UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-12-05 09:57

Volt benne drukk

Tizenhat évesen és száznegyven naposan esett át az élvonalbeli tűzkeresztségen Tóth Borisz, a Diósgyőr ifjú középpályása. A borsodiak ígérete azonban nem elégedne meg ennyivel, reményei szerint a következő szezonban már alapemberként számítanak rá Miskolcon.

Leiner Soma - utanpotlassport.huMagabiztos teljesítménnyel lett bajnok a DVTK U17-es együttese tavasszal a másodosztályban, ezzel a miskolciak a három kiemelt korosztályban élvonalbeli tagságot szereztek. Az aranyérmes gárda legjobbjai persze már a felnőttek között játszanak, többnyire az NB III-as csapatban.

Tóth Borisz 16 évesen és 140 naposan mutatkozott be az élvonalban Forrás: dvtk.eu
Tóth Borisz 16 évesen és 140 naposan mutatkozott be az élvonalban Forrás: dvtk.eu
A 16 esztendős Tóth Borisz is ezen az úton jár, ám az elmúlt fordulókban rendre leülhetett a nagycsapat kispadjára. Az MTK elleni 3–2-re megnyert mérkőzés hajrájában eljött az ő pillanata, a miskolciak spanyol trénere, Fernando magához szólította. „A meccsek előtt nem izgulok – mondja az ifjú középpályás –, persze amikor odahívott a mester, hogy pályára lépek, volt bennem drukk. Tavasszal relatíve hamar biztossá vált az U17-es bajnoki címünk, és többen felkerültünk a nagyokhoz. Akkor, 15 éves fejjel nem gondoltam, hogy ilyen hamar eljöhet a bemutatkozásom.” Borisz a DVTK történetének legfiatalabb NB I-es mezőnyjátékosa lett. A kapusok közül is csupán az 1941-ben 16 évesen és 133 naposan bemutatkozó, később három válogatottságig jutó Károlyi József előzi meg. „A meccs előtt nem tudtam erről, de gondoltam, hogy nem sokan mutatkozhattak be ilyen fiatalon az élvonalban. Természetesen örülök neki, bár az igazat megvallva még másnap sem tudtam az élményt teljesen feldolgozni. Mostantól teljes erőmmel azon leszek, hogy minél több játékpercet harcoljak ki magamnak az NB I-ben, úgy érzem, jó úton haladok. Szeretnék a játék minden elemében, főleg fizikálisan fejlődni.”

Miskolci esélydömping Az U20-as labdarúgóknak nyújtott játéklehetőséget tekintve a DVTK kiemelkedik az NB I idei évadában. A nyáron hazatért Tajti Mátyás (20) alapember, 1175 percet töltött a pályán, nála többet egy 1998 után született futballista sem játszott az idényben. A Mol Viditől kölcsönvett Szabó Bence (20) 403, míg Bárdos Bence (20) 201 perc erejéig élvezhette Fernando bizalmát. Őket követte a két héttel ezelőtt három percet a pályán töltő 16 esztendős Tóth Borisz. A miskolciak összesen 1782 percnyi esélyt szavaztak 16 forduló alatt az ifjaknak, a listán második Mezőkövesd 1182 perccel tisztes távolból követi a Diósgyőrt.

A kétlábas, irányítóként és védekező középpályásként egyaránt remek teljesítményre képes miskolci növendék szeptemberben írta alá első profi szerződését. Fejlődésére a korosztályos válogatott szakemberei is felfigyeltek. „A legutóbbi, szlovákok elleni felkészülési mérkőzésen pályára léphettem, nagy vágyam, hogy ott legyek a tavaszi elitkörben, és kivívjuk az Eb-részvételt. Ami a Diósgyőrt illeti, Miskolcon is komoly terveim vannak: keményen dolgozom azért, hogy a következő szezonban már kezdőjátékosként számítsanak rám!” További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.