UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-11-29 11:56

Mesterhármas, ráadással

Bár saját elmondása szerint egyáltalán nem „érezte” a vívást, zsinórban harmadszor is a kadétkorú tőrözők legjobbja lett a hazai mezőnyben Szemes Gergő, a Ferencváros vívója.

K. T. I. - utanpotlassport.hu  Szemes Gergő teljesítményére már tavaly is nehéz volt szavakat találni, akkor a második kadét országos bajnoki címe után pár héttel egy korosztállyal feljebb, a junioroknál is a legjobbnak bizonyult. Ezek után, ha lehetett is volna fogadni a 2018-as kadét magyar bajnok személyére, aligha lett volna olyan bukméker, aki nagy pénzt fizet a helyes tippért.

Szemes Gergő újfent megnyerte a kadét ob-t Forrás: Facebook/Szabó István KDVSE
Szemes Gergő újfent megnyerte a kadét ob-t Forrás: Facebook/Szabó István KDVSE
„Más érzés volt, mint az előző két szezonban. Vívtam az asszókat, de egyáltalán nem éreztem azt, hogy jól menne. Inkább szenvedtem” – idézte fel az előző hétvége történéseit a még mindig csak 15 esztendős tehetség, aki rossz érzései ellenére is sikerrel vette az elébe kerülő akadályokat. „Tavaly és tavalyelőtt is sokkal könnyebben ment, fejben most nehezen szedtem össze magam.” Vajon az esélyesség terhét érezte-e meg a zöld-fehérek reménysége? „Természetesen úgy vágtam neki, hogy jó lenne zsinórban harmadszor is megnyerni, de a dobogóval sem lettem volna elégedetlen. Igyekeztem nem arra gondolni, hogy kötelező újra győznöm, bár lehet néhányan így érezték. Ennél viszont erősebb a hazai mezőny” – felelte. Ha valaki csak az eredményeket nézi, talán nem is érti, milyen problémákról beszél Gergő: csoportját hibátlan teljesítménnyel nyerte, s bár rosszabb tusaránya miatt nem lett táblaelső – ami néhány babonásabb vívó szerint nem is akkora gond – erőnyerőként került a főtáblára. A 32 között úgy győzött, hogy ellenfelétől csupán egy (!) találatot kapott. A folytatásban egy 15:7-re, majd egy 15:5-re megnyert asszó következett, s már biztos is volt az újabb érem. Az eredmények alapján először az elődöntőben kellett komolyabban megszenvednie: a Törekvés színeiben versenyző Mihályi Andor egymaga közel annyi találatot szerzett ellene, mint az előző három ellenfele összesen (15:11). Az igazi kihívást azonban a finálé jelentette: Horváth Soma személyében nemcsak erős ellenféllel, hanem klubtársával is kellett megküzdenie az aranyéremért. „Ha más az ellenfél, és esetleg nem megy olyan jól a vívás, akkor ott a pást szélén az edzőm, kérhetek és kapok is tanácsot, ami fordulatot jelenthet. Ezúttal viszont nem volt így. Ketten maradtunk, s egymás között kellett eldöntenünk. Szerintem ez így nehezebb, de ez a hagyomány. A nemzetközi versenyeken is így vívunk, ha két magyar kerül szembe” – mesélte a különleges helyzetről.
Szemes Gergő és az FTC uralta a dobogót Forrás: hunfencing.hu
Szemes Gergő és az FTC uralta a dobogót Forrás: hunfencing.hu
A pódiumra nézni is különleges volt. No nem a győztes személye miatt. Őt már a korábbi két szezonban megszokhatta a publikum: Szemes Gergő 15:13-mal „húzta be” az utolsó csörtéjét. Ám az meglehetősen ritka, hogy egy egyéni verseny dobogóját a csapatbajnokságéval lehessen összekeverni, annyi egyforma melegítő köszönjön vissza. Gergő és Soma mellett a pódium harmadik fokára is jutott egy ferencvárosi, Gál Botond személyében. Egyedül a már emlegetett Mihályi Andor lógott ki a zöld-fehér sorból… „Nem is emlékszem hasonlóra, sem saját versenyről, sem olyanról, ahol szurkolóként lettem volna kinn. A dobogón is mondtuk egymásnak, hogy lehetne ebből akár hagyományt is teremteni. Sajnos másnap a csapatbajnokságban viszont ennek ellenére is másodikak lettünk” – tette hozzá Szabó István tanítványa. Ami a jövőre nézve aggasztó lehet a társaknak: három kadétbajnoki cím ide vagy oda, Gergő még idén sem öregszik ki a korosztályból, így elméletben a mesternégyesre is lehet esélye. Bár ez még a jövő zenéje. „Első számú célom, hogy a saját korosztályomban, és esetleg a juniorok között is helyem legyen a válogatottban. A hazai tőrözés jelenleg talán kevésbé sikeres, mint a másik két fegyvernem, de úgy érzem, nagyon jó csapat jött most össze. Európában az első négy közé tudunk tartozni. Bízom abban, hogy ez a jövőben is így lesz” – tekintett előre az FTC ígérete. Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.