UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-12-07 12:05

Jégre fel!

Szombaton, kora délután kezdi meg a szereplését az U20-as jégkorong-válogatott a lengyelországi divízió I/B csoportos világbajnokságon. Vas Márton együttese a japánok ellen vívja a torna első meccsét, a cél az újbóli feljutás.

B. V. – utanpotlassport.huVissza az elitbe! Akár ezzel a jelszóval is kezdhetné az U20-as jégkorong-válogatott a lengyelországi divízió I/B csoportos világbajnokságot. Egy évvel ezelőtt még eggyel feljebb, a legjobb 16 között, a divízió I/A-ban (az utánpótlás vb-ken a elitben csak tíz együttes játszik) szerepelt a társaság. A franciaországi kiesés után tehát Lengyelországon vezet vissza út a „nagyok” közé.

A feljutás reményében kezdi a magyar csapat a lengyelországi vb-n Forrás: MJSZ
A feljutás reményében kezdi a magyar csapat a lengyelországi vb-n Forrás: MJSZ
A feladatba új szövetségi kapitánnyal vághat bele a társaság. Ugyanis a felnőttek finn szakvezetője, Jarmo Tolvanen helyett az A csoportot kétszer megjárt Vas Márton vette át kormányrudat. Az őszi felkészülés során a svédországi Super Challenge Cup elnevezésű viadalon eddigi legjobb szereplését produkálta a gárda, a negyedik helyen zárt. A novemberi, budapesti Négy Nemzet-tornát pedig megnyerte az alakulat. Akkor Vas azt mondta, lényegében kész van a csapata. „Már csak finomhangolások vannak hátra, a srácok értik, mit várunk tőlük. Harcos, sokat korcsolyázó, kellemetlen magyar válogatottat szeretnék látni a világbajnokságon is, amely dominál a mérkőzésein.” A közvetlen felkészülés csak hétfőn kezdődött, akkor vonult edzőtáborba a huszonhét fős bő keret. A szerdai végleges csapathirdetéskor a védők közül Pokornyi Dávid és Szécsi Patrik, a csatársorból pedig Csiki Attila, Kovács Sebestyén és Szigeti Ákos maradt ki. A főpróbán csütörtök este Budapest és Tychy között félúton, Kassán esett túl a társaság. A vb-rivális ukrán válogatott volt az ellenfél, a találkozón bár 1–0-ra még a mieink vezettek, 3–2-re az ukránok nyertek. A kapitány mégsem volt csalódott a találkozó után. „Az elején kicsit féltettük magunkat, nehogy valaki megsérüljön, ezért lassabban, álmosabban mozogtunk, nem azt az agresszív, sokat korcsolyázó játékot nyújtottuk, amit szerettünk volna. Nincs ezzel semmi gond, szombatra kell formába lendülni. Ez tökéletes főpróba volt a világbajnokság előtt, jól szolgálta a felkészülésünket. Nem könnyű megemészteni, hogy az utolsó percben kaptunk ki. Meg kell tanulnunk, hogy az ilyen meccseken is százszázalékot nyújtsunk.” Igazán boldog valószínűleg akkor lenne, ha az ukránok elleni vasárnapi tétmeccsen már a magyar csapat győzne. De mindenekelőtt a szombati, japánok elleni összecsapás. Akkor, kora délután indulhat el a magyar csapat a feljutás irányába.

A keret: Kapusok: Kovács Dávid (Langnau, svájci), Szeles Martin (Fehérvár AV19) Hátvédek: Bugár Gábor (MAC-Újbuda), Fejes Nándor (MAC-Újbuda), Horváth Milán (Fehérvár AV19), Kiss Roland (Fehérvár AV19), Sándor Flórián (Fehérvár AV19), Seregély Máté (MAC-Újbuda), Vas Márk (Fehérvár AV19) Csatárok: Császár Hunor (Fehérvár AV19), Dézsi Bence (Fehérvár AV19), Horváth Bálint (Rögle, svéd), Kovács Alex (Fehérvár AV19), Kreisz Brúnó (MAC-Újbuda), Madácsi Benedek (Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Madison Capitals, amerikai), Péter Andor (Fehérvár AV19), Péter Donát (Augsburg, német), Révész Marcell (Zürich Lions, svájci), Szalma Zsolt (UTE), Vértes Nátán (HPK, finn)

A program: December 8., szombat: Magyarország–Japán, 13 óra. December 9., vasárnap: Magyarország–Ukrajna, 20 óra. December 11., kedd: Magyarország–Olaszország, 13 óra. December 12., szerda: Magyarország–Szlovénia, 20 óra. December 14., péntek: Magyarország–Lengyelország, 16.30.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.