UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-11-19 20:17

Kötöttfogású érmek

Csak a kötöttfogásúak tudtak érmet szerezni a bukaresti U23-as birkózó világbajnokságon; a 97 kilogrammos Török Zsolt ezüst-, a 67 kilós Losonczi Ottó és a 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzérmet szerzett.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A kötöttfogású birkózóinkon kívül nem zavartak túl sok vizet a magyar sportolók a bukaresti U23-as világbajnokságon. Ráadásul ők sem brillíroztak az elején: a nyitónapon mind  a négy magyar fiatal kiesett. Közülük a legnagyobb meglepetést a 77 kilogrammos Lévai Zoltán okozta. Lévai aranyesélyesként vágott neki a megméretésnek, de kikapott a címvédő, felnőtt-világbajnoki bronzérmes török Fatih Cengiztől, aki nem jutott tovább a döntőbe, miután vereséget szenvedett az idei Európa-bajnok dán Bisultanovtól - ezzel a magyar fiúnak véget ért a világbajnokság.

Török Zsolt a finn ellenfelét is felkapta
Török Zsolt a finn ellenfelét is felkapta
A folytatás azonban remekül sikerült a magyar kötöttfogásúaknak. A fogásnem versenyének utolsó mérkőzését, a 97 kilósok döntőjét az álombirkózással fináléba jutott Török Zsolt és az orosz U23-as világ- és Európa-bajnok Alekszandr Golovin vívta. A második menetben hiányzott a magyarból az a robbanékonyság, amellyel feltörhette volna az ellenfél védelmi rendszerét, meg is intették, így lett a vége 5–2 oda. Az ezüstérem ugyanakkor ezúttal szépen csillog. Török Zsolt nagyon jó úton jár. A 67 kilogrammos Losonczi Ottó és a 72 kilogrammos Lévai Tamás szintén a szerdai helyosztókon lépett szőnyegre. Tamás a vigaszágán két meneten át fogta vasmarokkal az egykori ifjúsági olimpiai bajnok (majd juniorvébé-bronzérmes) azeri Dadovot, és magabiztosan hozta a meccset 2–0-ra. A bronzcsatában 2:50 perc alatt 9–0-ra, technikai tussal győzött az ukrán Artur Politajevvel szemben. Losonczi kedden egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott az azeri Karim Dzsafarovtól, tehát a bronzért folytathatta a vb-t. Sikerrel, hiszen a helyosztón 5−3-ra múlta felül a japán Rjo Nakahasit, így a felállhatott a dobogóra.
Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez
Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez
A magyar hölgyeknek egyetlen hetedik hellyel kellett beérniük, pedig az 55 kilogrammos Galambos Ramóna révén komoly esélyük volt az éremszerzésre. A kaposvári lány a vigaszágon folytathatta, miután szerdán a negyeddöntőben szoros csatában alulmaradt a későbbi ezüstérmes kínai Dzsonling Ojujanggal szemben. Ramóna a következő mérkőzését is elvesztette az orosz Marina Szimonjantól, és ezzel véget ért neki a vb. „Nem lehet azt mondani, hogy rosszul birkózott, mindent tőle telhetőt megtett − mondta Nagy Lajos, az U23-as női válogatott vezetőedzője. − Két nagyon erős ellenféltől szenvedett vereséget. Ramóna a 2016-os szombathelyi Európa-bajnokság óta nem igazán találja önmagát. Ugyanannyira motivált, ám a folyamatos sérülések hátráltatják. A kérdés az, hogy jelenlegi formája még mindig a felépülés utáni hullámvölgy-e, vagy már beérték őt a többiek. Abban viszont biztos vagyok, hogy jövőre eggyel feljebbi kategóriában kellene bizonyítania. A magyar csapatnak egy nappal korábban ért véget a világbajnokság, miután mind a két, szombaton szőnyegre lépett fiú kiesett a versenyből. A szabadfogásúak közül a 65 kilogrammos Asarin Roman volt legközelebb az éremszerzéshez. Az Ukrajnából honosított birkózó pénteken az elődöntőig menetelt, ott azonban az azeri Ali Rahimzade, aki tavaly junior Eb-t nyert, és bronzérmes volt az U23-as kontinensbajnokságon, 5–3-ra nyert a mi fiúnkkal szemben. A vigaszágon a moldovai Maxim Sacultan érkezett, akitől 7–2-es vereséget szenvedett Asarin, így az ötödik helyen zárta a versenyt. „Az érem volt Asarin célja, és meg is szerezhette volna. Sőt, az aranycsatától sem volt messze. Nagyon elkeseredett a bronzmeccs után, hiszen dobogóra szeretett volna állni. Úgy vélem, a tapasztalat hiányzik még, hogy olyan eredményt érjen el, amilyenre képes lenne” – foglalta össze a szabadfogásúak vezetőedzője, Gulevszkij Kosztantyin.

A kötöttfogás világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése 55 kg: Nugzari Curcumia (Georgia), …7. Kovács Bence 60 kg: Kenicsiro Fumita (Japán), …11. Torba Erik 63 kg: Kacuaki Endo (Japán), …16. Jász Márton 67 kg: Mohamed Ibrahim Elszajed (Egyiptom), …3. Losonczi Ottó (Magyarország) 72 kg: Cengiz Arslan (Törökország), …3. Lévai Tamás (Magyarország) 77 kg: Daniel Cataraga (Moldova), …9. Lévai Zoltán 82 kg: Gela Bolkvadze (Georgia), …16. Losonczi Dávid 87 kg: Szemjon Novikov (Ukrajna), …17. Papp Bertalan 97 kg: Alekszandr Golovin (Oroszország), 2. Török Zsolt (Magyarország) 130 kg: Zvjadi Pataridze (Georgia), magyar induló nem volt A női verseny világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése 50 kg:  Igarasi Miho (Japán), …14. Réczi Bianka 53 kg: Kadoja Momoka (Japán), magyar induló nem volt 55 kg: Igarasi Szaki (Japán), …7. Galambos Ramóna 57 kg: Alexandria Rebekkah Town (Kanada), 10. Dollák Tamara 59 kg: Grace Bullén (Norvégia), magyar induló nem volt 62 kg: Kavai Jukako (Japán), …16. Felhő Viktória 65 kg: Gempei Ajana (Japán), magyar induló nem volt 68 kg: Yudari Sánchez Rodríguez (Kuba), … 8. Szmolka Nikoletta 72 kg: Buse Tosun (Törökország), magyar induló nem volt 78 kg: Paliha Paliha (Kína), magyar induló nem volt A szabadfogás világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése 57 kg: Tosihiro Haszegava (Japán), magyar induló nem volt 61 kg: Magomedraszul Idriszov (Oroszország), magyar induló nem volt 65 kg: Rej Higucsi (Japán), …5. Asarin Roman (Magyarország) 70 kg: Taimuraz Salkanazov (Szlovákia), …21. Vida Csaba 74 kg: Avtandil Kentcsadze (Georgia), magyar induló nem volt 79 kg: Nika Kentcsadze (Grúzia), …9. Nagy Péter 86 kg: Kamran Gaszempur (Irán), magyar induló nem volt 92 kg: Samil Zubarjov (Azerbajdzsán), …17. Tóth Bendegúz 97 kg: Givi Macsarasvili (Grúzia), magyar induló nem volt 125 kg: Szaid Gamidov (Oroszország), …16. Nagy Mihály

Amit a világbajnokságról írtunk Nagy célokkal Bukarestbe Négy kieső Török Zsolt döntős! Egy ezüst, két bronz Háromból nulla Szabadfogású bronzesély Ötödik hely, és nincs tovább Japán volt a meglepetés Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.