UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-12-07 15:26

Újoncként a nagyok között

Győzelem nélkül zárta a férfi OB I őszi szezonját az élvonalban újoncként szereplő KSI együttese. A javarészt utánpótláskorúakból álló sportiskolások vezetőedzője, Horváth János kiemelte: az elsődleges cél, hogy játékosai tapasztalatot szerezzenek a legjobbak között.

M. Sz. utanpotlassport.hu  A tréner, aki egyben az ifjúsági fiúválogatott vezetőedzője az eddigi benyomásairól beszélt honlapunknak . – Hogyan értékeli az elmúlt nyolc fordulót? Mi jelentette a legnagyobb nehézséget idáig? – Nehéz volt visszazökkenni a kerékvágásba a nyári megméretések után. A csapatom nagy része ugyanis korosztályos válogatottakban szerepelt. Vannak többen, akik még mindig nem érték utol magukat. Ez nem csak nálunk probléma, hanem a többi egyesületben is. De meg kellett küzdeni azzal a tényezővel, hogy két fronton is helyt kell állnunk, hiszen az ifjúsági bajnokságban is szeretnénk a legjobbat nyújtani, függetlenül attól, hogy a legfontosabb célunk a minőségi játékosnevelés. Fordulóról fordulóra éreztem, hogy a sorozatterhelés bizony nagy nehézséget okoz a srácoknak.

Horváth János vezetőedző és javarészt utánpótláskorúakból álló csapata még győzelem nélkül áll a férfi OB I-ben Forrás: KSI
Horváth János vezetőedző és javarészt utánpótláskorúakból álló csapata még győzelem nélkül áll a férfi OB I-ben Forrás: KSI
– Volt bármi célkitűzés a szezon elején? –  Nem tűztem ki semmit az eredményekre vonatkozóan, a cél a tisztes helytállás volt. Büszke vagyok a játékosaimra, de persze vannak olyan – dolgok, amikkel elégedetlen vagyok. – Például? – A legnagyobb problémám, hogy a jó csapatok ellen játszunk általában jól és szoros meccset, amely együttesek ellen pedig ‒ úgy gondolom ‒ nagyobb esélyünk lenne, ott nem megy a játék. Ezen mindenképpen szeretnék változtatni. –  Mi okozta a játékosainak a legnagyobb nehézséget idáig? – A fizikai paraméterek, ha fogalmazhatok így. Ami azt jelenti, hogy fizikumban még el vannak maradva a felnőtt vízilabdázóktól, ami persze érthető. De a játék is sokkal gyorsabb, ami fokozottabb koncentrációt igényel. – Ez azt jelenti, hogy a kőkemény összeütközésekhez is hozzá kell szokniuk? –  Mindenképpen, ez elkerülhetetlen. De nem fizikailag, hanem lelkileg viseli meg őket, hiszen számukra ez abszolút új, hozzá kell még szokniuk. Ráadásul, akit testileg meg lehet félemlíteni, abból nem lesz profi játékos. Ők is tudják, hogy mindez csak előrébb viszi őket. –  Nyilván nagyban segíti a fejlődésüket az élvonalbeli szereplés… –  Ez így van. Nagyon sokat hozzátesz a pályafutásukhoz, hogy a példaképeik ellen ugorhatnak medencébe hétről hétre, és át kell lépniük sokszor a saját határaikat. Testközelből tapasztalják, milyen a világklasszis szint, és tanulhatnak a legjobbaktól. További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.