UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-11-27 09:36

Mindent egy lapra

Nem is volt kérdéses, hogy Selmeci Attila követi Érdről a Budapesti Honvédba szerződő tanítványát, a magyar úszósport talán legnagyobb reménységét, a 18 éves Milák Kristófot. A tréner beszélt a váltásról, tanítványáról és közös céljaikról is az SzPress Hírszolgálatnak.

UP-infoSelmeci Attila, a világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok Milák Kristóf mestere kockázatos vállalkozásba kezdett, amikor az Érdi Úszó Klubnak hátat fordító tanítványát hűen követve maga is a Budapesti Honvédhoz szerződött. A 60 esztendős tréner csapot-papot maga mögött hagyott, és mindent egy lapra tett fel, de szerinte ezzel kutyakötelességét teljesítette. Nem mellékesen az a bizonyos egy lap most éppen az úszósport aduászát testesíti meg.

Selmeci Attila a Budapesti Honvédba is követte Milák Kristófot Fotó: Kovács Anikó
Selmeci Attila a Budapesti Honvédba is követte Milák Kristófot Fotó: Kovács Anikó
„Egyértelmű volt a számomra, hogy Kristóf bárhová is tart, nekem mellette van a helyem, igaz, a bukás veszélyével is számolnom kellett – nyilatkozta Selmeci az SzPress Hírszolgálatnak. – Az is megfordult a fejemben, hogy mi lesz akkor, ha nem tudom még jobbra fordítani Kristóf fejlődését az új környezetében, de felülkerekedett bennem a Tokióra fókuszáló profi edző, és átmenetileg minden kételyem elpárolgott.” Selmeci sohasem tagadta, hogy az úszózseni Milákkal néha nehezen bír, ilyenkor az ösztöne és a tapasztalata azt sugallja, hogy nem keménykednie kell, hanem két lépést hátralépnie. „Egymásra vagyunk utalva, mindketten tudjuk, hogy ez már a függőség egy formája. Kristóf egészen különleges és nehéz ember, de nekem így kell elfogadnom őt, és nap mint nap azon törni a fejemet, miképpen tudok még jobb úszót faragni belőle, a mostaninál is hatékonyabb edzéseket tervezni.” Milák az idén négyszeres ifjúsági Európa-bajnok lett, és három aranyat söpört be Buenos Airesben, az ifjúsági olimpián, mindeközben Glasgow-ban megnyerte első felnőtt Európa-bajnoki aranyérmét. Az évet a 200 méteres pillangóúszás világranglista vezetőjeként zárja. Noha látszólag nem duzzad az erőtől, izomkolosszusnak pedig végképp nem lehet nevezni, a vízben úgy hasít, ahogyan kevesen. Könnyű csontozatú, elképesztően jó a vízfekvése, a technikája pedig tankönyvbe illő. „A sportorvosok szerint is rendkívüli a teherbírása és a regenerációs képessége. Úgy látom, a jövőben a kétszáz és a négyszáz méteres távok jelentik számára az ígéretes vadászmezőt, ott tud igazán játszani a tempóval, ritmusváltásokkal kivédhetetlen támadásokat indítani a riválisai ellen.” Az idei diadalmenetre a százhalombattai rövid pályás országos bajnokságon még rátett egy lapáttal, öt aranyéremmel és két ezüsttel „vezetett le.” Három nap szabadságot kapott, amiből egy elment a költözködésére. Új klubja biztosít lakást a számára, ahonnan viszonylag gyorsan juthat el a Duna Arénába. Egyelőre nincs edzőtársa, csak nagyágyú szomszédja, hiszen Hosszú Katinka csupán egy medencével odébb teljesíti a napi penzumát. „Megbeszéltük, hogy egy pénzdíjas versenyt még bevállalunk idén, két nappal karácsony előtt Szentpéterváron, aztán tényleg pihenés következik. Kell a kikapcsolódás, mert januárban háromhetes thaiföldi edzőtáborozásra indulunk, márciusban pedig Izraelben gyűjti Kristóf a kilométereket” – zárta Selmeci Attila.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.