UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-11-21 16:48

Huszonegy éves százados

Újabb mérföldkőhöz érkezett a még mindig csak 21 éves kanadai jégkorongozó, az Edmonton Oilersben szereplő Connor McDavid pályafutása. A felnőtt-, junior- és ifjúsági világbajnok játékos magyar idő szerint szerda hajnalban századik NHL-gólját jegyezte, és idei tizenharmadik találatával a második helyen áll a kanadai táblázaton.

B. V. – utanpotlassport.huA kanadai Connor McDavid kétségkívül a jégkorongsport egyik meghatározó alakja, alapembere az Edmonton Oilers csapatának és hazája válogatottjának. Azt viszont lehet, hogy kevesebben tudják: a már jelenleg is elképesztő eredményeket és mutatókat magáénak tudó játékos 1997. január 13-án született, vagyis még mindig csak 21 éves.

A 21 éves Connor McDavid megszerezte a századik gólját az NHL-ben Forrás: nhl.com
A 21 éves Connor McDavid megszerezte a századik gólját az NHL-ben Forrás: nhl.com
Az NHL-t leszámítva gyakorlatilag már mindent megnyert. Egészen fiatalon bizonyította különleges tehetségét, mindössze 15 esztendős volt, amikor draftolták őt az észak-amerikai profi jégkorongliga előszobájának számító OHL-be (Ontario Hockey League). Az Erie Otters csapata választotta. Kitűnő első szezont produkált, hatvanhárom meccsen 66 pontot szerzett. A következő évben tovább javította mutatóit, huszonnyolc gólja mellé hetvenegy asszisztot osztott ki, ezen kívül a liga Fair Play-díját is kiérdemelte. De az igazi áttörést a 2014/15-es évad hozta el a számára, amikor negyvenhét mérkőzésen 120 pontot (44 gól, 76 gólpassz) hozott össze. Nem csoda, hogy a következő idényt már az NHL-ben, az Edmonton Oilers gárdájában töltötte. Az ott lehúzott három év alatt már valóban a világ élvonalába került. Az elsősorban sérülése miatt visszafogottabbra sikerült első évad után kétszer is több mint száz ponttal a neve mellett végzett a kanadai táblázaton – remek teljesítményének köszönhetően 2017-ben nyolcéves (!) szerződést írt alá a kanadai alakulattal. És az idén is jó irányba halad: a Colorado Avalanche finn csatára, Mikko Rantanen mögött tizennyolc góllal és tizenhárom assziszttal a második helyen áll. A jelek szerint nem tervezi, hogy visszavegyen a frenetikus tempóból: szerda hajnalban századik gólját ütötte az alapszakaszban; ehhez 230 mérkőzésre volt szüksége. Az NHL-karrierjüket az Oilersben kezdő jégkorongozók közül csak hárman voltak gyorsabbak a 21 éves centernél: Wayne Gretzky (145 meccs), Glenn Anderson (183) és Jari Kurri (214). Nem akármilyen névsor... Íme, Connor McDavid századik NHL-találata:

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.