UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-12-12 14:25

Dobogóról álmodik

Kiemelkedő évet zárt a kecskeméti hosszútávfutó, Palkovits István, hiszen Párizsban megnyerte a mezeifutók diák-világbajnokságát, míg a tamperei junior-vébén legjobb európaiként, a 13. helyen zárt. A 18 esztendős atléta egyedüli magyar versenyzőként indult a szezonzáró mezeifutó Eb-n, honlapunknak a hollandiai viadalról, és a jövő év célkitűzéseiről is beszélt.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA hollandiai Tilburgban, a mezeifutó Európa-bajnokságon zárták az idei esztendőt az öreg kontinens atlétái. Hazánkat a 18 esztendős Palkovits István képviselte, a kecskeméti versenyző a juniorverseny mezőnyének első felében, a 36. helyen zárt.

Palkovits István tizenharmadik lett a nyár fő versenyén, a tamperei junior-világbajnokságon
Palkovits István tizenharmadik lett a nyár fő versenyén, a tamperei junior-világbajnokságon
„Nem igazán alakult úgy a verseny, ahogy szerettem volna, a futást megelőző este megfáztam, torokfájással küzdöttem. Bár nem voltam száz százalékos állapotban, úgy érzem, kifutottam magam, a lehető legtöbbet tudtam kihozni a versenyből. Szoros volt a küzdelem, tizenöt másodpercen belül jöttünk be tíz-tizenketten. Sajnos nem tudtam kellőképpen összpontosítani, így van hiányérzetem, de nem lehetek elégedetlen.” Sőt Palkovits az egész szezont tekintve különösen boldog lehet, hiszen tavasszal megnyerte a mezeifutók diák-világbajnokságát Párizsban, míg a tamperei vébén első éves juniorként lett tizenharmadik a 10.000 méteres versenyen. „Elég hamar beindult az év, fedettpályán jöttek a sikerek, amelyek komoly motivációt jelentettek. Megindultak a lábaim, elkezdtem gyorsulni, a mezei-vb előtt kőkemény edzőtáborunk volt Szekszárdon, ezért is sikerült olyan jól a párizsi verseny. A junior-vb már csak hab volt a tortán, mindenképpen értékes tapasztalatokkal gazdagodtam, különösen, hogy Finnországban egyáltalán nem számítottunk ilyen hőségre. Sikerült jól felépítenem a futásomat, voltam tizedik is, ám az utolsó körben ketten elmentek mellettem, emiatt kis hiányérzetem van. Annak viszont nagyon örültem, hogy a legjobb európai időt, illetve egyéni csúcsot teljesítettem.” A kecskemétiek ifjú hosszútávfutója ugyan a felnőttek között is egyre szebb eredményeket ér el, még jövőre is  versenyezhet a juniorok között, a svédországi Európa-bajnokságra pedig éremesélyekkel utazik. „Az idei eredményeket böngészve reális célkitűzés lehet a dobogós helyezés 10.000 méteren, szeretném 30 perc alá vinni az időmet. Úgy érzem ez a fő számom, az ötezerhez gyorsaság is kell, ettől függetlenül, ha megvan a szint, ott is elindulnék.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.