UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-12-14 15:27

Budapesti ősz

Lezárult a kiemelt labdarúgó-bajnokságok őszi idénye, mindhárom korosztály tabellájának élén fővárosi csapatot találunk. A két ifjabb (U16, U17) pontvadászatot egyaránt a Budapest Honvéd-MFA fiataljai vezetik, ráadásul a három bajnokságot összevetve kiderül: a kispestiek U16-os gárdája az egyedüli veretlen együttes. Az U19-es mezőnyt az MTK uralja, s féltávnál nagyon úgy fest, hogy a kék-fehérek jövőre bemutatkozhatnak az UEFA Ifjúsági Ligában.

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz őszi idény papíron utolsó, 14. fordulóját követően még decemberben is pótolták elmaradt meccseiket a kiemelt utánpótlás-bajnokságok résztvevői. A mostanra lezárult őszi szezon küzdelmei láttán kijelenthetjük, hogy a különböző korosztályok különböző célokért versengenek: az U19-es eredmények a kiesés-feljutás rendszerében nem számítanak, ám az aranyérmes indulhat az UEFA Ifjúsági Ligában, míg a két ifjabb évjárat (U16, U17) csapatai elsődlegesen azért küzdenek, hogy a roppant szoros, nyolccsapatos mezőnyben ne csapja meg őket a búcsú szele. Tizennégy meccsen tizenegy alkalommal győzött, s mindössze egy alkalommal veszített az MTK U19-es csapata. Pölöskei Gábor tanítványai egyértelműen a mezőny fölé nőttek az ősszel, a második Debrecen lemaradása kilenc, míg a harmadik Honvéd hátránya már tizenöt pont. Óriási csodának kellene történnie tavasszal, hogy az idény végén ne a kék-fehérek ünnepelhessenek bajnoki címet, és azzal indulási jogot a nemzetközi kupaporondon. A többi dobogós helyezés sorsa azonban igen nyíltnak ígérkezik, a harmadik és a hetedik helyezett között mindössze öt pont a különbség.

Egyelőre az MTK hátát nézik az U19-es bajnokságban Fotó: sandorkaroly.hu
Egyelőre az MTK hátát nézik az U19-es bajnokságban Fotó: sandorkaroly.hu
Utolsó két meccsen szerzett két kulcsfontosságú győzelmével hat pontos előnnyel vonulhatott téli álomra a Budapest Honvéd-MFA az U17-es élvonalban. A kispestiek kiegyensúlyozott játéka aranyérmet érhet, de az MTK két győzelemnyi közelsége még okozhat kellemetlen meglepetést Farkas Tibor együttesének. A középmezőny szorossága nyugtalanítólag hathat a kiesés szempontjából, hiszen az U17 és az U16 összesített utolsója biztosan búcsúzik, míg az U17 legrosszabb, nem kieső együttese osztályozóra kényszerül. Jelenleg a friss feljutó DVTK zárja a „középső” korosztály tabelláját, de a Debrecen és az FTC is a veszélyzónában van. Az egyetlen eddigi veretlen együttes a Honvéd U16-os csapata, amely kilenc győzelem mellett öt alkalommal döntetlenül végzett. A remik viszonylag nagy száma azonban még nyílttá teheti a küzdelmet. Az MTK ebben az évjáratban is követi a hat pont előnnyel az élen álló kispestieket. A tabella alján a DVTK és a Győr nagyon lemaradt, így egyelőre úgy tűnik, hogy a kiesés szempontjából kevéske pontjuk miatt nehéz tavasz vár e két csapatra. Jelenleg a miskolciak az összetett utolsók, így leginkább ők izgulhatnak, a búcsúzó együttes a kiírás értelmében mindhárom korosztályban a másodosztályba kerül. A bajnokságok két hónapnyi pihenőt követően februárban folytatódnak, tavasszal szintúgy tizennégy forduló vár a csapatokra. További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.