UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2018-11-20 07:52

Felkészítés a felnőttkorra

Egy nap az utánpótlásért – Segítség, felnőttem! címmel az utanpotlassport.hu szerkesztősége immár nyolcadszor tart nagyszabású konferenciát november 27-én a Testnevelési Egyetemen. Az előadók közül dr. Lénárt Ágota egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai és Sportpszichológiai Tanszékének vezetője a fiatal sportolók motivációjának fenntartásáról, a győzelemhez vezető út megtalálásáról beszél majd. A szakember erről a témáról adott előzetest honlapunknak.

Göbölyös Gábor – utanpotlassport.hu Dr. Lénárt Ágota előadása a sportolók felnőttkori átmenetével foglalkozik, kiemelten a sikeresség szempontjából.

Dr. Lénárt Ágota
Dr. Lénárt Ágota
„Gyakran előfordul, hogy az ifjúsági vagy juniorkorcsoportban sikeres versenyzők is nehezen találják meg magukat a felnőttkorosztályban. Ennek oka lehet a megnövekedett követelményszint, a felnőttek között szükséges magasabb teljesítmény, valamint a különféle biológia, élettani változások sora” – fogalmazott a szakember, aki szerint kiemelten fontos, hogy a sportoló teljesítményterhelési, élettani és sportpszichológiai vizsgálata megtörténjék, mert a serdülőkor lezárultával egyértelműen kiderül: milyen karrier várható felnőttkorban a sportolótól? Lénárt Ágota szerint mindez befolyással van az edzés szerkezetének és minőségének meghatározására, valamint elejét lehet venni a sikertelenségnek és a túlterhelésnek egyaránt. „Az átmenet időszaka rendkívül fontos feladatokat ró az edzői és a sporttudományos stáb tagjaira. A serdülőkor mottója, miszerint „annyit érek, amennyit teljesítek”, áttevődik a fiatal felnőttkorra is, és jelentős motivációs erőként szolgál. Közismert tapasztalat, hogy a felnőttkorosztályba kerüléskor az eredmények stagnálnak vagy átmenetileg vissza is eshetnek. Ezt a korszakot a szakembereknek megfelelő edzésprogrammal és mentális felkészítéssel kell áthidalniuk” – mondta a pszichológus, aki az előadásában gyakorlati példákat is felhoz majd a folyamatok megvilágítására.

A NOVEMBER 27-I UTÁNPÓTLÁS-KONFERENCIA RÉSZLETES PROGRAMJA ÉS JELENTKEZÉS ITT

Az Egy nap az utánpótlásért – Segítség, felnőttem! című konferencia előadói: Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága titkára Dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár, a 2000 és 2008 között háromszor is olimpiai bajnok vízilabda-válogatott sportorvosa Valkusz Máté, 20 éves teniszező, korábbi junior-világranglistavezető, a Davis–kupa-válogatott tagja, Valkusz Valéria, Máté édesanyja, menedzsere és Kuhárszky Zoltán, Máté edzője, korábbi Davis–kupa-kapitány Dr. Lénárt Ágota egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai és Sportpszichológiai Tanszékének vezetője Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője és Németh András, a Váci Női Kézilabda SE szakmai igazgatója Szita Márton, többszörös korosztályos Európa-bajnoki érmes, 23 éves asztaliteniszező Bodnár Péter, a kosárlabda-szövetség főtitkára Dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, az úszóválogatott szövetségi kapitánya