UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-12-13 19:13

Hasonló évben bízva

Ifjúsági olimpiai ezüsttel és a korosztályos Európa-bajnokság döntőjével a háta mögött Endrész Klaudia elégedett 2018-as esztendejével. Az Alba Regia Atlétika Klub Dunaújvárosban élő távolugrója egyéni rekordjaira a legbüszkébb.

UP-info - utanpotlassport.hu „Mindent beleértve ez volt az eddigi  legeslegjobb évem. Ugyanis versenyről versenyre egyre jobban teljesítettem. Sikerült többször is egyéni csúcsot ugranom. A szabadtéri versenyidőszak első jelentős eseménye a megyei diákolimpia volt 610 centivel, majd következett az országos diákolimpia, ahol kétszeres egyénivel nyertem. Az országos ifjúsági bajnokságon szintén 625 centiméterrel végeztem az élen” – kezdte évösszegző interjúját Endrész Klaudia az atletika.hu-n.

Endrész Klaudia a Buenos Aires-i dobogón. Fotó: atletika.hu
Endrész Klaudia a Buenos Aires-i dobogón. Fotó: atletika.hu
Házi Éva tanítványa ezekkel az eredményekkel kvalifikálta magát az U18-as Európa-bajnokságra, és ott elért ötödik helyével az ifjúsági olimpiára. „Imádtam az egészet! Nagyon boldog vagyok, hogy edzőm segítségével idáig eljutottam. Visszagondolva arra, hogy honnan is kezdtem és mostanáig milyen hátrányos helyzetekben edzettem, edzek, nélküle nem sikerült volna. Az olimpiára való indulást megelőzően edzőmmel itthon mindent megbeszéltünk. A döntő versenyen az utolsót kísérletem után vártam, mennyi is lesz az ugrásom. Megláttam, 626 centiméter, és akkor végig sírtam, hogy most tényleg megnyertem-e, vagy csak álmodom. Az biztos volt, hogy dobogós vagyok, csak az nem, hogy melyik fokára állok. Utánam jött az osztrák lány, aki belépett, így lett harmadik. Következett a belga lány, aki összesítve leugrott egy centiméterrel.” Így lett az utolsó pillanatokban ezüst a szinte már kézben érzett aranyból. A dunaújvárosi sportoló azonban így sem csalódott. „Tíz éve atletizálok, a testnevelő tanárom volt az edzőm, és meglátta bennem a tehetséget. Mozgékony, mondhatni hiperaktív is voltam. Mindenben élen jártam a játékos órákon. Kérdezte tőlem, mi lenne, ha kipróbálnám az atlétikát. Ezen belül próbáltam a 60 méter, a távolugrás, a magasugrás, a kislabdadobás és a 600 méter számokat” – tekintett vissza a kezdetekre Endrész Klaudia, akit szülei mindenben támogattak. S hogy a friss ifjúsági olimpiai érmesnek mik a céljai 2019-re? „Kemény edzések. Szeretnék olyan évet, mint a 2018-as, tele egyéni csúcsokkal. 2019-ben már egy korcsoporttal feljebb lépek, junior leszek. Nyáron rendezik a junior Európa-bajnokságot, amely a legfőbb célom lesz az következő évben.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.