UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-11-21 19:27

Kell a tapasztalat

Rengeteg pozitív dolgot tapasztalt Szatmári Zsolt, a serdülő szabadfogású birkózó-válogatott vezetőedzője a kalinyingrádi nemzetközi csapatbajnokságon, ugyanakkor több, szerinte nem helyénvaló kritikát is megfogalmaztak a szülők a verseny után. Ezekre reflektált cikkünkben, valamint beszélt a magyar szabadfogás helyzetéről is.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A serdülő szabadfogású birkózó-válogatott nemrégiben Kalinyingrádban járt a Semarov-kupán, amelyen nyolc ország mérette meg magát.

A serdülő szabadfogású válogatott Kalinyingrádban
A serdülő szabadfogású válogatott Kalinyingrádban
A csapatbajnokságon a Szatmári Zsolt vezette magyar alakulat a hetedik helyen zárt; a négyes csoportban utolsó lett, majd a helyosztón legyőzte a lett-litván vegyescsapatot. „Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy ez csapatverseny lesz, hiszen így mindenki többször juthatott szóhoz – mondja Szatmári. – Legalább öt nagyon komoly meccse volt az összes srácnak. A célunk a tapasztalatszerzés volt, ebben az életkorban ez a legfontosabb: minél többet birkózni ilyen szintű ellenfelekkel szemben, így lehet a legtöbbet fejlődni.” A vezetőedző arról számolt be oldalunknak, hogy a szülőktől meglehetősen negatív kritikákat hallott vissza: „Váltani kellene a kötöttfogásra, kimentünk megszégyenülni – ilyen, és ehhez hasonló megnyilvánulásokat hallottam a bajnokság után. Azok, akik ezt mondták, nem látnak bele abba, milyen helyzetben van a magyar szabadfogás, és mire is képesek ezek a fiúk valójában. Szerintem azon kellene inkább elgondolkozni, hogy sokkal több nemzetközi versenyen kellene megmutatnunk magunkat, hogy esélyünk legyen labdába rúgni később. Ezekben a fiatalokban megvan a potenciál ahhoz, hogy később odaérjenek a világ élmezőnyébe” – mondta a mester. De mi kellene ahhoz, hogy komolyan lehessen számolni velük néhány év múlva? „Amíg nálunk van egy Balázs Bálint (idén kadét Európa-bajnoki ötödik – a szerk.), addig az oroszoknál van legalább tíz hozzá hasonló. Ez az, ami motiválja őket a folyamatos fejlődésben, míg nálunk súlycsoportonként megvan az egyetlen favorit. Minek tegyen bele többet a gyerek, ha így is ő a legjobb itthon? – gondolják. Rendszeresen nemzetközi szintű meccseket kellene birkózniuk. Szükséges lenne külföldi táborokba, versenyekre járniuk. Ez nem megoldhatatlan feladat.” 2019-ben várhatóan átadják a Kozma István Birkózó Akadémiát, amelybe össze szeretné gyűjteni a szövetség a legtehetségesebb gyerekeket. Segíthet ez a szabadfogáson? „Jó lenne. De sajnos ameddig az összes ügyes gyereket a kötöttfogás felé terelik a szakemberek, nem sok esélyünk van. Nagyon kevesen vannak a szabadfogásúak, ugyanakkor az elképzelés remek, és ebben a helyzetben is előrelépéshez vezethet.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.