UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-11-29 15:35

Berobbannak az élvonalba?

Henny Reistad, Háfra Noémi, Dione Housheer. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) honlapja szerint ők lehetnek azok a még utánpótláskorú játékosok, akik nagyot alakíthatnak a franciaországi kontinensviadalon.

B. V. – utanpotlassport.huCsütörtökön kezdődik az év legfontosabb női kézilabdaeseménye, a franciaországi felnőtt Európa-bajnokság. Mint ahogyan mindig, ezúttal is vannak reménységek, fiatal játékosok, akiktől sokat várnak a szakértők. Az EHF megpróbálta összeszedni, hogy ezúttal kik lehetnek azok? Henny Reistad (19 éves, Norvégia)

Henny Reistad nagy erőssége lehet a norvég válogatottnak az Eb-n Forrás: vg.no
Henny Reistad nagy erőssége lehet a norvég válogatottnak az Eb-n Forrás: vg.no
A norvég válogatott szövetségi kapitánya, Thorir Hergeisson szinte minden alkalommal visz tehetséges játékosokat a világversenyekre, leginkább azért, hogy megtapasztalják e különleges tornák ízét, közegét. Azt gondolhatnánk, hogy Reistad is egy lehet közülük. Pedig nem. Már több annál. Kétség sem férhet hozzá, hogy a Vipers Kristiansand 19 éves irányítója nagy szerepet játszhat a skandináv együttesben a franciaországi tornán. Támadásszervező képessége már bőven egy átlagos 19 éves játékosé felett áll, és egészen kiválóan cselez. Ráadásul védekezésben is képes remek teljesítményre, s mindez együtt már ilyen fiatalon kiemelkedő játékossá teszi – olyanná, akit minden edző keres. Már 17 évesen bemutatkozott a norvég élvonalbeli Stabaek IF alakulatlában, ahol alapember volt az egész szezonban. Ezen kívül a nemzetközi porondon is értékes tapasztalatokat szerzett. Számos korosztályos világversenyen vett részt, a legnagyobb sikert az idei budapesti U20-as világbajnokságon aratta, amikor ezüstérmet nyert a csapatával. A nyáron pedig csatlakozott a norvég bajnok Vipers Kristiansand együtteséhez, amellyel remekelnek a Bajnokok Ligájában. Szinte azonnal azonnal a csapat értékes tagjává vált a rutinos irányító, Marta Tomac partnereként. Háfra Noémi (20 éves, Magyarország)
Háfra Noémi a sérülések után kulcsembere lehet a magyar csapatnak Forrás: MKSZ
Háfra Noémi a sérülések után kulcsembere lehet a magyar csapatnak Forrás: MKSZ
Róla eleve szinte mindent elárul, hogy a mostani Bajnokok Ligája-évadban hat mérkőzésen 39 gólt szerzett az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatában. Nem is kérdés, az Európa-bajnokságon is szükség lesz minden BL-tapasztalatára, hiszen a sok sérülés miatt a korábbinál lényegesen nagyobb szerep hárulhat rá a nemzeti csapatban. Igaz, hasonló környezetben az ősszel a Népligetben már helytállt. Az MTK-ban töltött kölcsönidőszak után egész felnőttkarrierjét a Ferencvárosban töltötte, ahol gyorsan és látványosan fejlődött. Minden évben a BL-ben játszott, ahol rengeteg nemzetközi rutint szerzett. 180 centiméteres magasságával minden adott ahhoz, hogy kiváló átlövő váljon belőle, emellett változatos lövési repertoárjával is kitűnik a többiek közül. Annak ellenére, hogy csupán 20 éves, remekül olvassa a játékot, és jól ítéli meg az egyes helyzeteket. Ugyanakkor az ellenfél védői számára nehezen kiismerhető. Így nem is kérdés, a magyar válogatott egyik kulcsembere lehet az Európa-bajnokságon. Dione Housheer (19 éves, Hollandia)
Dione Housheer az első felnőtt világversenyére készül Forrás: EHF
Dione Housheer az első felnőtt világversenyére készül Forrás: EHF
Housheer éppen csak most lesz 19 éves, de már ismerősen cseng a neve a nemeztközi kézilabdában. Az ígéretes jobbátlövő 16 esztendős korában, 2016-ban az U18-as Európa-bajnokság MVP-je lett, s nem mellesleg a nyáron az EHF is a legjobb játékosnak választotta. A következő évben – hétméteresből – győztes gólt szerzett a VOC Amsterdam csapatában a Dalfsen ellen megnyert holland bajnoki döntőben, ezzel 2010 után először ünnepelhetett bajnoki címet az együttes. A  mostani évad elején a dán Nykøbinghez csatlakozott, amellyel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Tizenöt éves kora óta folyamatosan tagja volt a holland korosztályos válogatottaknak. Az idei debreceni junior vb-n hatvankét góllal csapata legeredményesebb játékosa volt, csak úgy, mint egy évvel korábban a szlovéniai Európa-bajnokságon. Eddig hétszer lépett pályára a felnőttválogatottban, és már tagja volt a bő keretnek a tavalyi világbajnokság előtt is, az utazó csapatba azonban végül nem került be. Helle Thomsen szövetségi kapitány két Eb-selejtezőn játszatta, júniusban Koszovó ellen hatszor volt eredményes. Aligha tévedünk nagyot, ha kijelentjük: nem a mostani Eb lesz az utolsó világverseny, amelyen Housheer a pályára lép.

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.