- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sándor Petra lett a legjobb

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu [1]  A létező legszebb módon intett búcsút az utánpótlásversenyeknek a Pénzügyőr SE műugrója, Sándor Petra a hétvégi korosztályos és felnőtt országos bajnokságon. A 18 esztendős sportoló mindhárom számában magabiztosan nyert, mi több, a felnőtt mezőnyben is letette névjegyét. Három és egy méteren egyaránt ezüstérmet szerzett. A vele egyidős, a fiúk mezőnyében utoljára indult Varga Donát is valamennyi korosztályos versenyszámban a dobogó tetejére állhatott, a felnőttek között ő azonban csak egy bronzérmet szerzett a 3 méteres műugrásban. A verseny végén a legjobb sportolónak járó díjat is Sándor Petra vehette át, amelyet a hagyományok szerint minden esztendőben a legjobb A korosztályos, vagyis legidősebb utánpótláskorú versenyzőnek ítélnek oda. A tavalyi esztendőben ezen Varga Donát és Sándor Petra becsületesen megosztozott, előbbi a torony-, utóbbi pedig a műugrást nyerve. Az idei esztendő azonban egyértelműen Petráé volt.

Jó hangulatú országos bajnokságot zártak a műugrók [2]

Jó hangulatú országos bajnokságot zártak a műugrók

−Különösen azért örülök ennek a remek zárásnak, mert év közben akadtak nehézségek, amelyeken sikeresen túltettem magamat – értékelte hétvégi teljesítményét a Pénzügyőr SE 18 esztendős műugrója, akinek jövőre nemcsak a felnőttek között kell debütálnia, hanem érettségi vizsgát is kell tennie iskolájában. – Nagyon izgalmas volt és furcsa is, hogy Donáttal versengtünk a legjobbnak járó díjért, hiszen normális körülmények között nincsenek fiú ellenfeleim. Az ugrások között néha még viccelődtünk is egymással. Neki volt egy-két nehezebb ugrása, de végül az összesített pontok alapján én lettem a jobb. Az egész verseny nagyon jó hangulatú volt, élveztük a részvételt.

S hogy mire számíthat Sándor Petra jövőre a felnőttek között? Arra még ő sem tudja pontosan a választ, a javuló edzéslehetőségeknek köszönhetően abban bízik, hogy szép lassan egyre több nemzetközi versenyen mérheti össze tudását a legjobbakkal s nemcsak Európa-bajnokságra, de vb-re is kijuthat idővel. Egy méteren például már 2019-ben megvalósíthatónak látja ezt a tervét. Hacsak a tanulás nem szól közbe.

A bajnokság legeredményesebb klubjának a Pénzügyőr SE bizonyult, ugrói tizennégy számban állhattak a dobogó legfelső fokára. Kárpáti Éva, a klub vezetőedzője azonban nemcsak saját versenyzőinek teljesítményét értékelte elégedetten, hanem az ob jó hangulatát is kiemelte. Sokan emlékeznek talán arra, hogy tavaly a szövetség nem tudta megrendezni a legrangosabb hazai viadalt, végül idén márciusban kerítettek sort rá. A 2018-as magyar bajnokság azonban már jó hangulatban és pontos időben zajlott le a hét végén.

−Bár versenyzőink tényleg nagyszerűen szerepeltek, azért én is Petra szép búcsúját emelném ki, hiszen sikeres utánpótlás-karriert zárt le

Sándor Petra mind torony- mind műugrásban elnyerte a legjobbnak járó trófeát [3]

Sándor Petra mind torony- mind műugrásban elnyerte a legjobbnak járó trófeát

a lehető legtökéletesebben – mondta honlapunknak Kárpáti Éva. −  A felnőttmezőnyben nem lesz könnyű dolga, sokat kell még dolgoznia, fejlődnie, ahhoz, hogy ott is az eddigiekhez hasonló sikereket érjen el. Varga Donát is remekül teljesített a hétvégén, nagyon picin múlott, hogy végül Petra hozhatta el mindkét trófeát. Nagyon büszke vagyok Abay Dánielre is, aki még csak tíz esztendős, de még a toronyból is leugrott. Ebben a korosztályban ő volt az egyetlen aki erre vállalkozott. Ráadásul a többi számban is stabilan, úgymond, felnőttesen versenyzett. A tizenhárom éves Veisz Emma is remek hétvégét fogott ki, fölényesen utasította maga mögé a teljes mezőnyt, ráadásul mindhárom számban. Ő nagyon nagy tehetség, a négy ország részvételével Bécsben megrendezett, legutóbbi nemzetközi viadalon egyetlen magyarként állhatott dobogóra, ráadásul egy méteren éppúgy, mint hármon. Januártól átlép a B korosztályba, nagyon bízunk benne, hogy sikerül kijutnia az ifjúsági Európa-bajnokságra.

A Pénzügyőr szakembere szerint a hazai műugrásban láthatóan megpezsdült az élet, növekszik a bázis, a vetélytársak az RLSE, a Lunda SZSE, a TMSE és a Honvéd UVK versenyzői pedig igen kemény ellenfeleknek bizonyultak. Elszántságukat nézve, jövőre az ideinél is kiélezettebb csata várható majd a bajnoki címekért.

Egyéb korosztályos hírek MŰUGRÁSBAN [4] a sportági aloldalunkon.

Műugró ifjúsági országos bajnokság, Budapest
Fiúk.
D korcsoport. Toronyugrás: 1. Abay Dániel (2008) Pénzügyőr SE. Műugrás 3 m: 1. Abay Dániel. 1m: 1. Abay Dániel.
C korcsoport. Toronyugrás: -. Műugrás 3m: 1. Gács Olivér (2006) Toronymagas Műugró Sport Egyesület. 1 m: 1. Horváth Bálint (2006) Pénzügyőr SE
B korcsoport. Toronyugrás: 1. Veisz Ábel (2003) Pénzügyőr SE. Műugrás 3 m: Veisz Ábel. 1m: Veisz Ábel
A korcsoport: Toronyugrás: 1. Varga Donát (2000) Rúgóláb Lendület SE. Műugrás 3 m: Varga Donát. 1m: Varga Donát.
Leányok.
D korcsoport. Toronyugrás: -. Műugrás 3 m: Nagypál Janka (2007) Honvéd. 1 m: Barcza Luca (2009) Lunda Szabadidő SE
C korcsoport. Toronyugrás: Veisz Emma (2005) Pénzügyőr SE. Műugrás 3 m: Veisz Emma. 1m: Veisz Emma.
B korcsoport. Toronyugrás: Csóri Dórka (2003) Lunda Szabadidő SE. Műugrás 3 m: Hais Dorottya (2003) Lunda SZSE. 1 m: Hais Dorottya
A korcsoport. Toronyugrás: Sándor Petra (2000) Pénzügyőr SE. Műugrás 3 m: Sándor Petra. 1 m: Sándor Petra.
CD korcsoport. 1 m szinkron. Fiúk: 1. Horváth Bálint (2006), Abay Dániel Pénzügyőr SE. Leányok: 1. Barcza Luca, Kun Boglárka (2006) Lunda SZSE
AB korcsoport. 3 m szinkron. Fiúk: 1. Hunyady Manó (2001), Varga Donát RLSE. Leányok: 1. Hais Dorottya, Csóri Dorka.