UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-11-30 17:47

Mi lesz, ha felnőnek?

Nincs türelem az edzőkkel szemben, lehetetlen hosszú távra tervezni, így nehéz fiatal játékosokat a csapatba építeni. Többek között erről is beszélt Németh András, a női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya az Utanpotlassport.hu keddi, Segítség, felnőttem! című konferenciáján.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMég a bajnoki évad felénél sem járunk, s már két edzőváltás történt a felnőtt női NB I-es kézilabdaligában. Látszik tehát, hogy a világ egyik legerősebb pontvadászatában mekkora az eredménykényszer. Efféle elvárások mellett mégis ki merne kísérletezni, hosszabb távú érdekeket nézni, fiatal játékosoknak lehetőséget adni?

A 18 éves Kácsor Gréta már alapembere a Vácban Forrás: Váci NKSE
A 18 éves Kácsor Gréta már alapembere a Vácban Forrás: Váci NKSE
A jó hír, hogy a nagy nyomás ellenére akadnak ilyen klubok. Elég, ha az FTC-re, az MTK Budapestre, a Debrecenre, a Budaörsre, az Érdre, vagy éppen az ezen téren élen járó Vácra tekintünk. Kedden az Utanpotlassport.hu szervezésben már nyolcadik alkalommal megrendezett, a korosztályos sporttal foglalkozó konferencián a Pest megyei alakulat szakmai igazgatója, a korábbi szövetségi kapitány Németh András tartott előadást e témában. Elmondta, a nyári utánpótlás-világversenyeken a maximumot hozták a női csapataink, az összes együttesünk kiemelkedően szerepelt. Viszont egyúttal most vár rájuk az egész szakmában a legnehezebb feladat, innen hogyan tovább? Németh szerint az egyik alapvető probléma, hogy Magyarországon nem tervezhetnek hosszú távra az edzők. „Itthon nem tart sokáig a bizalom az trénerek iránt. Ők pedig ezt érzik, ezért nyilván azonnal nagy eredményeket szeretnének produkálni, a külföldi szakemberekről nem is beszélve… Nem fér bele az elképzelésükbe olyan fiatal játékos, aki két-három év múlva érik be. Ha évekkel előre lehetne tervezni, nyilván más lenne a helyzet, hiszen a vezetőedzőknek is érdekében állna, hogy a csapatnak és saját magának is legyen jövője.”
Németh András szerint hamar elfogy a bizalom az NB I-es edzők felé Forrás: Origo
Németh András szerint hamar elfogy a bizalom az NB I-es edzők felé Forrás: Origo
A 65 éves szakvezető korábban tizenöt éven át irányította az FTC felnőttcsapatát. Akkori tapasztalataiból elmondta, egyáltalán nem gátja például a sikeres felnőttkarriernek, ha valaki nem volt tagja a korosztályos válogatottnak. Ugyanis például Pádár Ildikó, Kirsner Erika, Tóth Tímea és Szucsánszki Zita sem szerepelt egyetlen utánpótlás nemzeti csapatban sem. „Nagyon ritka, hogy valaki végigjárja az utánpótlás-csapatokat, és onnan kikerülve rögtön meghatározó alakja lesz a felnőttegyüttesnek is. Az a szerencsés helyzet, ha egy komoly klasszis játszik azonos poszton a fiatal előtt. Így volt ez a Ferencvárosban Kökény Bea és Siti Eszter, valamint Farkas Ágnes és Tóth Tímea esetében.” Németh azóta már Vácott tevékenykedik, ahol Szilágyi Zoltán vezetőedző mellett segíti a fiatalok fejlődését. „Néhány évvel ezelőtt tértünk vissza erre az útra, hogy fiatal játékosokat beépítve próbálunk az élmezőnyben maradni. Velük tényleg érdemes dolgozni, felneveljük a gyerekeket, NB I-es játékosokká válnak, ezzel próbálunk segíteni a magyar kézilabdának.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.