UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2018-12-05 08:30

Apáról fiúra

A Szekszárdon megrendezett Hungarian Open nemzetközi légfegyveres nyílt bajnokságon a 16 esztendős Hammerl Soma volt a legeredményesebb utánpótláskorú versenyző. Miután a fiatal puskás megnyerte a junior fiúk versenyét, a felnőttekkel közös vasárnapi nyílt kategóriában egyéni csúccsal végzett a második helyen.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hNomen est omen. Hammerl Soma esetében duplán igaz a latin bölcselet. Merthogy nemcsak az apai – az olimpiai bajnok dr. Hammerl László −, de az anyai – Joó Éva világ- és Európa-bajnok – öröksége is kötelezi. Ráadásul mindkét szülője a sportlövészetben remekelt, és még a puska is ugyanaz. A Hammerl családban ennek ellenére sohasem volt kötelező a felmenők nyomába lépni, a tizenhetedik születésnapját karácsonykor ünneplő fiú önként választotta ezt az utat. A legutóbbi eredményei azt mutatják, ez az örökség nem terhes a számára, utolsó éves ifjúsági korú versenyzőként már a felnőttek orra alá is borsot tör. Előbb a fiatalok mini-ORV-jén Szlovákiában remekelt, megnyerve a junior fiú puskások versenyét, majd a Szekszárdon megrendezett Hungarian Open nemzetközi nyílt bajnokságon diadalmaskodott ugyanebben a számban. Az igazi meglepetést azonban azzal szerezte, hogy a záró napon a felnőttekkel közös mezőnyben, egyéni csúcsot lőve ezüstérmet szerzett.

Hammerl Soma hivatalosan csak jövőre lép át a juniorkorba, így eddig a felnőtt ob-n még nem törhetett borsot a nagyok orra alá FOTÓ: SZABÓ TÍMEA/MSSZ
Hammerl Soma hivatalosan csak jövőre lép át a juniorkorba, így eddig a felnőtt ob-n még nem törhetett borsot a nagyok orra alá FOTÓ: SZABÓ TÍMEA/MSSZ
„Az őszi kisebb versenyek nem alakultak túl fényesen, ezért nem számítottam ilyen jó eredményekre a nagyobb nemzetközi viadalokon – értékelte az elmúlt két hét eseményeit Soma, aki két évvel ezelőtt igazolt anyaegyesületétől, a Budapesti Honvédtól az UTE-hoz. A klubváltás több volt, mint egyszerű átigazolás, hiszen édesanyja egyesülete és szakmai irányítása helyett választották a lila-fehéreket és Kissné Oroszi Editet. – Amikor a lőállásba lépek, nem gondolok sem helyezésekre, sem eredményekre. Teljesen kizárom a külvilágot, kizárólag a lövésre koncentrálok. Ezt elsősorban az édesapámtól tanultam, s bár természetes, hogy meg szeretnék nekik is felelni, a szüleim soha nem tettek elvárásaikkal terheket a vállamra. Örömmel lövök.” A Nemzet Sportolójának, dr. Hammerl László kisujjában van a sportlövészet minden fortélya. Ennek ellenére nem kezdeményez szakmai beszélgetéseket fiával, csak büszkeséggel figyeli sikereit. Tokió olimpiai bajnoka beéri azzal, hogy hűséges taxisként az iskolából az edzésekre hordja Somát, és csak akkor mesél tapasztalatairól, ha azt konkrétan kéri fia. „Nekem az jelenti a legtöbbet, hogy látom rajta a boldogságot és az odaadást, amivel a lövészetnek hódol – mesél dr. Hammerl László. – Ha már nem leli benne örömét, nem is szeretném, ha folytatná. Szerencsére ő az, aki minket hajszol az edzésekre és a versenyekre, de kellemes teher ez a számunkra. Nagyon jó lépés volt őt átigazolni az UTE-ba, mert remek fiatal csapattársak közé és az egyik legkiválóbb magyar nevelőedző kezébe került. Az idei eredményeinél nem kell jobb bizonyíték erre. Szakemberként fontosnak tartom, hogy rövid idő leforgása alatt többször is képes volt kiemelkedő teljesítményt nyújtani. De az apai büszkeség az én esetemben azért mindig erősebb a szakmainál.” Az UTE mesteredzője, Kissné Oroszi Edit is elégedett versenyzője teljesítményével, bár nem igazán lepték meg tanítványa győzelmei: „Okos, értelmes gyerek, aki könnyen megvalósítja a gyakorlatban is azt, amiről az elméletben beszélünk. Érti, tudja, hogy miről van szó, és ehhez nagyfokú alázat is járul a részéről. Ráadásul kiváló versenyző típus, téthelyzetben többet tud kihozni magából, mint az edzéseken. Márpedig egy sportlövő számára nincs fontosabb a biztos kéznél és a tiszta fejnél!” – vélekedik Kissné, aki azt is megjegyzi, hogy a vér ez esetben sem vált vízzé… További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.