- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

A Főkolompos már a címvédésre gondol

G.G. – utanpotlassport.hu [1] „Ahogyan a legtöbb fiatal az én korosztályomban, én is a hagyományos futballal ismerkedtem meg először és egészen tizenhárom éves koromig játszottam is, amikor egyszerűen elegem lett. Abbahagytam, mert úgy éreztem, a csapatsportágakban annyi minden függ a másik ember teljesítményétől, hogy te hiába teszel meg adott esetben bármit a sikerért, ha ezzel nincs mindenki így, akkor az csak hátráltatja az egész közösséget” – elevenítette fel a kezdeteket Kelemen Marcell, aki elsősorban osztálytársait követve fordult az amerikaifutballhoz, és lovagolta meg az érdeklődés hullámait, amelyeket a hazai televíziós közvetítések okoztak itthon.

KelemenMarcell1_511x365_acf_cropped [2]Érdekesség, hogy a fiatal játékos mindennél komplexebb csapatsportnak tartja a játékot, ugyanakkor azt gondolta, hogy irányítóként itt olyan ráhatással lehet az együttesre, mint senki más, éppen ezért az első edzéstől kezdve ezen a poszton szerette volna magát kipróbálni, és nagy szerencséjére már rögtön az első évben megmutathatta magát a serdülők között.

„Tavaly, az első szezonomban inkább az atletikusságomat tudtam kihasználni, azaz, ha mondjuk láttam, hogy nem fogom tudni megoldani passzal a játékot, akkor sikerült megfutnom a hiányzó yardokat. Karim Trabelsivel, a Cowbells felnőttcsapatának akkori edzőjével rengeteget gyakoroltunk külön, edzések előtt és után is, valamint Balogh József is sokat segített nekem. Nekik és az egész csapat segítségének köszönhetően a második helyezést nyertem el a hazai szövetség által indított MVP-szavazáson a korosztályomban, csapaton belül pedig engem láttak a legjobbnak a társak” – tette hozzá Kelemen Marcell.

A fiatal irányító karrierjébe változást hozott egy amerikai edző, Troy Baker, aki a mostani szezon előtt vette át a juniorcsapat irányítását a Cowbellsnél – azóta már a felnőttek élére is kinevezték. „Új, hihetetlenül profi szemléletet hozott be a csapatba, és egy olyan játékot kezdtünk el az irányítása alatt, amiben én is sokkal jobban ki tudtam bontakozni. Egy sokkal kreatívabb futballt játszunk vele, itt sokszor nem rám hárul a legnagyobb feladat, és nem futok mondjuk két touchdownt egy meccsen, de nagyon jó érzés, ha passzolhatok a társaimnak”.

Kelemen irányításával a Cowbells egészen az alapszakasz utolsó fordulójáig megállíthatatlannak tűnt, a legtöbb pontot szerezte és a legkevesebbet kapta az együttes, majd érkezett a Debrecen Gladiators elleni rangadó, amelyet nagy meglepetésre 28-0-ra nyertek a hajdúságiak.

„Addig a pontig a labda mindkét oldalán lehengerlő volt a játékunk a szezonban, ott azonban valamiért teljesen megilletődötten játszottunk, ráadásul sok volt a sérültünk is, egyszerűen nem jött össze semmi. Szerencsére sem én, sem a csapattársak nem törtek össze, már másnap mindenki csak a visszavágásra, és a következő mérkőzésre összpontosított”.

A Kolomposoknak nem is kellett sokat várniuk a revánsra, igaz, előtte az elődöntőben le kellett győzniük azt a Budapest Wolves gárdáját, amely korábban minden olyan kiírásban döntőt játszott, amikor elindult a juniorbajnokságban. Most nyert ellenük a Cowbells, a fináléra pedig Debrecenben kellett utaznia, s ott egy végletekig kiélezett összecsapáson 9-6-ra diadalmaskodott.

„Már a mérkőzés előtt próbáltam nagyon koncentrálni arra, hogy végig higgadtan, a saját játékunkat az ellenfélre erőltetve futballozunk akkor is, ha esetleg hátrányba kerülünk. Sokszor visszanéztem azóta a mérkőzést, s azt kell mondjam: nagyon jól játszottunk. Többször is végigmeneteltünk a pályán, a red zone-ban viszont nem vállaltunk, vagy én nem vállaltam nagyobb kockázatot, ezért szereztünk ilyen kevés pontot. Felőrültük ellenfelünket, szép győzelmet arattunk”.

Kelemen hat mérkőzésen 15 touchdownt passzolt a szezonban, nyolc eladott labdája volt, átlagosan 200 yard fölött termelt meccsenként, közel hetven százalékos passzhatékonysággal, ami bőven átlagon felülinek mondható.

További korosztályos hírek AMERIKAIFUTBALLBAN [3] a sportági aloldalunkon.