UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-12-05 15:12

A bajnokok bajnoka

Ha az Aranylabda-díjátadó körüli hype-pal nem is tudta felvenni a versenyt, egy nappal a France Football ünnepsége után a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is nívós gálát tartott, köszöntve 2018 legjobbjait. A díjazottak között, mint legjobb U20-as, ott volt a svédek csodagyereke, a friss Európa-bajnok rúdugró Armand Duplantis is. A 19 éves fiúnak minden esélye megvolt arra is, hogy ne csak a feltörekvő csillagok, hanem a felnőttek között is a legjobbnak válasszák.

K. T. I. – utanpotlassport.hu Remek idényt zárt Armand Duplantis. A svéd rúdugró 18 évesen Európa trónjára ülhetett, miután a berlini kontinensviadalon új korosztályos világrekorddal, 6,05 méteres ugrással a legjobb lett – a felnőttek között. Mindezt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) monacói gáláján is elismerték.

Armand Duplantis, az év U20-as atlétája Forrás: IAAF
Armand Duplantis, az év U20-as atlétája Forrás: IAAF
Armand 1999. november 10-én igazi sportcsaládban látta meg a napvilágot, harmadik szülött fiúként. Édesapja még amerikai színekben atletizált, rúdugróként 5,80 méterig vitte. Édesanyja hétpróbázóként és röplabdázóként is kipróbálta magát, fivérei közül az idősebb, Andreas ifjúsági és junior világbajnokságon képviselte Svédországot, míg Antoine a főiskolai évek alatt a rúdugrást baseballra váltotta, azóta utóbbiban próbál helytállni. „Bármi is történt a karrieremben, a családomra mindig számíthattam. A szüleim nélkül sehová sem jutottam volt – mondta Duplantis a gálán, kezében az év feltörekvő csillagának, a legjobb U20-as atlétának járó díjjal. Az, hogy egyszer a legjobb lehet, már a kezdetek kezdetén megnyilvánult. Alig múlt négyéves, amikor testvéreivel és szüleivel már az atlétikapálya körül sertepertélt. Hétéves korára pedig korosztályos csúcstartó lett, egy louisianai versenyen 3,86 métert ugrott. Ezzel nem mellékesen a tízévesek között is győzni tudott volna. 2015-ben héttől tizennégy éves korig minden kategóriában ő tartotta a világcsúcsot. Bár az U13-as rekordot elveszítette, így is nagy esélyesként utazott az ifjúsági világbajnokságra, ahol 5,30 méterrel nyert, két centivel megjavítva addigi egyéni legjobbját, és az ifi-vb-rekordot is átvéve.
Duplantis 17 évesen már nagyobbat ugrott, mint Édesapja valaha Forrás:  trackandfieldnews.com
Duplantis 17 évesen már nagyobbat ugrott, mint Édesapja valaha Forrás: trackandfieldnews.com
Az elmúlt három esztendőben – akárcsak karrierje korábbi fázisában – sorra javította a korosztályos csúcsokat. 2017 februárjában, jóval 18 születésnapja előtt pedig már olyan magasságokban járt, amely édesapja és edzője számára sosem volt elérhető: 5,82 méterig tornázta magát. U20-as Európa-bajnok, és 5,90 méterrel junior világcsúcstartó. „Képtelen vagyok hátradőlni, amíg nem érzem azt, hogy mindent kihoztam magamból. Nem feltétlenül a helyezés foglalkoztat. A cél minél magasabbra jutni. A közeljövőben szeretnék hat méter fölé kerülni” – nyilatkozta a szezon elején Louisianában egy megnyert egyetemi versenyt követően. A hat méter Tamperében az U20-as világbajnokságon (még) nem jött össze, ám az 5,82 méter is bőven elég volt számára a győzelemhez. Az ezüst- és a bronzérmes, Zachery Bradford és Ejima Masaki egyaránt 5,55 méterig jutott a júliusi megmérettetésen. Bő három héttel később, Berlinben viszont összejött a terv, Duplantis öt centivel megelőzve az orosz doppingbotrány miatt neve mellett nemzeti zászló nélkül induló Timur Morgunovot, 6,05 méterrel felnőtt Európa-bajnok lett. „Próbálom elmondani, milyen érzés ez, de nincs az a szó, mindegy milyen nyelven próbálom, amely alkalmas lenne rá. Ez egy álom, itt vagyok a világ tetején, és egyszerűen nagyon-nagyon boldog vagyok.” Duplantis összesen nyolcszor javította meg az U20-as rekordot 2018-ban. Az IAAF-nél megnyert korosztályos díj mellett jelölt volt az Év ugrása és az Év felnőtt atlétája kategóriában is. „Megtiszteltetés itt állni, ennyi világrekorder és bajnok előtt” – fogalmazott a gálán a svéd csillag, akit sokan az atlétika Kylian Mbappéjaként is emlegetnek, érzékeltetve, hogy fiatal kora ellenére mekkora eredményeket tudott elérni a felnőttek között is. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.