UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-12-09 20:17

Elvállalta, belőtte, megnyerte

A 20 esztendős Háfra Noémi volt a női kézilabda-válogatott nyerőembere a németek elleni középdöntő-mérkőzésen a franciaországi felnőtt Európa-bajnokságon. Az FTC junior-világbajnok átlövője nem játszott hibátlanul, de nyolc másodperccel a vége előtt 25–25-ös állásnál elképesztő bombát eresztett a német kapura, amely győzelmet ért.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA tavalyi, németországi világbajnokságon újoncként, meglepetésemberként robbant be a köztudatba, a mostani franciaországi Eb-n egyenesen vezére a felnőtt női kézilabda-válogatottnak. Az FTC 20 éves balátlövője, Háfra Noémi az egész tornán roppant fontos gólokkal segíti Kim Rasmussen csapatát, a vasárnapi, németek elleni középdöntő-mérkőzésen nyolc másodperccel a vége előtt villant – két pontért. Háfra nem játszott különösebben jól – ez esetében azt jelenti, hogy „csupán” négy gólt szerzett –, a második félidőben többször hibázott. De nem tört meg – ahogyan egyébként a magyar csapat sem – attól, hogy a németek újra és újra visszajöttek a mérkőzésbe, sőt a hajrában még vezettek is.

Háfra Noémi szerezte a mindent eldöntő gólt a németek ellen a felnőtt Eb-n Forrás: MTI
Háfra Noémi szerezte a mindent eldöntő gólt a németek ellen a felnőtt Eb-n Forrás: MTI
Hanem az utolsó percben, amikor már csak egy támadás volt hátra, több rossz momentum után húszévesen, a csapat egyik legfiatalabb tagjaként 25–25-ös állásnál magára vállalta a befejezést. Bődületes bombája a felső kapufát érintve a bal felsőbe vágódott, s ezzel roppant fontos mérkőzést nyert meg. A torna előtt alaposan lesajnált magyar válogatott versenyben maradt az elődöntőbe kerülésért. „Az időkérés alatt megbeszéltük, mindenképpen lövéssel fejezzük be az akciót, hogy a németek már ne tudjanak nagyon ránk rohanni nyilatkozta nem sokkal a mérkőzés után a Nemzeti Sportnak Háfra. De azt nem gondoltam volna, hogy be is lőjük.” Az utolsó pillanatokról elmondta, jól emlékezett az elmúlt évad bajnoki döntőjére, amikor az FTC éppen az ő lövése után csúszott le az aranyéremről a Győrrel szemben. Éppen ezért mindent eldöntő lövése előtt taktikát változtatott. „Rögtön eszembe jutott az előző idény utolsó bajnokija a Vác ellen, akkor is én vállaltam el az utolsó lövést. Mindig mindenből tanul az ember, és akkor, a váci meccsen vissza akartam húzni a labdát, most viszont egyenest lőttem a kapusnak, és be is ment. A kapusok is gondolkoznak, elemeznek, és azt gondolhatják, stresszhelyzetben biztosan azt lövöm, amit szoktam.” Természetesen a dán szövetségi kapitány, Kim Rasmussen is kitért junior-világbajnok játékosa teljesítményére. „Még fiatal játékos, aki hibázik. De csak a hibákból lehet igazán tanulni. A kispadon nem tudod megszerezni a fontos tapasztalatot, csak akkor, ha odamész, és felvállalod a felelősséget. Mikor először láttam az MTK-ban játszani, tudtam, hogy nagy dolgokra lehet képes. Teljes a bizalmam irányába, szeretem, hogy soha nem retten meg.” És ezúttal is bevállalta. Nyolc másodperccel a vége előtt megnyerte a mérkőzést. Pont úgy, ahogyan azt az igazán nagy klasszisok szokták. Íme, Háfra Noémi mindent eldöntő találata a németek elleni mérkőzésről:

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.