UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-12-01 15:17

Már bárkit legyőzhet

Megvédte címét a nemrégiben befejeződött ifjúsági darts-világbajnokságon, a belgák 24 éves játékosa, Dimitri Van den Bergh. A tavalyi vb-n a negyeddöntőig jutott, s immár a torna egyik titkos esélyeseként térhet vissza az év végi seregszemlére, az Alexandra Palace-ba.

B. V. – utanpotlassport.huJogos a kérdés, mi köze lehet egy 24 éves dartsjátékosnak az utánpótlássporthoz, hiszen más sportágakban ebben a korban már felnőttkarrierjük csúcsán vannak a versenyzők. De az angol eredetű, kocsmasportként indult, de ma már világszerte népszerű dartsra nem áll. Itt a belga Dimitri Van den Bergh idén utoljára még elindulhatott az ifjúsági világbajnokságon. Talán érthetőbb a helyzet, ha eláruljuk, hogy a 16-szoros világbajnok Phil Taylor csaknem 60 éves volt, amikor tavaly vb-döntőbe jutott, a skót Gary Anderson pedig 45 éves korában ért fel először a csúcsra.

Dimitri Van den Bergh az idén már a világelső Michael Van Gewent is legyőzte Forrás: PDC
Dimitri Van den Bergh az idén már a világelső Michael Van Gewent is legyőzte Forrás: PDC
Évek óta a dartsport egyik legnagyobb reménységeként, a jövő nagy bajnokaként emlegetik az antwerpeni születésű sportolót. Az igazi áttörést a 2017-es korosztályos vb hozta meg számára, amikor a döntőben 6–3-ra legyőzte az angol Josh Payne-t,  ráadásul 101.23-as átlagot dobott, ami a legmagasabb mutató a verseny történetében. Aztán egy hónappal később, decemberben a felnőtt-világbajnokságon is megállíthatatlannak látszott. Jegyzett PDC-játékosokat győzött le, Stephen Buntingot, Jan Dekkert és a közvetlen élmezőnybe tartozó osztrák Mensur Suljovicot is felülmúlta. A negyeddöntőben aztán a későbbi világbajnok Rob Cross-szal találkozott, akitől a végletekig kiélezett mérkőzésen csak 4–3-ra kapott ki. Legjelentősebb sikerét májusban a German Darts Mastersen érte el. Nem is feltétlenül a végeredmény, hanem a mutatott produkció miatt. A Dream Maker becenévre hallgató játékos a dartsport két talán jelenlegi legnagyobb alakját múlta felül: a negyeddöntőben Michael van Gerwent 8–3-ra, a fináléba kerülésért Gary Andersont 8–7-re. A döntőben aztán a korábban már legyőzött Mensur Suljovic állította meg (2–8). Van den Bergh egyébként kifejezetten népszerű, színes egyénisége a nemzetközi mezőnynek. Legtöbben jellegzetes – rendre ugyanazt a koreográfiát követő –, táncos bevonulása miatt ismerik. Igaz,  a játékával is egyre inkább felhívja magára a figyelmet. Legutóbb éppen a Mineheadban rendezett ifjúsági vb-n, amikor a német Martin Schindlert legyőzve megvédte a címét. Immár jegyzett játékosként készülhet a „nagyok” világbajnokságára a londoni Alexandra Palace-ban. Azzal a tudattal, hogy ma már bárkit legyőzhet. Íme, Van den Bergh jellegzetes bevonulása:

További korosztályos híreink DARTSBAN a sportági aloldalunkon.