- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Játéknak indult

K. T. I. – utanpotlassport.hu [1] „Arra nem fogadtam volna, hogy megnyerem, de már a melegítésnél volt egy jó érzésem arról, hogy sikeres nap lehet” – idézte fel a hétvégi kadét országos bajnokságon történteket [2]Szabó Bence, az AVA-Békéscsaba 16 esztendős párbajtőrözője, aki megnyerte saját fegyvernemét. Bence ezzel több korosztályos csapatbajnoki cím után először örülhetett egyéni magyar bajnoki aranynak.

Szabó Bence a dobogó tetején Forrás: hunfencing.hu [3]

Szabó Bence a dobogó tetején  •  Forrás: hunfencing.hu

A bravúr csak egy hajszálon múlt. Galli Zsolt tanítványa az elődöntőben egyetlen tussal tudta legyőzni a pécsi Hardi Ádámot. A 15:14-es siker azt jelentette ugyan, hogy bejutott a fináléba, ám ott a hosszúra nyúlt és fárasztó asszó mellett a magyar ranglistán elfoglalt helyezések miatt sem számított feltétlen esélyesnek. A vasasos Osman-Touson Maruan azonban ezen a napon nem tudta megállítani, az aranycsata Bence 15:12-es győzelmét hozta.

„Nem készültünk külön az ob-ra. Az igazat megvallva elég sűrű volt a november, majdnem minden hétvégén volt egy verseny. Nagyon sok energiát tettünk az edzőmmel ebbe a pár hétbe, szerencsére ezen a hétvégén meg is lett ennek az eredménye” – tette hozzá a békéscsabai tehetség, aki most extra önbizalommal készül a december 19-ei felnőtt magyar bajnokságra.

„A legfontosabb célom, hogy a kadét ranglistán a legjobb négy közé kerüljek, és ott lehessek az Európa- és a világbajnokságon is. Ez az utolsó évem a korosztályban, remélem, sikerül emlékezetessé tenni” – fogalmazott Bence, aki annak idején játékos természetének köszönhetően került a vívópástra.

„Kicsiként sokat játszottam azt, hogy kardozok. Ekkor költözött Békéscsabáról Kondorosra egy vívóiskola, a szüleim pedig úgy gondolták, érdemes lehet kipróbálnom” – mesélte a kezdetekről a vívó, aki jó darabig vacillált jelenlegi sportága és a labdarúgás között. Végül 11-12 esztendős korában hozta meg a döntést: a páston elérendő sikerekre koncentrál inkább.

Azóta a foci helyett biciklizéssel egészíti ki a vívóedzéseket. A sérülésveszély minimalizálása miatt azt is inkább a teremben, spinningelve. Mindez jót tesz az állóképességének.

„A példaképem Imre Géza. Nem pusztán az eredményei, hanem a személyisége miatt is. Néhány éve járt Békéscsabán, és az előadásában olyan szeretettel, olyan különlegesen tudott mesélni a vívásról, a sportág iránti szeretetéről, ami lenyűgözött. Nemrég olvastam a Fehérarany című életrajzi kötetét is, nagyon tetszik, ahogy a világról gondolkodik” – mondta Bence, aki tudja, nagy munka vár még rá, ha szeretné megközelíteni eredményességben a négyszeres olimpiai dobogós ikont.

„Már akkor is boldog lennék, ha részt vehetnék egy olimpián, ez az egyik legnagyobb vágyam, ezért dolgozunk mindennap.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN  [4]a sportági aloldalunkon.