U23-as kontinensbajnokságon, 5–3-ra nyert a mi fiunkkal szemben. A vigaszágon a moldovai Maxim Sacultan akció nélküli mérkőzésen legyőzte a kanadai Williamst, ő lett tehát Asarin ellenfele a délutáni bronzmérkőzésen. Az ESMTK versenyzője nem kezdte jól az első menetet; az intés után nem tudott akciópontot végrehajtani, ráadásul Sacultan egyszer mögé került, majd le is vitte őt, tehát három perc után ötpontos hátrányban volt a magyar. A második felvonást nagyobb iramban kezdte Asarin; lábra támadás után mögé is tudott kerülni a moldávnak, ugyanakkor a nagy kapkodás nem hozta meg a várt sikert. Mi több, az utolsó néhány másodpercben ismét Sacultan volt eredményes, így 7−2-es eredménnyel ő állhatott fel a dobogóra. A vezetőedző egyáltalán nem elégedett ezzel a végkifejlettel: „Egyértelműen az érem volt a cél Asarin előtt, és meg is szerezhette volna. Sőt, az aranycsatától sem volt messze (nem volt jobb nála az azeri). Nagyon elkeseredett a bronzmeccs után, hiszen dobogóra szeretett volna állni. Úgy vélem, hogy a tapasztalat hiányzik még, hogy olyan eredményt érjen el, amilyenre képes lenne.” A magyar szabadfogású válogatott tehát érem nélkül zárta a bukaresti világbajnokságot. Kosztantyin elmondta, hogy nagyon fiatal még az alakulata. Hozzátette: jövőre, a budapesti korosztályos vb-nek már jóval kedvezőbb esélyekkel vághatnak neki.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUKAREST Szabadfogás, 2. programcsomag A magyar szereplők 61 kg (21 induló), 74 kg (23), 86 kg (21) – egyikben sem indult magyar. 92 kg (18): Tóth Bendegúz. 125 kg (21): Nagy Mihály (Sziget SC) A magyar mérkőzések Nyolcaddöntő. Bohdan Hricaj (ukrán)–Tóth technikai tus, 10–0 az 1:04. percben. Rolandi Andriadze (grúz)–Nagy 3–2 Szabadfogás, 1. programcsomag Bronzmérkőzés. 65 kg: Maxim Sacultan (moldovai)–Asarin Roman 7–2 A nap világbajnokai és a magyar szereplők helyezése 57 kg: Tosihiro Haszegava (Japán), magyar induló nem volt 65 kg: Rej Higucsi (Japán), …5. Asarin Roman (Magyarország) 70 kg: Taimuraz Salkanazov (Szlovákia), …21. Vida Csaba 79 kg: Nika Kentcsadze (Grúzia), …9. Nagy Péter 97 kg: Givi Macsarasvili (Grúzia), magyar induló nem volt

Amit eddig írtunk a vébéről Nagy célokkal Bukarestbe Négy kieső Török Zsolt döntős! Egy ezüst, két bronz Háromból nulla Szabadfogású bronzesély Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.