UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2018-11-26 13:56

Kötetbe foglalt mesterművek

Hétfő délelőtt mutatták be különlegesen nagy érdeklődés mellett a Magyar Sport Házában az Utanpotlassport.hu-t is működtető MediaBook Kiadó legújabb kiadványát, a Mesterművek című kötetet, amely a legkiválóbb utánpótlásedzők portréit gyűjti egybe. A 40 – a Nemzeti Sport Junior mellékletében korábban megjelent – írást tartalmazó könyv premierje alkalmából tartott összejövetelen a főszereplők többsége is megjelent.

Munkatársunktól − utanpotlassport.huA Mesterművek című kötet az EMMI sportállamtitkárságának támogatásával, a Magyar Edzők Társasága szakmai együttműködésével készült. A bemutatón ott volt és köszöntőt mondott Sárfalvi Péter helyettes államtitkár mellett Kemény Dénes, a mesteredzői kollégium elnöke, Ballai Attila, a Nemzeti Sportot kiadó Mediaworks Hungary sportüzletág-igazgatója, valamint az Utanpotlassport.hu – a  portrék többségét jegyző újságírója, Gy. Szabó Csilla is.

A kötetben szereplő nevelőedzők többsége is ott volt a bemutatón Fotó: Szalmás Péter/MOB
A kötetben szereplő nevelőedzők többsége is ott volt a bemutatón Fotó: Szalmás Péter/MOB
Az alábbiakban a kötet szerkesztőjének, Bruckner Gábornak a könyvbe írt előszavából idézünk: A MediaBook Kiadó eltökélt szándéka az Utanpotlassport.hu című honlap 2011-es létrehozása óta, hogy – miközben online napilapként folyamatosan beszámol a korosztályos sport legfontosabb történéseiről – felületet nyújtson a fiatalok sportjáért, a jövő nemzedékének sikereiért a legtöbbet, leglelkiismeretesebben dolgozó szakemberek megbecsülésére. Ennek a hitvallásnak a jegyében született meg az az ötlet is, hogy a leghitelesebb szakemberekről 2018-ban készített – és a Nemzeti Sport Junior mellékletében megjelent – utánpótlás-edzői portréinkat egy kötetbe gyűjtve jelentessük meg. Abban a reményben, hogy ezzel nem csak az érintetteknek és tanítványaiknak, hanem minden hazai sportkedvelőnek örömet szerzünk. A „célközönségünk” elsősorban persze a szakma, a jelen fiatal edzőnemzedéke, amelynek tagjai értékes gondolatokkal gazdagodhatnak, meggyőződésünk szerint hasznos tanácsokkal felvértezettekké válhatnak a portrék olvasása közben. Ezért is kerestük meg szinte az ötlet megszületésének pillanatában a Magyar Edzők Társaságát, s a szervezet vezetőiben azonnal partnerekre leltünk.
Balról: Bruckner Gábor, a MediaBook Kiadó ügyvezetője, Kemény Dénes, a Magyar Edzők Társasága mesteredzői kollégiumának elnöke, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, Ballai Attila, a Mediaworks Hungary sportüzletág-igazgatója és Gy. Szabó Csilla, az Utanpotlassport.hu munkatársa Fotó: Szalmás Péter/MOB
Balról: Bruckner Gábor, a MediaBook Kiadó ügyvezetője, Kemény Dénes, a Magyar Edzők Társasága mesteredzői kollégiumának elnöke, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, Ballai Attila, a Mediaworks Hungary sportüzletág-igazgatója és Gy. Szabó Csilla, az Utanpotlassport.hu munkatársa Fotó: Szalmás Péter/MOB
A kötetben 40 (vagy inkább – lévén, egy házaspár is a főszereplők között van – 41) olyan edzőt mutatunk be, aki pályafutása során mindvégig példaértékű utánpótlás-nevelő munkát végzett. Akire a tanítványai nemcsak jó szívvel gondolnak, hanem büszkék is rá; arra, hogy a keze alatt fejlődhettek élsportolókká. Természetesen tudjuk jól, a tartalomjegyzékben még jó néhány név szerepelhetne, hiszen a palettát kiválóbbnál kiválóbb szakemberek további sora gazdagítja, ám abban biztosak vagyunk: akik helyet kaptak ebben a könyvben, eddigi pályájukkal és eredményeikkel messzemenően rászolgáltak az elismerésre. Akad közöttük ősz halántékú, nyugdíjas mester, és akad olyan is, aki a jóval fiatalabb generációt képviseli. Akad, aki egészen az olimpiai bajnoki dobogó tetejéig vezette a tanítványát, és akad, aki világéletében kizárólag tizenévesekkel foglalkozott. Akad, amelyikük minden címet megkapott már, s akad, akinek sosem érkezett kitüntetési ceremóniára meghívó. Sokféle trénerből áll a válogatottunk. De egyvalami minden kétséget kizáróan közös a „kerettagokban”: a múltjuk és a jelenük is a jövőről szól.

A kötetben a következő utánpótlás-nevelő edzők portréja olvasható Turi György (úszás), Gintl Andrea (kajak), Halla Péter (vívás), Róth Kálmán (kézilabda), Tursics Sándor (kosárlabda), Sisa Tibor (labdarúgás), Volper László (asztalitenisz), Plagányi Zsolt (úszás), Borosné Eitner Kinga (vívás), Flórusz János (cselgáncs), id. Tomhauser István (atlétika), Kemény Ferenc (vízilabda), Paulicska Béla (birkózás), Kiss Lenke (kosárlabda), Kercsó Árpád (jégkorong), Fekete József (súlyemelés), Gyerőné Fritsch Zsuzsa (ritmikus gimnasztika), Drexler Géza (ökölvívás), Agócs Mihály (kajak), Hegedűs József (tenisz), Orendi Mihály (atlétika), Selmeci Attila (úszás), Berecz Ilona (jégtánc), Unyatinszki Mihály és Mihályné (torna), Takács Péter (öttusa), Both József (labdarúgás), Bild Katalin (kosárlabda), Imre Vilmos (kézilabda), Szabó István (vívás), Kissné Oroszi Edit (sportlövészet), Kása Ferenc (kenu), Tokaji Sándor (asztalitenisz), Pék Gyula (vízilabda), Módos János (birkózás), Pánczél Gábor (cselgáncs), Fésüs Irén (röplabda), Fehér János (lábtoll-labda), Csenkiné Zsuzsa (kézilabda), Pass Ferenc (úszás), Bánhidi Ákos (rövid pályás gyorskorcsolya)