UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-12-08 14:53

A kezdetektől fogva piros-kék

Az idei évére a legbüszkébb a Vasas Akadémia felnőtt női csapatának 17 éves kosárlabdázója, Varga Alíz. Korosztályos világbajnokságon negyedik, Európa-bajnokságon bronzérmes lett, és részt vett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Az idén pedig már az élvonalban pattogtatja a labdát hétről hétre.

M. Sz. utanpotlassport.hu Az elmúlt évadokban is jellemző volt a Vasas Akadémia élvonalbeli női csapatára, hogy sok fiatal játékosnak ad lehetőséget a bizonyításra, ám a most futó szezonban erre még egy lapáttal rátettek a piros-kékek, és nem egészen 19 éves (18.94) átlagéletkorral a legfiatalabb együttesként szerepelnek a bajnoki mezőnyben. A Vasas már a negyedik körben, az újonc NKE Csata elleni találkozón is közel járt az első győzelem megszerzéséhez, ám erre végül egy héttel később, a Cegléd elleni idegenbeli meccsen került sor, Földi Attila csapata magabiztosan, 89-71-re nyert. Azóta a pasarétiek megháromszorozták a diadalok számát, így 3‒5-ös mutatóval a tizenkét csapatos tabella nyolcadik helyét foglalják el.

Elmondása szerint a legjobb évén van túl a 17 éves Varga Alíz (pirosban) Forrás: FIBA
Elmondása szerint a legjobb évén van túl a 17 éves Varga Alíz (pirosban) Forrás: FIBA
A gárdában rendre szerephez jut a 17 esztendős Varga Alíz, akire alapemberként tekint Földi Attila vezetőedző, erről a számok is tanúskodnak: a fiatal lány a játszott percek tekintetében jelenleg 20.75-ös értékkel a nyolcadik a csapattársak között. Emellett 6.63-as mutatójával 62. az élvonal pontszerzői között, lepattanólabda-szerzésben az 52., míg gólpasszok tekintetében a 60. helyet foglalja el a ranglistán. „Örülök, hogy ilyen nagy szerepet kapok már tizenhét évesen. Természetesen érződik a parketten, hogy kevesebb rutinnal rendelkezünk az idősebb, tapasztaltabb játékosokhoz képest, de egyáltalán nem érzem úgy, hogy kudarcot vallanánk. Nyilván hatalmas feladat számunkra a helytállás hétről hétre, de minden egyes percet élvezünk, amit a pályán tölthetünk”‒ mondja a piros-kékek tehetsége, majd arról mesél, hogyan ismerkedett meg a kosárlabdával. ‒ „Már ötévesen elkezdtem pattogtatni a labdát. Az egész családom kosaras múlttal rendelkezik, így adott volt, hogy melyik sportágat válasszam. Persze kipróbáltam másokat is, de a voksomat erre tettem le. A jövőt is labdával a kezemben képzelem el.” Alíz a Vasasban nőtt fel, hiszen a pasarétieknél kezdte a pályafutását.  Megkérdeztük, miket tart a legjobb eredményeinek? „A legutóbbi nyárra vagyok a legbüszkébb. Az U17-es világbajnokságon negyedik lettem a válogatottal, az udinei U18-as Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szereztünk. De a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát is kiemelném, mert fontos állomása volt a karrieremnek.” A korosztályos ötkarikás játékokon a kosárlabdasport 3x3-as változatában mutathatta meg, mire képes. Ám Argentínában elmaradt az éremszerzés, ötödikként zárt Tóth Orsolyával, Budácsik Dorottyával és Révész Borókával karöltve. „Teljesen más a hármas kosár, sokkal keményebb és intenzívebb. Újdonság volt számomra, mivel korábban nem szerepeltem még válogatottban, az olimpia volt az első. Az eredménnyel nem vagyok elégedett, mert nagyobb célokkal utaztunk. Azóta töprengek rajta, hogy mi lehetett a baj. Talán az, hogy nem hittük el, hogy az élmezőnyben végezhetünk…” További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.